Στέφανος Κασσελάκης: Η αποκάλυψη για την αλλοδαπή εταιρεία, η απάντησή του και τα ερωτήματα

Νέες «αναταράξεις» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποκάλυψη ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ιδιοκτήτης εξωχώριας εταιρείας, γεγονός που απαγορεύεται για αρχηγούς πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή,από νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επί Αλέξη Τσίπρα το 2016.

Την αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ήταν ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος αλλοδαπής εταιρείας, τουλάχιστον κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2023, έκανε το news247. Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, με ανάρτησή του, παραδέχεται ότι όντως είναι ιδιοκτήτης εταιρειών εκτός Ελλάδας, τονίζοντας πως εφόσον ο νόμος τον αφορά, θα τις πουλήσει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία, συμφερόντων του κ. Κασσελάκη, είναι η Osios LLC, η οποία εμφανίζεται σε δανειακή σύμβαση να είναι εκείνη που δανειοδότησε τη Left Media.

Πηγές που πρόσκεινται στον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είχαν κάνει γνωστό ότι ο κ. Κασσελάκης δανειοδότησε με δικά του χρήματα τα κομματικά ΜΜΕ, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να πάρουν το δώρο Χριστουγέννων. Η διαρροή προκάλεσε τότε ερωτήματα για την προέλευση των χρημάτων αλλά και για τους ακριβείς όρους του δανείου. Αυτό που δεν είχε γίνει γνωστό τότε, ήταν ποια ήταν η εταιρεία αυτή.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στη δανειακή σύμβαση αναφέρεται ότι πρόκειται για την εξωχώρια εταιρεία Osios LLC, που στις 21.12.2023 δανειοδότησε την Left Media AE με 230.000 ευρώ μέσω λογαριασμού της Osios LLC στην UBS Financial Services Inc, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ. Στη δανειακή σύμβαση, ως διεύθυνση της Osios LLC αναγράφεται η διεύθυνση 88 SW 7th ST, MIAMI, FL 33130 USA, ενώ στη σφραγίδα αναφέρεται “Corporate Seal, 2017, DELAWARE”.

Τη σύμβαση για λογαριασμό της Osios LLC υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, με την ιδιότητά του ως μοναδικός εταίρος της εταιρείας, όπως ακριβώς αναφέρεται στη σύμβαση. Στα αρχεία του μητρώου επιχειρήσεων του Delaware που είναι προσβάσιμα στο κοινό, η εταιρία καταγράφεται ως «Domestic», δηλαδή ως εταιρεία με έδρα εντός της πολιτείας του Delaware.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, απαγορεύεται ρητά για οποιοδήποτε πρόσωπο να έχει ταυτόχρονα την ιδιότητα του προέδρου πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή και αυτή του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή αλλοδαπής εταιρείας. Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει αυστηρές ποινές για τα πρόσωπα που παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις. Η απαγόρευση αυτή μάλιστα, θεσμοθετήθηκε με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα το 2016.

Μετά την αποκάλυψη αυτή, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα. Πώς γίνεται ένα κόμμα -και στην προκειμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ- να δέχεται δανεισμό από μία εξωχώρια εταιρεία που ανήκει στον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος δεν θα έπρεπε καν να είναι ιδιοκτήτης μίας αλλοδαπής εταιρείας; Όταν μάλιστα η σχετική νομοθετική πρόταση ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ με προσωπική εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, το 2016.

Η απάντηση Κασσελάκη

Μετά την αποκάλυψη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης παραδέχεται ότι όντως είναι ιδιοκτήτης εταιρειών εκτός Ελλάδας, τονίζοντας πως εφόσον ο νόμος τον αφορά, θα τις πουλήσει. «Μόνο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ δε θα «πουλήσω» ποτέ, με όποιο προσωπικό οικονομικό κόστος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όλοι γνωρίζουν πως είμαι επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο εξωτερικό, όπου ζούσα μέχρι πρόσφατα, για 21 ολόκληρα χρόνια. Θα ενημερωθώ άμεσα από τους δικηγόρους μου αν ο νόμος αφορά στους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες αλλοδαπών εταιρειών. Εγώ, όπως είναι γνωστό, δεν είμαι βουλευτής. Εφ’ όσον ο νόμος αφορά και σ’ εμένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό. Μόνο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ δε θα «πουλήσω» ποτέ, με όποιο προσωπικό οικονομικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση, ο Μάρης δε θα αγοράσει φτηνά τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήδη προσπάθησε. ΥΓ: Ποτέ δε θα άφηνα τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ απλήρωτους. Είναι θέμα αρχής», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του.

ΝΔ για εταιρείες Κασσελάκη: Ο νόμος πάνω από όλα

Στο γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρείας, θέτοντας ζήτημα ασυμβίβαστου με την ιδιότητά του ως αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος, αναφέρεται η Νέα Δημοκρατία.

«Δεν έχουμε κάποιο σχόλιο», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Πειραιώς, τονίζοντας ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση, ο νόμος πάνω από όλους και όλα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ