Στη Θεσσαλονίκη οι «αγριόχοιροι» της USAF υποστηρίζοντας Έλληνες κομάντος – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Τα εμβληματικά Α-10 Warthog (αγριόχοιροι) της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (USAF) για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Συμμαχικοί αλεξιπτωτιστές του ΝΑΤΟ από την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν άλματα στην Ελλάδα μαζί με καταδρομείς του Ελληνικού Στρατού κατά τη διάρκεια της άσκησης Swift Response 23.

Στρατιώτες από την 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία του Στρατού των ΗΠΑ πήδηξαν σε μια ζώνη πτώσης κοντά στη Θεσσαλονίκη μαζί με ομολόγους της 11ης Ταξιαρχίας και Assault του Βασιλικού Στρατού της Ολλανδίας της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών Ελληνικού Στρατού.

Μετά την ασφάλιση της ζώνης πτώσης, οι στρατιώτες πραγματοποίησαν προσομοίωση κατάληψης αεροδρομίου στη Λάρισα, με τη βοήθεια της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικοπτέρων CH-47 Chinook.

Ένα σμήνος συνολικά 10 αεροσκαφών A-10C Thunderbolt II της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ υποστήριξε την άσκηση, εκτελώντας προσομοιωμένες επιθέσεις για την υποστήριξη των χερσαίων στρατευμάτων.

Αυτή η ετήσια άσκηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επικεντρώνεται στην περαιτέρω βελτίωση της ικανότητας των συμμαχικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων να διεξάγουν αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις σε εδάφη που κατέχονται από αντιπάλους. Η φετινή επανάληψη είδε αλεξιπτωτιστές να προσγειώνονται στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Την Τρίτη 16 Μαΐου, στο πλαίσιο του σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή συνεκπαίδευση στην Σκύρο, με την συμμετοχή της Ελλάδας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας.

Η Συνεκπαίδευση την οποία παρακολούθησε ο Διοικητής των «Σκιών του Αιγαίου» – της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, διεξήχθη στο πλαίσιο της 2ης Φάσης της Πολυεθνικής Άσκησης Ειδικών Επιχειρήσεων «SWIFT RESPONSE 23» (SR23), και περιλάμβανε διακλαδική επιχείρηση με σκοπό την ανακατάληψη του αεροδρομίου της Σκύρου.

Η Swift Response 23 είναι μέρος της άσκησης Defender Europe 23, που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν οι δυνάμεις του United States Army Europe and Africa (USAREUR-AF), με σκοπό να επαυξήσουν την αποτρεπτική τους ικανότητα για να ανταποκριθούν σε οποιεσδήποτε απειλές κατά του ΝΑΤΟ και των εταίρων του.

Το βίντεο που ακολουθεί περιλαμβάνει πλάνα Ολλανδών, Ελλήνων και Αμερικανών αλεξιπτωτιστών που πραγματοποιούν άλματα από μεταγωγικά αεροσκάφη στην Ελλάδα και πραγματοποιούν επίθεση κατάληψης σε αεροδρόμιο, καθώς και εντυπωσιακά πλάνα από τα A-10C που απογειώνονται και προσγειώνονται.

Ακολουθούν συνεντεύξεις με αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ