Σολτς: Δεν υπάρχει περίπτωση κράτη-μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν εθνικές κυριαρχίες

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τις προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, ο Όλαφ Σολτς είπε ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας η καλή γειτονία, και παρέπεμψε στα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός λέγοντας ότι «είπε επίσης ξεκάθαρα τη θέση του επ’ αυτού».

Σε ερώτηση για την τοποθέτηση της Γερμανίδας υπουργού εξωτερικών υπέρ της Ελλάδας στο θέμα της τουρκικής αμφισβήτησης των ελληνικών νησιών, είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν εθνικές κυριαρχίες. Επίσης για το εάν η Γερμανία έχει πρόβλημα με την τοποθέτηση των τεθωρακισμένων Marder στα σύνορα με την Τουρκία, είπε ότι «για τα τεθωρακισμένα δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά. Θέμα της Ελλάδας είναι πού θα τα τοποθετήσει». Ερωτώμενος για τις γερμανικές επανορθώσεις και εάν το θέμα αυτό είναι ανοιχτό, ανέφερε ότι «θα στηρίξουμε τα καθήκοντα που έχουμε να επιλύσουμε από κοινού».

Για την ενεργειακή κρίση και την τιμή του φυσικού αερίου

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση και την εξεύρεση λύσης τιμής φυσικού αερίου, δήλωσε , «πιστεύω ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, και αφορά κυρίως τους υπουργούς Ενέργειας, που προσπαθούν να περιορίσουν τις αιχμές των τιμών». Προσέθεσε ακόμη ότι «πέρα από το τι μπορούμε να πετύχουμε από κοινού, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα του σπεκουλαρίσματος των τιμών και πολλοί εμπειρογνώμονες πρέπει να ασχοληθούν με αυτό, αλλά είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε μια νύχτα».

Επίσης ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε την Ελλάδα «πρότυπο με τις εγκαταστάσεις αποθηκών υγροποιημένου αερίου και πρέπει», είπε «να τα κάνουμε αυτά και στην Ευρώπη» σημειώνοντας ότι «η Γερμανία αποφάσισε την κατασκευή τερματικών για εισαγωγή υγροποιημένου αερίου. Θέλουμε να έχουμε επαφή με τις δυτικές χώρες γιατί η Γερμανία είναι υπεύθυνη και για την εφοδιασμό κι άλλων χωρών. Πήραμε αποφάσεις να μειώσουμε την παραγωγή ενέργειας από διάφορες άλλες πηγές. Αυτό που κάναμε είναι να ξαναχρησιμοποιήσουμε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και είμαστε σε θέση να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα, και μπορούμε να βοηθήσουμε κι άλλες χώρες. Το ίδιο συμβαίνει με τις εγκαταστάσεις αποθηκών τις οποίες θα κατασκευάσουμε σε τέσσερα σημεία στη Γερμανία».

Τέλος, ερωτώμενος για τη συμμετοχή των Κινέζων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, ο κ. Σόλτς απάντησε πως όταν πρόκειται για τη σχέση μας με την Κίνα πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει διαφοροποίηση στις διεθνείς μας σχέσεις και να διασφαλίσουμε ώστε να μην υπάρχει μονομερής εξάρτηση.

«Αυτό είναι το δίδαγμα που εξάγουμε και από τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Στην Ευρώπη παίρνονται αποφάσεις που συμβάλλουν ώστε να μας δίνουν μεγαλύτερες δυνατότητες στην αλυσίδα προμήθειας. Οργανώνουμε τις εξαγωγές μας ώστε να υπάρχουν όλο και περισσότερες αγορές και να μην συγκεντρώνονται σε μια χώρα οι επενδύσεις μας. Πάντα ήταν σωστό αυτό. Όσοι δεν σκέφτηκαν έτσι τώρα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Για το λιμάνι, πρόκειται για μια εταιρεία μέσα σε ένα μεγάλο λιμάνι με ένα ποσοστό 24,5% που είναι σωστό, μαζί με άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται. Πρέπει να μην υπάρχουν εξαρτώμενες υποδομές».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ