Στην Αθήνα ο Τζον Κέρι

Ρεπορτάζ: Τασούλη Αλεξία

 

Με «καυτά» θέματα στην ατζέντα του φτάνει σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την ολιγόωρη επίσκεψη του στην ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 11:30 και μια ώρα μετά με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου και θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις.

Ένα από τα θέματα που θα βρίσκονται στην ατζέντα των επαφών του θα είναι το προσφυγικό και αναμένεται να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και τις προσπάθειες που κάνει για την αντιμετώπισή του στα ελληνικά σύνορα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να επισκεφτεί και κέντρο μεταναστών στην Αθήνα προκειμένου να δει από κοντά τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων.

Αναμφίβολα όμως το θέμα που απασχολεί περισσότερο τους Αμερικανούς είναι αυτό της ασφάλειας μετά και τις επιθέσεις των ισλαμιστών εξτρεμιστών στο Παρίσι και την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16.

O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα ακούσει τις ελληνικές θέσεις από τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό μέχρι και την οικονομία ενώ το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει ότι οι θετικές του δηλώσεις θα βοηθήσουν ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας στις Βρυξέλλες καθώς δέχεται κριτική για πολλούς πολιτικούς και διπλωματικούς χειρισμούς της.

Η ενέργεια είναι ένας ακόμη φάκελος που θα ανοίξει στο τραπέζι των συζητήσεων του, με την αμερικανική κυβέρνηση να δείχνει ενδιαφέρον για την κατασκευή τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη και την επιτάχυνση της κατασκευής του αγωγού TAP, που θα σηματοδοτήσει την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η πρόσφατη επίσκεψη στο Ιράν του Νίκου Κοτζιά αναμένεται επίσης να συζητηθεί καθώς ο Αμερικανός υπουργός θα ζητήσει ενημέρωση από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

 

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Κέρι: Υπάρχει χειροπιαστή πρόοδος στο Κυπριακό

Το RT… προβλέπει για το 2035: Συνταξιούχοι Ομπάμα – Κέρι και πλανητάρχης ο Σνόουντεν – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ