Σέρμπος στον Realfm 97,8: Ο Ερντογάν προσπαθεί να διεθνοποιήσει τα ελληνοτουρκικά

Για τις συνεχείς προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα μίλησε ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Ήταν η πρώτη φορά που σε ομιλία του Ερντογάν που σχετιζόταν με την Ελλάδα, υπήρχαν τόσο έντονα τα αλυτρωτικά στοιχεία παρόλο που είναι ένας πολιτικός που στο παρελθόν έχει απευθυνθεί πολλές φορές με αγοραίο τρόπο ακόμα και σε ομολόγους του. Στο τέλος της ημέρας μιλάμε για μια χώρα, για ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και ασφαλώς εθνικής αξιοπρέπειας. Τώρα που οφείλεται αυτό; Σε επίπεδο φωτογραφίας του χρόνου, Αύγουστο και Σεπτέμβριο περιμέναμε να ανεβάσει στροφές η Τουρκία και ο Ερντογάν διότι είναι υψηλοί οι συμβολισμοί από τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, που όμως για την Τουρκία είναι ο πόλεμος της ανεξαρτησίας. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος σηματοδοτεί άλλον έναν γύρο, που θα είναι περισσότερο αναβαθμισμένος, στο πώς πλέον αποφασίζει η Τουρκία να διεθνοποιήσει τα ελληνοτουρκικά» περιέγραψε.

«Ακόμα και στα όσα είπε ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε ελληνικά νησιά τα οποία βρίσκονται υπό κατοχή. Αυτό να το κρατήσουμε, είχαν προηγηθεί δύο επιστολές της Τουρκίας τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2021 στον ΟΗΕ» πρόσθεσε ο κ. Σέρμπος.

«Προφανώς υπάρχουν και εσωτερικοί λόγοι και εκλογικοί σχεδιασμοί» υπογράμμισε.

«Υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας, μετά λύπης διαπιστώνω ότι αφορά και αποφοίτους πανεπιστημίων, που θεωρεί ότι η Συνθήκη της Λωζάνης λήγει το 2023. Στο εξωτερικό όμως διεθνοποιούνται τα ελληνοτουρκικά με την Τουρκία να βρίσκεται σε άμυνα και την Ελλάδα σε επίθεση. Χθες υπήρχε πρωτοσέλιδο της Yeni Safak ότι έγινε σύλληψη Κούρδου τρομοκράτη που έχει εκπαιδευτεί στο Λαύριο. Συνεχίζει η προπαγάνδα για την χώρα μας» σχολίασε ο καθηγητής.

«Θεωρώ ότι αυτή η διεθνοποίηση θα προχωρήσει με μια νέα επιστολή που θα κατατεθεί. Ο Ερντογάν θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ευνοεί την Τουρκία και τις προσφέρει ευκαιρίες. Ισχύει αυτό και αν είχε παίξει αλλιώς τα χαρτιά της θα της προσέφερε ακόμα περισσότερες» συμπλήρωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ