Σερβία: Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στη συνάντηση Βούτσιτς – Μητσοτάκη

Οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη εργασίας στο Βελιγράδι. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

«Η Αθήνα επιθυμεί να δει στην ενωμένη Ευρώπη όλες τις πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων με πρώτη, φυσικά το Βελιγράδι. Σε ότι αφορά ειδικά την Σερβία είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε – και το πράττουμε ήδη – σε κάθε επίπεδο ώστε το συντομότερο δυνατόν να εκπληρωθούν τα απαραίτητα κριτήρια και να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Θεωρούμε ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι αναγκαία και επείγουσα προϋπόθεση για την σταθερότητα, την ειρήνη, την συνεργασία και συνολικά την ευημερία στην χερσόνησο» επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων απαιτεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ίσως θυσίες και απευθυνόμενος προς τους Σέρβους πολίτες τους διαβεβαίωσε ότι αξίζει τον κόπο να γίνουν. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις δοκιμασίες που πέρασαν οι οικονομίες των δύο χώρων εξαιτίας της πανδημίας και δήλωσε αισιόδοξος για το άμεσο μέλλον.

Ο πρόεδρος της Σερβίαw Αλεξάνταρ Βούτσις στην συνέντευξη Τύπου αφού ανέφερε ότι οι πολίτες της Σερβίας βλέπουν τους Έλληνες ως αδελφικό λαό εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Εξήρε το καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα για να ανοίξουν νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή ένωση. Αναφερόμενος στα περιφερειακά ζητήματα ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι «η Σερβία όπως τώρα έτσι και στο μέλλον πάντοτε θα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και στην στεριά και στην θάλασσα βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ