Στο ελληνικό Πεντάγωνο ο πρόεδρος του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Εθνική Ασφάλεια Αμερικής

Συναντήσεις με Παναγιωτόπουλο – Φλώρο στο Πεντάγωνο είχε ο πρόεδρος του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Εθνική Ασφάλεια Αμερικής

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το κατώφλι του ελληνικού πενταγώνου πέρασε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Jewish Institute for National Security of America (JINSA)  Δρ. Michael Makovsky, συνοδευόμενος από 7μελή αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου.

 Συναντήθηκε αρχικά με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, με τον οποίο εξετάσθηκαν ζητήματα σχετικώς με τη Στρατηγική Αμυντική Σχέση Ελλάδος – ΗΠΑ, καθώς και την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εν συνεχεία είχε εκτενή συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και στην σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων  και της Βόρειας Αφρικής, υπό το φως και της πρόσφατης ανάλυσης του Ινστιτούτου για την Ανατολική Μεσόγειο.

 Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην δημιουργία νέων και στην αναβάθμιση ήδη υπαρχόντων στρατιωτικών δεσμών, συνεργασιών και εταιρικών σχημάτων που συμβάλλουν στην ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας με το Ισραήλ και Αραβικές Χώρες, όπως στις ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 21» στην Ελλάδα (πατήστε εδώ) και «BLUE FLAG 21» στο Ισραήλ, στην πραγματοποίηση για πρώτη φορά στην Χώρα μας της τετραμερούς άσκησης Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων «HERCULES 21», καθώς και στην άσκηση «MEDUSA 11» που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα υπό την Επιχειρησιακή Διοίκηση και Έλεγχο του ΓΕΕΘΑ, με Δυνάμεις και από τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κύπρου,  όπως και παρατηρητών έως τώρα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, την Ιορδανία και την Πορτογαλία.

Επιπλέον έμφαση δόθηκε στην διμερή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και αναβαθμίζεται διαρκώς, εστιάζοντας κυρίως στην πρόσφατη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), που περιλαμβάνει νέες τοποθεσίες στην Ελλάδα και παρέχει αυξημένες ευκαιρίες για κοινές ασκήσεις, εκπαιδεύσεις, έργα υποδομής και άλλες δραστηριότητες στρατιωτικής συνεργασίας.

Ολοκληρώνοντας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τον Δρ. Michael Makovsky και την αντιπροσωπεία της JINSA για την συνάντηση, επισημαίνοντας αφενός ότι η Ελλάδα είναι χώρα που γεφυρώνει διαφορές, αφετέρου ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της θα συνεχίζουν να ενισχύουν τον ρόλο της ως αξιόπιστου παρόχου ασφάλειας στην περιοχή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ