Στα Εμιράτα ο Νίκος Δένδιας με φόντο τη Στρατηγική Συμφωνία με την Ελλάδα

Διήμερη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποιεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με φόντο την Στρατηγική Συμφωνία που έχει υπογραφεί με τη χώρα μας και την περαιτέρω εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σήμερα και αύριο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα βρίσκεται στα ΗΑΕ όπου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Επικρατείας για αμυντικές υποθέσεις Mohammed Ahmed Al Bawardi.

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί η περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος-ΗΑΕ, η κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, καθώς και η προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας.

Η προώθηση της αμυντικής διπλωματίας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και σε αυτό το πλαίσιο έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, Σεΐχη Abdullah bin Zayed al Nahyan.

Νίκος Δένδιας και Σεΐχης bin Zayed έχουν πολλά να πουν, αφού οι δύο άνδρες γνωρίζονται από παλιά και είναι και οι αρχιτέκτονες της διπλωματικής προσέγγισης των δύο χωρών. Ο Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε διμερή επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών στον Δεκέμβριου του 2022 όπως επίσης τον Ιούνιο του 2022 και τον Ιούνιο του 2021.

Κι εκ του αποτελέσματος, η προσέγγιση Ελλάδος – ΗΑΕ αποτελεί προϊόν στρατηγικής στόχευσης και προσήλωσης και όχι ευκαιριακή σχέση που μπορεί να πηγάζει λόγω πολιτικών και χρονικών συγκυριών και που θα ατονήσει με την πάροδο του χρόνου.

Με τα ΗΑΕ η Ελλάδα έχει υπογράψει Αμοιβαία Αμυντική Συμφωνία με τους στρατηγικούς και στρατιωτικούς δεσμούς των δύο χωρών να εμβαθύνουν κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο. Παρόμοιες συμφωνίες με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής η Ελλάδα έχει υπογράψει με την Αίγυπτο την Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις της χώρας μας με το μικρό πληθυσμιακά, πλην όμως ιδιαιτέρως ισχυρό λόγω οικονομικής ευρωστίας αλλά και επιρροής αραβικό κράτος, διάγουν την καλύτερη τους φάση κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες διαπνέονται από τις κοινές αρχές εφαρμογής του διεθνούς δικαίου στο πλαίσιο της επίλυσης διμερών διαφορών.

Επίσης η χώρα μας, όπως και τα ΗΑΕ έχοντας πλήρη συναίσθηση του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν στην περιοχή ως εγγυητές της ασφάλειας και της ειρήνης αποτελούν μαζί με την Αίγυπτο το ανάχωμα στις αναθεωρητικές χώρες, που με τις μονομερείς όσο και προκλητικές τους ενέργειες δυναμιτίζουν περαιτέρω το κλίμα. Η σύναψη επομένως της διμερούς αμυντικής συμφωνίας αλλά και η διεύρυνση των συνεκπαιδεύσεων ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών δείχνουν το δρόμο και για άλλες πιο ουσιαστικές συμφωνίες, οδηγώντας στην πραγμάτωση της πάντοτε επίκαιρης ρήσης: «Η ισχύς εν τη ενώσει»!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ