Στο «κόκκινο» το Αιγαίο: Η Τουρκία ανατινάζει το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ

Με μπαράζ παραβιάσεων και αερομαχιών το Σαββατοκύριακο, η Τουρκία γκρεμίζει και το τελευταίο ψήγμα του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ του 1988.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Τουρκία έχει αποφασίσει να τραβήξει την κατάσταση με την Ελλάδα στα άκρα και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά.

Το τελευταίο… ανάχωμα στην κλιμάκωση της έντασης ήταν το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ. Επρόκειτο για μια «συμφωνία κύριων», στον απόηχο του θερμού 1987, που υπέγραψαν οι τότε υπουργοί εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας και Μεσούτ Γιλμάζ, τον Μάιο του 1988 και αφορούσε στους περιορισμούς στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας – Τουρκίας στα διεθνή ύδατα και διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και στην αποχή από τις προκλήσεις κατά την διάρκεια Εθνικών και θρησκευτικών εορτών καθώς και Εθνικών Ασκήσεων.

Με την μείζονα Εθνική Άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» να βρίσκεται από την Παρασκευή σε εξέλιξη, οι Τούρκοι όχι μόνο δεν έχουν σεβαστεί την συμφωνία που οι ίδιοι έχουν υπογράψει αλλά έχουν ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας, με τους Έλληνες πιλότους να προχωρούν σε σκληρές αερομαχίες και τελικά να «κλειδώνουν» στα σκοπευτικά τους 5 τουρκικά μαχητικά.

αερομαχίες Τουρκία

Όπως αναφέραμε εκτενώς στο enikos.gr, μόλις χθες, με τα στοιχεία όλης της μηνιαίας δραστηριότητας στο Αιγαίο, ως την Παρασκευή είχαν σημειωθεί 15 εμπλοκές στο Αιγαίο από ελληνικά μαχητικά, στέλνοντας το μήνυμα μηδενικής ανοχής της Πολεμικής Αεροπορίας στους «απέναντι».

Όμως, οι Τούρκοι αποφάσισαν να τραβήξουν την κατάσταση με τις προκλήσεις μες στο Σαββατοκύριακο στα άκρα, με αποτέλεσμα οι Έλληνες πιλότοι να προχωρήσουν σε άλλες 5 εμπλοκές τουρκικών μαχητικών, φτάνοντας τις 20 από την αρχή του μήνα, οι περισσότερες από κάθε άλλο μήνα του 2021.

Για να γίνει αντιληπτό το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» της Πολεμικής Αεροπορίας, μόλις χθες, από τα 4 τουρκικά μαχητικά που παραβίασαν τον ΕΕΧ τα 3 «κλειδώθηκαν» στα ελληνικά σκόπευτρα, στην «ζώνη κατάρριψης».

Κι ενώ όλα αυτά γίνονταν στο βορειονατολικό και κεντρικό Αιγαίο, στο νοτιοανατολικό η Τουρκία έχει αποφασίσει να εντείνει την ένταση με την Ελλάδα, ακολουθώντας την… πεπατημένη πολιτική των προκλήσεων μέσω ερευνητικών πλοίων.

Τα μηνύματα που εκπέμπονται από την Τουρκία σε κάθε περίπτωση δείχνουν ότι έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή σχέδιο κλιμάκωσης σε κάθε επίπεδο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με πολλούς να εκτιμούν ότι ίσως να γυρίζουμε πάλι στα περυσινά επίπεδα.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.