Σκέρτσος στον Realfm 97,8: Γιατί δεν μπορεί να γίνει μείωση του φόρου καυσίμων

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος παραχώρησε συνέντευξη στον Realfm 97,8 και στην Κάτια Μακρή, αναφερόμενος στο ράλι τιμών και στην ενεργειακή ακρίβεια. Ο υπουργός εξήγησε τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει μείωση των φόρων στα καύσιμα. “Οι φόροι αυτοί χρηματοδοτούν τα δημόσια αγαθά. Χρηματοδοτούν τα δημόσια σχολεία, τους δασκάλους, τα νοσοκομεία, το υγειονομικό προσωπικό, τους αστυνομικούς” ανέφερε.

“Έχει δίκιο να αγωνιά η κοινωνία. Όλοι μας αγωνιούμε, όλοι βλέπουμε τους λογαριασμούς και τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων να ανεβαίνουν κατακόρυφα, πρέπει να καταλάβουμε ότι σε έναν πόλεμο δεν υπάρχει κερδισμένος. Όλοι βγαίνουμε χαμένοι, όλοι έχουμε μια απώλεια. Αυτό που προσπαθεί καθημερινά και αγωνίζεται η κυβέρνηση εντός των ευρωπαϊκών λύσεων που πρέπει να δοθούν, είναι να μειώσουμε και ειδικά για τους ευάλωτους, τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αυτό το δυσβάσταχτο κόστος των ενεργειακών προϊόντων” σημείωσε αρχικά.

“Η πρόταση του Πρωθυπουργού που κατατέθηκε με επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, βρήκε χθες υποστήριξη από πολλές χώρες. Αυτή η πρόταση χτυπάει το πρόβλημα στην ρίζα του. Η ρίζα είναι μια μεγάλη δυσαρμονία στις διεθνείς αγορές στη διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου” υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.

“Παρά τον πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη διάθεση ούτε στην παραγωγή φυσικού αερίου. Άρα αυτή τη στιγμή οι αγορές λειτουργούν με έναν τρόπο παράλογο που πρέπει να χτυπηθεί με πολιτική ρυθμιστική παρέμβαση, αυτό είπε ο Πρωθυπουργός” διευκρίνισε.

“Η αντιπολίτευση έχω την εντύπωση ότι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική στην κριτική που ασκεί ως προς την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, κοιτάζοντας λίγο προς τα πίσω. Κοιτάζοντας τι έκανε και εκείνη όταν κυβερνούσε. Δεν χρειάζεται να μπούμε αυτή τη στιγμή σε ανταλλαγή βολών σε σχέση με το τι έκανε η αντιπολίτευση, εμείς κυβερνούμε αυτή τη στιγμή, αλλά τα δεδομένα είναι δεδομένα. Η χώρα έχει μείωση εξάρτησης από τον λιγνίτη κατά 50% στα 5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε καμία επένδυση σε λιγνιτικές μονάδες, άρα είναι υποκριτικό η αντιπολίτευση – ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για τις τιμές που θα μπορούσε να έχει η ενέργεια αν είχαμε περισσότερο λιγνίτη. Για να έχουμε περισσότερο λιγνίτη θα έπρεπε να είχαν γίνει επενδύσεις εδώ και πολλά χρόνια. Δεν μπορείς ξαφνικά να πατήσεις ένα κουμπί και να παραχθεί ενέργεια από λιγνίτη σε μια νύχτα” συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι “θα αυξήσουμε την επιδότηση στους πιο ευάλωτους. Αυτό είναι το σωστό που πρέπει να γίνει για να στηρίξουμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν καταναλώσεις που υφίστανται μεγάλο βάρος”.

 Σκέρτσος: Οι φόροι αυτοί χρηματοδοτούν τα δημόσια αγαθά

“Επιπλέον επειδή υπάρχει η συζήτηση για τα πρόσθετα δημόσια έσοδα που μπορεί να έρχονται από τους φόρους καυσίμων. Να εξηγήσουμε αυτή την παρανόηση γιατί βλέπω ότι και εκεί υπάρχει μια επιπόλαιη και ανεύθυνη τοποθέτηση από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Μιλάνε για μείωση φόρων. Γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει; Οι φόροι αυτοί χρηματοδοτούν τα δημόσια αγαθά. Χρηματοδοτούν τα δημόσια σχολεία, τους δασκάλους, τα νοσοκομεία, το υγειονομικό προσωπικό, τους αστυνομικούς. Αν κόψουμε αυτούς τους πόρους είναι αντιληπτό ότι θα πρέπει η χώρα να δανειστεί, να βγει στις αγορές, να αυξήσει το έλλειμμα, να αυξήσει το χρέος σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη διεθνή οικονομία και να εκτεθεί σε μια αμφισβήτηση ως προς την αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών” τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Ερωτηθείς για τις εκλογές και τις αντίστοιχες δηλώσεις του κ. Τσίπρα απάντησε ότι “αυτή η δήλωση του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία – όχι τώρα, εδώ και πολύ καιρό- με το κοινωνικό αίσθημα. Ο κόσμος ειδικά σε τέτοιες τεταμένες περιόδους ζητάει ενότητα, ζητάει ψυχραιμία, σοβαρότητα και μετριοπάθεια. Αυτές οι δηλώσεις που ουσιαστικά δημιουργούν ένα σκηνικό πολιτικής ανωμαλίας, δεν έχουν καμία σχέση με την συγκυρία”.

 

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ