Σκυλακάκης στον Realfm 97,8: Το αίτημα των αγροτών για 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα είναι εκτός του κόστους παραγωγής

Στα αιτήματα των αγροτών ειδικά όσον αφορά στη μείωση του ενεργειακού κόστους αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα.

«Οποιαδήποτε επιδότηση δίνουμε, πρέπει να έχει μια αιτιολόγηση. Το βασικό πρόβλημα με τους αγρότες είναι οι μεγάλες επιδοτήσεις. Παίρνουν περίπου 2 δισ. ευρώ τον χρόνο στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην Ε.Ε. Είχαμε μια μείωση των πόρων φέτος, περίπου 3% συν μία μεταφορά από επιδοτήσεις στο εισόδημα, σε επιδοτήσεις πράσινων επενδύσεων. Και αυτό δημιούργησε σε ολόκληρη την Ευρώπη μία έκρηξη» είπε αρχικά ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και συνέχισε λέγοντας:

«Στο αγροτικό ρεύμα οι τιμές που είχαμε το 2023 έπεσαν λίγο αυτόν τον μήνα, είμαστε στα 15 λεπτά, συν το 10% που έβαλε η ΔΕΗ πρόσθετο, κατέβηκαν οι  τιμές ώστε να είναι πιο διαχειρίσιμες για τους αγρότες.

Το αίτημα των αγροτών για 7 λεπτά είναι ένα αίτημα εκτός του κόστους παραγωγής. Ακόμη και η χονδρική είναι πάνω από τα 7 σεντς. Οι αγρότες έχουν πολύ μικρότερες ρυθμιζόμενες χρεώσεις από τους υπόλοιπους. Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις σε ένα νοικοκυριό είναι 6,5 σεντς, για έναν επαγγελματία είναι 8 λεπτά και για τον αγρότη 1,6 λεπτά. Συνεπώς υπάρχει μια επιδότηση 4,5 σεντς σε σχέση με τα νοικοκυριά που ήδη δίνεται και σε αυτό προστίθεται και το 10% της ΔΕΗ».

Σε ερώτηση γιατί δεν γίνεται μια μόνιμη ρύθμιση σε σχέση με τον φόρο στα καύσιμα ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι «αυτό δεν είναι δικό μου θέμα αλλά του ΥΠΟΙΚ. Μόνιμη ρύθμιση σημαίνει επιδότηση των ορυκτών καυσίμων κάτι το οποίο θα έρθει αργά ή γρήγορα και θα χτυπήσει όλη την πολιτική της πράσινης μετάβασης».

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα με τα φωτοβολταϊκά που θεωρεί ότι θα βοηθήσει πολύ. «Υπάρχουν δύο προγράμματα που θα βοηθήσουν πολύ: το ένα είναι τα φωτοβολταϊκά για τους αγρότες. Κόβουμε ένα κομμάτι του πρόσθετου ηλεκτρικού χώρου, μέχρι 500 MW και τον αφιερώνουμε για αγρότες σε συνεταιρισμούς και ομάδες γεωργών ή για εκείνους που ασχολούνται με τη συμβολαιακή γεωργία – θα δώσουμε και επιδότηση για μπαταρία ταυτόχρονα – έτσι ώστε η τιμή που θα πάρουν για μια 10ετία θα είναι 30% κάτω από τη σημερινή, κάτω από τα 10 λεπτά. Αυτό είναι μια μόνιμη λύση. Οι αγρότες από μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν ανάλογες επενδύσεις».

Σχετικά με το «Εξοικονομώ» είπε ότι «αφορά στα  μικρά εισοδήματα, τους κοινωνικά ευάλωτους. Παρέχουμε και εγγύηση για τα σχετικά δάνεια για να μπορούμε να έχουμε τις επενδύσεις στην ενεργειακή κάλυψη αυτών των νοικοκυριών. Πρέπει να μπουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση ειδικά στον Βορρά που είναι μεγάλης σημασίας και για το δικό τους πορτοφόλι αλλά και για να πετύχουμε και τους ευρωπαϊκούς στόχους».

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις τόνισε ότι «ένα από τα προβλήματα είναι η πολυδιάσπαση των αγροτών. Η μεγάλη δυσκολία της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση είναι ότι δεν υπάρχει ένα συλλογικό όργανο που να εκπροσωπεί το σύνολο των αγροτών. Η κουβέντα έχει αντικειμενική δυσκολία και δεν ξέρω αν θα προλάβει να ολοκληρωθεί πριν έχουμε κι άλλες κινητοποιήσεις. Δώσαμε 1 δισ. αποζημιώσεις την τελευταία 4ετία, έχουμε και τις άλλες κοινωνικές ομάδες και τα χρήματα είναι δεδομένα. Πρέπει να είμαστε σε ένα μέτρο».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ