Στις Βρυξέλλες η «μάχη»

Στις Βρυξέλλες η «μάχη»

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Στο Κολέγιο των Επιτρόπων ο Σαμαράς μαζί με μία «ντουζίνα» υπουργών, δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα των πλειστηριασμών. «Θα προστατέψουμε τους φτωχούς» διαμηνύει ο Πρωθυπουργός. «Απάντηση» στο ΔΝΤ για τον ΦΠΑ εστίασης.

Η Αθήνα δεν θέλει να κάνει μία «παράλληλη διαπραγμάτευση» στις Βρυξέλλες από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει συμφωνία σε κανένα σημείο για τους πλειστηριασμούς ωστόσο στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων στο οποίο ο Αντώνης Σαμαράς είναι προσκεκλημένος του Ζοζέ Μπαρόζο δεν αποκλείεται να τεθεί το θέμα στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχει ο Πρωθυπουργός αλλά και οι υπουργοί με στελέχη των Βρυξελλών και κοινοτικούς αξιωματούχους.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν πήγε χθες στη βουλή -πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού -καθώς ήταν μαζί με συνεργάτες του στο γραφείο ετοιμάζοντας την ατζέντα των όσων θα παρουσιάσει μαζί με τον κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες για την ελληνική προεδρία και όχι μόνο. Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν οι Γ. Μιχελάκης, Κ. Χατζηδάκης, Ν. Δένδιας ενώ στις Βρυξέλλες βρίσκονται ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος και οι Μ. Χρυσοχοϊδης και Αθ. Τσαυτάρης.

Οι Βρυξέλλες πάντως δια του Ολιβιέ Μπαϊγί ξεκαθαρίζουν ότι οι σημερινές συναντήσεις δεν θα είναι μία «ευκαιρία για παράλληλη διαπραγμάτευση» αν και η Αθήνα όπως φάνηκε και από τα όσα είπε χθες στο ελληνο-αμερικανικό επιμελητήριο ο κ. Σαμαράς δεν προτίθεται να κάνει πίσω στο θέμα των πλειστηριασμών.

Εν μέσω των πιέσεων κυρίως από το ΔΝΤ για επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση και πάλι στο 23% από 13%, ο κ. Σαμαράς αφού επανέλαβε πως πρόθεσή του είναι ένας ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15%, σημείωσε με νόημα πως για τον ΦΠΑ ο σχεδιασμός είναι η μείωσή του σταδιακά και σε άλλους κλάδους…

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζοντας τις μεγάλες θυσίες των πολιτών σημειώνοντας πως «τέτοια τεράστια προσαρμογή με τόσο μεγάλο κόστος δεν έχει πληρώσει καμία άλλη χώρα σε καιρό ειρήνης. Τα χειρότερα όμως πέρασαν και τώρα πρέπει να διορθώσουμε τις αδικίες, να απαλύνουμε τις πληγές…».

Στήριξη σε Στουρνάρα, Άδωνι, Αρβανιτόπουλο

Ο Πρωθυπουργός με τα όσα είπε χθες κατέστησε σαφές ότι στηρίζει απόλυτα τους τρεις υπουργούς που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση για όλα τα καυτά μέτωπα:

Υπερφορολόγηση Στουρνάρας: Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στο θέμα του φόρου ακινήτων επανέλαβε ότι πλέον υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και το 75% των φορολογουμένων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο.

Υγεία, Γεωργιάδης – Παιδεία, Αρβανιτόπουλος: Ο Πρωθυπουργός στήριξε θερμά και τους δυο υπουργούς του κάνοντας λόγο για συντεχνίες που θέλουν κλειστά τα Πανεπιστήμια και καμία αλλαγή στο χώρο της Υγείας -φωτογραφίζοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε την τροπολογία Γεωργιάδη για τη μείωση των τιμών στα φάρμακα.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ