Σαμαράς: Όλοι παλεύουμε για το καλύτερο

Σαμαράς: Όλοι παλεύουμε για το καλύτερο

 

«Καμιά χώρα δεν είναι τέλεια. Όλοι παλεύουμε για το καλύτερο. Αλλά τη διαφορά δεν την κάνουν οι κυβερνήσεις, την κάνουν οι άνθρωποι», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ.

Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τους νεολαίους προσκεκλημένους από εννέα διαφορετικές χώρες της Μεσογείου τονίζοντας ότι «ολόκληρη η περιοχή μας έχει αποσταθεροποιηθεί» και «κάποιες φορές πολλοί φοβούνται – όλοι φοβόμαστε – ότι είναι έτοιμη να αναφλεγεί».

«Η Μεσόγειος και η Νότια Ευρώπη – που γέννησαν τόσο μεγάλους Πολιτισμούς – κινδυνεύουν να βουλιάξουν μέσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις από τη μία άκρη στην άλλη. Κρίσεις οικονομικές, κρίσεις πολιτικές και κοινωνικές. Άλλες από τις κρίσεις αυτές έχουν ιστορικές ρίζες. Άλλες συγκυριακά αίτια. Όλες, όμως, έχουν κοινή διέξοδο: την Ανάπτυξη μέσα από την Καινοτομία», υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς ενώ σημείωσε ότι «η καινοτομία απαιτεί φρέσκα μυαλά, φρέσκες ιδέες, δημιουργικούς νέους ανθρώπους και επικοινωνία πέρα από σύνορα».

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, «χρειάζεται και η πρωτοβουλία και η θέληση και το όραμα των ανθρώπων, να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους, να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να κάνουν αυτό που έκαναν πάντα οι λαοί της Μεσογείου: να αναζητήσουν νέους τρόπους, νέους δρόμους, νέα σύνορα».

«Υπάρχουν, λοιπόν, δύο προσεγγίσεις: Η μια «από πάνω προς τα κάτω», top down θα λέγαμε: όλα εκείνα που πρέπει να εξασφαλίσουν οι κυβερνήσεις, για να μπορέσουν οι λαοί τους να προκόψουν.

Αλλά υπάρχει και η προσέγγιση «από κάτω προς τα πάνω», η bottom up: δηλαδή όλα εκείνα που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι σε κάθε κοινωνία, για να βγουν από την κρίση, για να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους. Όλα αυτά που συμπυκνώνονται για εμάς, την Κεντροδεξιά, σε τρείς λέξεις: Εξωστρέφεια, Ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία», τόνισε.

«Συνήθως οι πολιτικοί μιλάνε για την προσέγγιση «από πάνω προς τα κάτω». Αυτός είναι ο ρόλος τους. Αυτή είναι η δουλειά τους. Αλλού το κάνουν καλύτερα, αλλού λιγότερο καλά. ��δώ όμως ήλθα να σας μιλήσω για την άλλη προσέγγιση: «από κάτω προς τα πάνω». Αυτή που σας αφορά άμεσα, γιατί εσείς είστε οι πρωταγωνιστές της», σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Απευθυνόμενος στους νέους, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «κάποιοι προσπαθούν να σας πείσουν, πως ό,τι κι αν κάνετε εσείς, τα πάντα εξαρτώνται από κάτι άλλο, από κάποιους άλλους, που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε», ωστόσο τους κάλεσε να «μην τους πιστεύετε, γιατί κι εκείνοι δεν σας εμπιστεύονται».

«Δεν εμπιστεύονται τη δύναμη που κρύβετε μέσα σας, τη δυναμική που μπορεί να απελευθερώσει η δημιουργικότητα και η επικοινωνία σας. Δεν πιστεύουν στην ανταγωνιστικότητα, δεν πιστεύουν στην επιχειρηματικότητα, δεν πιστεύουν στην καινοτομία, δεν πιστεύουν σε τίποτε απ’ αυτά που μπορεί να κάνετε εσείς – ο καθένας από σας μόνος του και, πολύ περισσότερο, όλοι μαζί – για να αλλάξετε τη μοίρα των χωρών σας. Δεν πιστεύουν σε σας. Είναι κήρυκες της καταστροφής, φανατικών ακραίων ιδεολογιών που παντού χρεωκόπησαν, αφού προηγουμένως οδήγησαν κοινωνίες ολόκληρες σε ερείπια», ανέφερε.

«Καμιά χώρα δεν είναι τέλεια. Όλοι παλεύουμε για το καλύτερο. Αλλά τη διαφορά δεν την κάνουν οι κυβερνήσεις, την κάνουν οι άνθρωποι. Δεν την κάνουν οι επαγγελματίες της Πολιτικής, αλλά η θέληση της κοινωνίας: το αν επιθυμεί να παραδοθεί στη μοιρολατρία, ή αν θέλει πραγματικά να πάρει την τύχη της στα χέρια της», υπογράμμισε.

Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι «τα πολιτικά συστήματα ρέπουν προς την αδράνεια» και κάλεσε τους νέους να «σπάσουν την αδράνειά τους».

«Όταν μιλάτε με πολιτικούς, θα ακούσετε να σας λένε, ότι βεβαίως πρέπει να γίνει εκείνο ή το άλλο, κι ύστερα να σας εξηγούν, με πολλά λόγια και με σύνθετα επιχειρήματα, γιατί δεν μπορεί να γίνει. Ζητήστε τους κι εσείς, να σας πουν όχι γιατί δεν γίνεται, αλλά πώς μπορεί να γίνει. Βγείτε από την αδράνεια που υπάρχει γύρω σας. Είστε νέοι και το μπορείτε. Είστε νέοι κι αυτή είναι η φύση σας. Είστε νέοι κι αυτός είναι ο ρόλος σας. Μην ρωτάτε τι κάνουν οι άλλοι για σας. Εξηγείστε, στον εαυτό σας πριν απ’ όλα, τι μπορείτε να κάνετε εσείς», πρόσθεσε.

«Ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, καινοτομία. Αυτές οι τρεις λέξεις σας ορίζουν ως νέους ανθρώπους. Αυτά σας οπλίζουν ως νέους ανθρώπους. Αυτά δημιουργούν αυτοπεποίθηση, αξιοπρέπεια, προοπτική και ελπίδα. Αυτά είναι τα όπλα σας. Πρέπει να τα πάρετε για να νικήστε. Πάρτε τα κι αλλάξτε τη μοίρα των χωρών σας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ