Σκέρτσος: Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που κάνει «mirroring» – Οι ιδέες του κ. Βαρουφάκη βρίσκονται ήδη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ

«Χρειάστηκαν μόλις πέντε μέρες από την προκήρυξη των εκλογών για να καταρρεύσουν τα φληναφήματα περί προοδευτικής διακυβέρνησης και να φανεί τελικά ότι οι θιασώτες της απλής αναλογικής και των έτσι χωρίς πρόγραμμα κυβερνήσεων συνεργασίας είναι απλώς θιασώτες της ακυβερνησίας και της παραλυσίας», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ‘Ακης Σκέρτσος,  στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Παρακολουθούμε όλες αυτές τις μέρες μία Βαβέλ, ένα θέατρο του παραλόγου το οποίο αναδεικνύει γιατί είναι επικίνδυνο να πάμε στην κάλπη της 21ης Μαΐου με χαλαρή ψήφο», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκέρτσος είπε ότι από τη μια βλέπουμε τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αρχική αφωνία τους για το σχέδιο «Δήμητρα» του πιθανού παλιού-νέου εταίρου τους Γιάνη Βαρουφάκη να εφευρίσκουν από 24ωρο σε 24ωρο κι ένα καινούργιο μοντέλο για την προοδευτική διακυβέρνηση.

«Από την άλλη βλέπουμε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να θέτει ως κόκκινη απαράβατη γραμμή τη μη- συνεργασία του με τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη και να υπονοεί ουσιαστικά ότι κατάλληλος για την πρωθυπουργία είναι μόνο ο αρχηγός του τρίτου κόμματος ή κάποιος άγνωστος ‘x’ που θα προκύψει από παρασκηνιακά μαγειρέματα. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Από τις 20 χώρες της ΕΕ που έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, στις 17 πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και στις άλλες τρεις οι αρχηγοί είτε του δεύτερου είτε του τρίτου κόμματος», είπε χαρακτηριστικά.

«Με άλλα λόγια το αφήγημα περί προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας κατέρρευσε πριν καλά καλά αρχίσει η προεκλογική περίοδος. Φανταστείτε τα κόμματα αυτά να έπρεπε να συνεννοηθούν σε συνθήκες πραγματικής διακυβέρνησης όταν δεν μπορούν τώρα να τα βρουν ή μάλλον δεν ξέρουν καν τι θέλουν. Πόσο γρήγορα θα τιναζόταν στον αέρα μια τέτοια σύμπραξη και τι θα σήμαινε αυτή η Βαβέλ για τη χώρα».

Στη συνέχεια ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι σαν Θεσσαλονίκη Νο.2 έχει κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα 46 δισεκ ευρώ στην τετραετία, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει πως αν δεν σκοπεύουν όπως ισχυρίζονται να αυξήσουν φόρους τότε , όπως είπε , αυτομάτως θα μας θέσουν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και ξανά εποπτείας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δηλαδή νέα μνημόνια.

Πρόσθεσε πως με το οικονομικό πρόγραμμα των 46 δισ. ευρώ και το σχέδιο που εξήγγειλε ο κ. Σταθάκης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καν ανάγκη το σχέδιο «Δήμητρα» «για να τινάξει την οικονομία στον αέρα και να αποχαιρετήσουμε και την επενδυτική βαθμίδα αλλά και τη δημοσιονομική μας ανεξαρτησία ξανά. Οι ιδέες του κ. Βαρουφάκη βρίσκονται ήδη μέσα στο κόμμα και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον κ. Βαρουφάκη».

Σε αντιδιαστολή είπε ο κ. Σκέρτσος η ΝΔ έχει το πρόγραμμα της τετραετίας 2023-2027 που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός. «Ένα πρόγραμμα για το οποίο είμαστε περήφανοι γιατί χαρακτηρίζεται από μία λέξη, τη φιλοδοξία κι από μία δεύτερη, τη στοχοθεσία, για να γίνουμε όλοι συλλογικά και ατομικά καλύτεροι ώστε έως το 2027 και το 2030 η χώρα να έχει συγκλίνει ακόμη περισσότερο με την Ευρώπη σε μισθούς, σε επενδύσεις, στη λειτουργία του κράτους, στην υγεία και την παιδεία. Ένα σχέδιο που είναι καλά μελετημένο, σωστά σχεδιασμένο και με ακρίβεια κοστολογημένο με εξασφαλισμένους πόρους εθνικούς, ευρωπαϊκούς, δημόσιους. Δεν υπερβαίνει σωρευτικά τα 8 δισεκ ευρώ στην τετραετία σε αντιδιαστολή με τα 46 δισεκ ευρώ του ΣΥΡΙΖΑ». Υπογράμμισε ότι εξυπηρετεί τον τριπλό στόχο, κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, β.τον στόχο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και γ.τον βασικό στόχο της δυναμικής και βιώσιμης ανάκαμψης της οικονομίας και των εισοδημάτων.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι «γι αυτό λέμε ότι η μόνη καθαρή πρόταση διακυβέρνησης είναι αυτή που έχει διατυπώσει από την αρχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μία πρόταση που δεν διαταράσσει τη δυναμική πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και των εισοδημάτων. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ενός κόμματος αλλά όχι ενός χρώματος που έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να συνεχίσει η χώρα στο δρόμο της σιγουριάς, της σταθερότητας και της προόδου. Μακριά από τα φαντάσματα του χθες».

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι η πρόταση αυτή εμπνέει σιγουριά γιατί ό,τι υποσχέθηκε το 2019 αυτή η κυβέρνηση, το έκανε και οδήγησε τη χώρα σήμερα να έχει βελτιωμένη θέση σε πολλά επίπεδα, παρά τις διαδοχικές μεγα-κρίσεις.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σκέρτσος θέλησε να θυμίσει συνοπτικά δεσμεύσεις που η κυβέρνηση τήρησε στην οικονομία (με λιγότερους φόρους και μεγαλύτερο εισόδημα), στην ανάπτυξη και τις δουλειές (ρεκόρ απασχόλησης 11ετίας), στην παιδεία και το δημογραφικό (πλήρης μεταρρύθμιση εκπαιδευτικού συστήματος πρόσληψη 24.700 εκπαιδευτικών και 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής), στην καλύτερη φύλαξη συνόρων, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και την ασφάλεια. Επίσης ως προς την ψηφιοποίηση, τις υποδομές, το περιβάλλον και τον πρωτογενή τομέα.

Τόνισε πως υπάρχει πλήρης επίγνωση για το ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο προκειμένου να συγκλίνει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αναφέρθηκε στα άλματα που απαιτούνται και αποτελούν τις προτεραιότητες και κορυφαίους όπως είπε προγραμματικούς στόχους για την επόμενη τετραετία με παραπομπές ουσιαστικά στο πρόγραμμα πέντε αξόνων που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο ‘Ακης Σκέρτσος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού και τόνισε ότι αύριο ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και θα συναντηθεί με όλους τους υποψηφίους, προτού μεταβεί το απόγευμα στους Δελφούς, όπου στο πλαίσιο του φετινού Οικονομικού Φόρουμ θα έχει μία συζήτηση με τον διευθυντή ειδήσεων Βόρειας και Νότιας Αμερικής του των FT, Πίτερ Σπίγκελ και το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο με ξένους ηγέτες.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Ελαιώνα ‘Αμφισσας όπου υλοποιείται το φιλόδοξο έργο «Ξαναφυτεύουμε τους δελφικούς ελαιώνες», το Ευπάλιο, τη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο.

Τι είπε ο Σκέρτσος για το debate και τον Βαρουφάκη

«Αυτό που βλέπω εγώ είναι μια μεγάλη αμηχανία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι φιλόδοξο και ολοκληρωμένο», δήλωσε ο ‘Ακης Σκέρτσος σχολιάζοντας δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει τον πρωθυπουργό, έχει υιοθετήσει συνθήματα και μηνύματα που ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί εδώ και μήνες και κάνει παρόμοιες εμφανίσεις στο Τικ Τοκ. «Κάνει αυτό που λέγεται mirroring και βρίσκεται σε αμηχανία», πρόσθεσε.

Για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης αβαντάρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Σκέρτσος απάντησε πως «αυτά είναι προβλήματα της αριστερής πολυκατοικίας που δεν θέλω να σχολιάσω».

Με αφορμή άλλο παρεμφερές ερώτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Ο κ. Τσίπρας από τις αρχές Απριλίου ζήτησε συνεργασία με τον κ. Βαρουφάκη, αμετανόητος για το δράμα του 2015. Είναι σαν να μην έχει μάθει τίποτα. Το να χρεώνει στη ΝΔ τον Βαρουφάκη είναι τουλάχιστον αστείο αλλά βασικά είναι επικίνδυνο».

Σε ερώτηση για τη δημοσιοποίηση των αστάθμητων στοιχείων των δημοσκοπήσεων όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως η αξιωματική αντιπολίτευση καλά θα κάνει να κοιτάξει τα του οίκου της γιατί το 2019 ήταν εκείνη που έπεσε έξω καθώς οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν στην κάλπη.

Σχετικά με τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές καθώς πολλοί ήδη εργάζονται σε τουριστικές μονάδες στα νησιά, ο κ. Σκέρτσος απάντησε πως η κυβέρνηση ενθαρρύνει κάθε πολίτη να ψηφίσει καθώς είναι το πιο ιερό και θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα και υποχρέωση. «Καθένας να προσέλθει και να ψηφίσει αυτή που θεωρεί ως την καλύτερη και εθνικά ωφέλιμη επιλογή. Το θέμα πάντως δεν είχε απασχολήσει στις περασμένες εκλογές που επίσης ήταν καλοκαίρι», συμπλήρωσε.

Για τη δήλωση του Κυριάκου Βελόπουλου ότι η ΝΔ κινεί νήματα αποστασίας στο παρασκήνιο, ο κ. Σκέρτσος απάντησε πως «δεν θα θέλαμε να σχολιάσουμε τα εσωτερικά άλλων κομμάτων, είναι επίσης βαβέλ και δεν υπάρχει καμία συνεννόηση της ΝΔ με την Ελληνική Λύση».

Αναφερόμενος σε καταγγελίες του εκπροσώπου του ΜΕΡΑ25 ότι τον απέκλεισαν από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως δεν μπορεί να σχολιάσει και πως με βάση τον εκλογικό νόμο τα κανάλια πρέπει να κάνουν σωστή κατανομή της εκπροσώπησης των κομμάτων και κρίνονται από το ΕΣΡ.

Ερωτηθείς τι νόημα έχει η αύξηση των μισθών όταν τρέχει ο πληθωρισμός ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αυξάνονται τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους, ο κ. Σκέρτσος απάντησε πως αυτή η τοποθέτηση είναι η επιτομή του οικονομικού αναλφαβητισμού. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φόρτωσε 7 δις πρόσθετους φόρους στους ώμους της μεσαίας τάξης. Το ζήσαμε στο πετσί μας. Η κυβέρνηση μείωσε 50 φόρους και αφαίρεσε αυτά τα 7 δις. Τα πρόσθετα έσοδα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, προέρχονται από την ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι ανήκουστο αυτό το οποίο ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος ενώ για την έκθεση του ΟΟΣΑ, σημείωσε πως στηρίχθηκε σε στοιχεία και εκτιμήσεις και όχι σε πραγματικά δεδομένα το Νοέμβριο του 2022. «Δεν έχει λάβει υπόψη τα σωρευτικά δεδομένα της αύξησης του κατώτατου μισθού 20%, τις έκτακτες ενισχύσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς για να στήριξη των νοικοκυριών και τις μειώσεις των φόρων. Εμείς λέμε ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τις πιέσεις που δέχεται το ελληνικό και το ευρωπαϊκό εισόδημα. Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα. Είναι διεθνές πρόβλημα ο πληθωρισμός. Η Ελλάδα όμως έχει καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό ταχύτερα από τις υπόλοιπες χώρες και έχουμε στόχο να φτάσουμε στο 2%. Συνολικά οι μισθοί έχουν αυξηθεί 20% και ο πληθωρισμός στο 15%. Και πάλι οι αυξήσεις, ειδικά στα ευάλωτα στρώματα, υπερκαλύπτουν τον πληθωρισμό», συμπλήρωσε.

Για το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού υπομνήματος στον ‘Αρειο Πάγο για το κόμμα Κασιδιάρη, ο κ. Σκέρτσος απάντησε πως «η ΝΔ θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να κρατήσουμε τις εγκληματικές οργανώσεις έξω από τη Βουλή» και πως «οι τακτικισμοί δεν μας αφορούν».

Σχετικά με έφοδο χρυσαυγιτών σε έκθεση στην Καλαμαριά ο κ. Σκέρτσος είπε πως δεν υπάρχει καμία ανοχή στα λεγόμενα τάγματα εφόδου, στην ανομία και τον εκφοβισμό των πολιτών.

Για το κόστος του προγράμματος της ΝΔ είπε πως είναι 8-9 δισ. σωρευτικά στην τετραετία και είναι στη βάση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Είπε ότι έχουν γίνει συνεννοήσεις με την Κομισιόν, ότι είναι ενταγμένο στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο του δημοσιονομικού σχεδιασμού της χώρας και το πρόγραμμα είναι άμεσα υλοποιήσιμο.

Σε ότι αφορά εκτιμήσεις οίκων αξιολόγησης ότι μπορεί να μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα στους επόμενους δύο μήνες, ο κ. Σκέρτσος απάντησε πως «αν δεν λήξει η πολιτική εκκρεμότητα, θεωρούμε πως δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση, πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα».

Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του Νίκου Δένδια για το παράνομο λογισμικό predator, ο κ. Σκέρτσος απάντησε πως δεν θα κάνει κανένα σχόλιο μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα η οποία είναι σε εξέλιξη.

Επίσης κληθείς να τοποθετηθεί για δηλώσεις του κ. Ντογιάκου, είπε πως «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις της Δικαιοσύνης, ούτε δικαστικές υποθέσεις».

Ερωτηθείς αν η ΝΔ συζητά και τη διεξαγωγή debate με τη συμμετοχή των δύο πρώτων, απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε: «Θα καταθέσουμε γραπτό υπόμνημα πώς βλέπουμε τη διενέργεια debate. Επιθυμούμε ένα debate και με τα έξι κόμματα να τοποθετηθούν και στο πλαίσιο της απλής αναλογικής».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ