Στη Ρουμανία ο Αρχηγός ΓΕΣ: Ο νέος στρατιωτικός άξονας της Ανατολικής Ευρώπης

Σημαντικής στρατιωτικής σημασίας ταξίδι στην Ρουμανία πραγματοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΣ για την προώθηση του νέου Στρατιωτικού Άξονα της Ανατολικής Ευρώπης.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επισκέφθηκε την Ρουμανία, προσκεκλημένος του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Αντιστράτηγου Ντανιέλ Πετρέσκου (Lieutenant General Daniel Petrescu).

Κατά την διάρκεια εκείνης της επίσκεψης συμφωνήθηκε η εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών Ελλάδας – Ρουμανίας, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Νικολάε Σιούκα (Nicolae Ciuca).

Δύο μήνες μετά, σειρά είχε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης που έλαβε από τον Αρχηγό Στρατού της χώρας, υποστράτηγο Λουλιάν Μπερντίλα (Major General Iulian Berdilă).

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, εκτός από τον ομόλογό του, ο Αρχηγός συναντήθηκε και με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουμανίας Αντιστράτηγο Ντανιέλ Πετρέσκου, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε άριστο κλίμα και διαπιστώθηκε η κοινή πρόθεση για ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Οι δεσμοί Ελλάδας – Ρουμανίας, όπως είχαμε αναλύσει και σε πρόσφατο άρθρο στο enikos.gr, ενισχύονται ολοένα και περισσότερο με τις κοινές βλέψεις των «δύο» να μετατραπούν στους θεματοφύλακες της Ασφάλειας της Ανατολικής Ευρώπης.

H Ρουμανία αποτελεί χώρα – κλειδί για το ΝΑΤΟ αφού εκεί βρίσκεται το Στρατηγείο Ανατολικής Ευρώπης ή Έδρα Πολυεθνικής Μεραρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως είναι η πλήρης ονομασία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η δημιουργία της «Σούδας του Βορρά» στην Αλεξανδρούπολη συνοδεύεται με την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου με την Ρουμανία, καθώς και με την ενεργειακή διασύνδεση, μέσω του σταθμού υγροποιημένου αερίου που κατασκευάζουν οι ΗΠΑ στην περιοχή.

Επιπλέον, μέσω Ρουμανίας έρχεται η μεγάλη επένδυση στην Καβάλα από αμερικανική εταιρεία, που θα κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης. Πρόκειται για το υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον καθαρισμό και συντήρηση των όπλων και δημιουργία εργοστασίου, με εξαγωγικές βλέψεις, θα σπάσει το μονοπώλιο δεκαετιών της Τουρκίας.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ επισκέφθηκε την έδρα του Headquarters Multinational Division South – East / HQ MND-SE, όπου τον υποδέχθηκαν ο Διοικητής του Headquarters Multinational Corps South – East / HQ MNC-SE Lieutenant General Tomiță-Cătălin TOMESCU και ο Διοικητής του Headquarters Multinational Division South – East / HQ MND-SE Major General Christian-Daniel DAN, και ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες των δυο Σχηματισμών, καθώς και για την αποστολή και τις δραστηριότητες της ΝΑΤΟ Force Integration Unit /NFIU.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ