Σκυλακάκης στον Realfm 97,8: Θα δοθούν κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και υποκατάσταση του φυσικού αερίου

«Θα προχωρούμε βήμα προς βήμα στην βοήθεια που θα δίνουμε διότι δεν μπορείς να δεσμευτείς μακροχρόνια όταν δεν ξέρεις τι θα σου συμβεί» είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα για την ενεργειακή κρίση.

«Το ερώτημα δεν είναι αν υπάρχουν λεφτά στο ταμείο αλλά πόσο θα μας καταφάει από αυτά τα λεφτά το φυσικό αέριο που με το μανιπουλάρισμα της αγοράς που γίνεται από πλευράς Ρωσίας, ακραίο και ανοιχτό πια, είναι σαφές ότι είναι εργαλείο οικονομικού πολέμου. Είναι μια τεράστια αβεβαιότητα για τον κρατικό προϋπολογισμό»

«Η κατανάλωση πέρσι, υποθέτω ότι από εδώ και πέρα θα είναι σημαντικά μικρότερη, ήταν 70 εκατομμύρια μεγαβατώρες. Πριν από την κρίση ήταν κάτω από 20 ευρώ το κόστος του φυσικού αερίου. Τώρα λοιπόν με τα 200 κάτι ευρώ η μεγαβατώρα πάμε στα 14 δισ. αν κρατήσει για έναν χρόνο αυτό το πράγμα. Η διαφορά από το 1,5 στα 14 είναι απευθείας μείωση του ΑΕΠ εάν δεν αλλάξουμε κάτι» περιέγραψε.

«Θα στραφούμε κυρίως στην δημιουργία κινήτρων για αλλαγή συμπεριφοράς με τρόπο που να μετριάζει το κόστος και στους καταναλωτές και για την οικονομία. Όταν το αέριο κοστίζει 200 και είναι με διαφορά το ακριβότερο καύσιμο από οτιδήποτε άλλο, είναι προφανές ότι πρέπει να δούμε εάν δεν μπει κάποιο πλαφόν από την ΕΕ, κάπως πρέπει να δώσουμε κίνητρα για να μειώσουμε τη χρήση αερίου και να έχουμε και τους πόρους να βοηθήσουμε και αυτούς που δεν μπορούν να μειώσουν τη χρήση» συμπλήρωσε.

«Δεν θα μπω στο τι θα πει ο Πρωθυπουργός το Σάββατο στην ΔΕΘ. Αυτό που μπορώ να πω ότι η στροφή που θα κάνουμε σε αυτή την φάση είναι ότι μαζί με την ενίσχυση των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων που είναι αναγκαία και γίνεται σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να έχει τους πόρους για να έχει συνέχεια, θα προσθέσουμε κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και για υποκατάσταση του φυσικού αερίου όσο γίνεται» είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ