Ρύθμιση για «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη: Ανοιχτή σε αλλαγές η κυβέρνηση – Τι ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση Αλιβιζάτου

Προβληματισμός επικρατεί στα κόμματα για τη νομοθετική διάταξη που μπλοκάρει το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν να ρίξουν «λάδι στη φωτιά», ωστόσο διαφωνούν, σε δύο, κομβικής σημασίας, σημεία. Η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης και η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τρίτη. Έστω και στο παρά πέντε πάντως, γίνονται προσπάθειες συναίνεσης.

Εκλογές 2023: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται ανοιχτοί σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αρκεί να μην αλλοιώνουν την κεντρική στόχευση, δηλαδή να μην μπορούν να κατέβουν στις εκλογές, με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, εγκληματικές οργανώσεις.

Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι η διάταξη παρέχει στον Άρειο Πάγο το νομικό οπλοστάσιο για να αποφανθεί κατά πόσο η πραγματική ηγεσία του κόμματος εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, εάν έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για εγκληματική οργάνωση, ενώ επιμένουν ότι η ρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα.

Ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν την συναίνεση, ωστόσο επιμένουν στην σαφή αναφορά περί ναζιστικού και ρατσιστικού χαρακτήρα του κόμματος, κάτι που δεν φαίνεται να συμμερίζονται στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

«Ούτε οι διαβουλεύσεις είναι προσχηματικές, ούτε η συζήτηση κατά τη διάρκεια διεξαγωγής μιας τέτοιας συζήτησης στη Βουλή είναι προσχηματική. Έχουμε μια πλήρη πρόταση, η οποία καλύπτει το σύνολο, όλο το φάσμα της υπόθεσης. Εάν στη Βουλή υπάρξει κάτι που μπορεί να το βελτιώνει, χωρίς να το αλλοιώνει και πολύ περισσότερο χωρίς να καταστρέψει κατευθύνσεις που για πολιτικές σκοπιμότητες θα κάνουν τη ρύθμιση στην ουσία ανεφάρμοστη, επικίνδυνη και πιο γενικόλογη -γιατί εδώ πρέπει να είσαι πολύ συγκεκριμένος- η διάθεση με την οποία πηγαίνουμε στο Κοινοβούλιο γι’ αυτή τη ρύθμιση είναι να εξασφαλίσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση», τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Γιάννης Οικονόμου

«Η πρόταση της κυβέρνησης κινδυνεύει σοβαρά να βγει αντισυνταγματική, πετυχαίνοντας έτσι το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια αντιπρόταση που σέβεται το Σύνταγμα και στοχεύει συγκεκριμένα στη δράση εγκληματιών νεοναζί, δεν αφήνει “κερκόπορτες” για άλλες διαδρομές. Σε συνδυασμό με άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί, αν θέλει όντως η ΝΔ να βρεθεί ουσιαστική λύση, μπορεί να βρεθεί. Αν επιμένει σε μια προβληματική πρόταση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για άλλες ερμηνείες, εμείς δεν θα ακολουθήσουμε», δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης».

Νάσος Ηλιόπουλος

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, πληροφορίες θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να συζητά την πρόταση του καθηγητή συνταγματικού δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου ( ο οποίος έγραψε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα “Καθημερινή”) είτε να απαλειφθεί η παράγραφος γ’, είτε εναλλακτικά στη φράση «τυχόν καταδίκη», η λέξη «τυχόν» να αντικατασταθεί από τη λέξη «αποκλειστικά».

Το άρθρο του Νίκου Αλιβιζάτου σχετικά με την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη

«Η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή χθες το βράδυ η κυβέρνηση για το λεγόμενο «κόμμα Κασιδιάρη» δεν περιορίζεται μόνο στο τυπικό κριτήριο της μη καταδίκης –έστω και πρωτόδικης– ενός ή περισσότερων υποψηφίων βουλευτών για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση (άρθρα 187 και 187Α). Προχωρεί παραπέρα και προβλέπει ότι στη σχετική απαγόρευση εμπίπτουν και κόμματα που η «πραγματική ηγεσία» τους ασκείται από τέτοια πρόσωπα. Με άλλα λόγια, η προτεινόμενη ρύθμιση δεν αποκλείει μόνο το «κόμμα Κασιδιάρη», αλλά και το «κόμμα “αχυρανθρώπων” του Κασιδιάρη» ή της Χρυσής Αυγής γενικότερα.

Σε σχέση με τα προσχέδια της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες, η δεύτερη περίπτωση της κατατεθείσας ρύθμισης είναι βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Διότι, για τον αποκλεισμό ενός κόμματος δεν χρησιμοποιούνται πλέον ιδεολογικοί χαρακτηρισμοί, όπως αρχικά είχε προταθεί, αλλά το λιγότερο αυθαίρετο κριτήριο της «πραγματικής ηγεσίας». Σε αυτή τη διαπίστωση περιορίζεται πλέον η κρίση του Α΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο θα κληθεί να διαπιστώσει αν πίσω από τον Χ «αχυράνθρωπο» κρύβεται στην πραγματικότητα ένας καταδικασμένος ακόμη και σε πρώτο βαθμό εγκληματίας. Ασφαλώς, αν κάτι τέτοιο υποστηρίζεται σε μια έκθεση της ΕΥΠ ή της ΕΛ.ΑΣ., θα είναι δύσκολο οι ανώτατοι δικαστές μας να κρίνουν διαφορετικά, ειδικά μάλιστα υπό την ασφυκτική πίεση των προθεσμιών του εκλογικού νόμου. Δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο, αν ληφθεί υπόψη ότι, όπως ορίζεται ρητά, «προς υποβοήθηση» του δικαστηρίου, κόμματα και απλοί πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν υπόμνημα με αποδεικτικά στοιχεία.

Το θετικό βήμα της περίπτωσης (β) ανατρέπεται δυστυχώς από την περίπτωση (γ) της προτεινόμενης ρύθμισης, που, επαναλαμβάνοντας τη γενικόλογη διατύπωση της παρ. 1 του άρθρου 29 του Συντάγματος, ορίζει ότι μπορεί να αποκλειστούν κόμματα που η οργάνωση και η δράση τους δεν εξυπηρετούν «την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι επικίνδυνη γιατί, εκτός από το αντικειμενικό κριτήριο της προηγούμενης καταδίκης, αφήνει ελεύθερο το πεδίο στον Αρειο Πάγο να προσφύγει και σε άλλα κριτήρια, όπως π.χ. τη μη δημοκρατική οργάνωση ενός κόμματος ή την απλή επίκληση της βίας όχι για το σήμερα, αλλά σε ένα απώτερο μέλλον (όπως συμβαίνει π.χ. με το ΚΚΕ, το οποίο τάσσεται καταστατικά υπέρ της δικτατορίας του προλεταριάτου).

Η καλύτερη λύση, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν να διαγραφεί ολόκληρη η περίπτωση (γ), αφού η ρύθμιση της περίπτωσης (β) καλύπτει τα περισσότερα ενδεχόμενα. Εναλλακτικά, θα μπορούσε απλώς να προστεθεί σε αυτήν το επίρρημα «αποκλειστικά», ότι δηλαδή μοναδικό και μόνο κριτήριο για τη διάγνωση της «μη δημοκρατικότητας» ενός κόμματος είναι να υπάρχουν προηγούμενες καταδίκες, έστω και σε πρώτο βαθμό, υποψηφίων βουλευτών.

Κοντολογίς, εφόσον και τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν αποφασίσει να αποκλεισθεί όχι μόνον η Χρυσή Αυγή από τις μελλοντικές εκλογές αλλά και οι όποιες μεταλλάξεις της, το κριτήριο της «πραγματικής ηγεσίας» είναι το λιγότερο επικίνδυνο. Κάθε άλλο κριτήριο, εκτός από την ύπαρξη καταδικών, έστω και σε πρώτο βαθμό, θα άνοιγε τον δρόμο για επικίνδυνες αυθαιρεσίες».

Νίκος Αλιβιζάτος

Θετικά φέρεται να αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ τις κυοφορούμενες αλλαγές.

«Εμείς στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αγωνιστήκαμε από την πρώτη στιγμή για να καταδικαστούν αυτοί οι εγκληματίες. Να μπει στο περιθώριο πολιτικά, ηθικά και αξιακά η Χρυσή Αυγή και ό,τι την ακολούθησε στο μέλλον.  Δεν μπορεί όλο το προηγούμενο διάστημα να μπορεί να μιλάει απευθείας στον ελληνικό λαό μέσα από τη φυλακή και το πολιτικό σύστημα να θυμάται τη Χρυσή Αυγή, τον κ. Κασιδιάρη, μόνο προεκλογικά. Εφόσον η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής εγκρίνει το νομοσχέδιο, -έχουμε κάνει προτάσεις για να είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο-, θα το ψηφίσουμε γιατί αγωνιζόμαστε εναντίον αυτής εγκληματικής οργάνωσης, την οποία πρέπει να καταδικάσει ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Σπυρόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»

Ανδρέας Σπυρόπουλος

Το ΚΚΕ από την πλευρά του αναμένεται να καταψηφίσει την κυβερνητική τροπολογία

«Η τροπολογία της κυβέρνησης επιβεβαιώνει αυτό που ήδη έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές -μεταξύ άλλων με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες κι αδικήματα- κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να «στεγαστεί» η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει τον φασισμό με τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Άλλωστε η ποινικοποίηση του λεγόμενου «ριζοσπαστισμού» αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ.

Αντίστοιχα, με την νεοεισερχόμενη έννοια της “πραγματικής ηγεσίας” και με άλλες διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου του αστικού κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων.

Ίδιους επικίνδυνους δρόμους ανοίγει και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται τον απαράδεκτο “τρομονόμο” και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, με βάση το οποίο σε μια σειρά χώρες της ΕΕ απαγορεύονται ήδη κομμουνιστικά κόμματα, νεολαίες, σύμβολα.

Αποδεικνύεται ότι ο φασισμός και οι διάφορες παραφυάδες του δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιες επικίνδυνες διατάξεις, όταν μάλιστα οι ίδιοι που τις εισηγούνται δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις ανοχή απέναντι στη δράση τέτοιων ομάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για την καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εξαιτίας της οποίας δεν υπάρχει ακόμα αμετάκλητη καταδίκη της ηγεσίας και των μελών της.

Μόνο ο λαός και η νεολαία, με τη δράση τους και με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, μπορούν πραγματικά να τσακίσουν το ρατσισμό και το φασισμό παλεύοντας για την ανατροπή της καπιταλιστικής σαπίλας που τους γεννά και τους θρέφει», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, μετά την κατάθεση της τροπολογίας, το ΚΚΕ.

ΚΚΕ

Η Ελληνική Λύση έχει κρατήσει μέχρι στιγμής κλειστά τα χαρτιά της ως προς τη στάση που θα κρατήσει για την τροπολογία. Αντίθετα το ΜέΡΑ25 αναμένεται να καταψηφίσει την τροπολογία, σημειώνοντας ότι «Δεν γίνεται να ακρωτηριάσεις την δημοκρατία για να την διασώσεις δήθεν από αυτούς που θέλουν να την ακρωτηριάσουν». 

Κυριάκος Βελόπουλος
Κυριάκος Βελόπουλος. Φωτογραφία: INTIME

«Η τροπολογία που έφερε η Κυβέρνηση δήθεν για τον αποκλεισμό των νεοναζί από τις εκλογές, επιβεβαιώνει δυστυχώς τα όσα εξ αρχής επισημάναμε: δεν γίνεται να ακρωτηριάσεις την δημοκρατία για να την διασώσεις δήθεν, από αυτούς που θέλουν να την ακρωτηριάσουν, γιατί αυτό είναι νίκη του Κασιδιάρη από τα δικά σου χέρια.
Η δε διατύπωση της συγκεκριμένης διάταξης για την “πραγματική ηγεσία” έχει ένα ενδιαφέρον ιστορικό προηγούμενο: την ΕΠΕΝ, όπου ο σημερινός Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης ήταν Πρόεδρος της Νεολαίας ενός κόμματος με “εικονικό” αρχηγό τον Χρύσανθο Δημητριάδη και “πραγματικό” τον Γεώργιο Παπαδόπουλο μέσα από την φυλακή. Ας βγει με σαφήνεια ο κ. Βορίδης να μας πει αν κάνει με αυτό το νομοσχέδιο την πολύ καθυστερημένη αυτοκριτική του, ή απλά θέλει να εξουδετερώσει τον «ανταγωνισμό» στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων.
Ως ΜέΡΑ25, δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί που θα επιτύχει η απαγόρευση που μεθοδεύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας
στην απατηλή πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί η απαγόρευση να «φωτογραφίσει» αποκλειστικά ναζιστικά κόμματα χωρίς να αποτελέσει προοίμιο για ένα ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση – δεδομένου, μάλιστα, ότι είμαστε μέλη μιας ανιστόρητης Ευρωπαϊκής Ένωσης που, κάθε 23η Αυγούστου, τσουβαλιάζει τον φασισμό με τον κομμουνισμό.

Στον αγώνα εναντίον του ναζισμού και του φασισμού, οι δημοκράτες ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια Νέα Δημοκρατία που συστηματικά εντάσσει ναζί και φασίστες στην Αστυνομία και σε άλλους θεσμούς του κράτους και της κοινωνίας. Καταγγέλλουμε λοιπόν ως επικίνδυνα υποκριτική την μεθόδευση της κυβέρνησης. Δουλεύουμε νύχτα-μέρα, μαζί με όλους τους αντιφασίστες δημοκράτες, ώστε οι ναζί να συντριβούν ηθικά και πολιτικά παντού», σημειώνει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του.

Βαρουφάκης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ