Η ρύθμιση για το μπλόκο στον Κασιδιάρη – Τι προβλέπει η διάταξη που κατατίθεται στη Βουλή

Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις προκειμένου πολιτικοί συνδυασμοί, όπως αυτός του Κασιδιάρη, να μείνουν εκτός εκλογικής μάχης, βρίσκονται τα κόμματα. Η έστω καταρχήν συμφωνία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι εγκληματικές οργανώσεις δεν μπορούν να μετέχουν στην κορυφαία των δημοκρατικών διαδικασιών προοιωνίζεται μια ευρύτατη στήριξη της διάταξης, άνω των 250 βουλευτών. Για να συμβεί αυτό ωστόσο θα πρέπει να επέλθει συμφωνία και επί της διάταξης.

Ηλιόπουλος στον Realfm 97,8: Συγκεκριμένη πρόταση για να αποκλειστεί η κάθοδος του εγκληματικού μορφώματος του Κασιδιάρη στις εκλογές

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, μιλώντας στη Realnews, επεσήμανε ότι η διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα και θα έχει ψηφιστεί το αργότερο έως τα μέσα Φεβρουαρίου, προκειμένου αμέσως μετά να ακολουθήσει η διαδικασία δημοσίευσης στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης ώστε όλα να είναι έτοιμα μέχρι τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Κυβερνητικές πηγές για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη: Κινήσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων δεν βοηθούν

Παρότι η ρύθμιση δεν αφορά εκλογικό σύστημα, ώστε να απαιτούνται 200 ψήφοι για να εφαρμοστεί άμεσα, αλλά απλή πλειοψηφία προκειμένου να ισχύσει, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια για διακομματική συναίνεση.

Γι’ αυτόν τον λόγο η πρόταση της κυβέρνησης, κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, έχει φτάσει εδώ και ημέρες στα γραφεία των αρχηγών των κομμάτων σε μια κίνηση καλής θέλησης, αλλά και αναγνώρισης πως πρόκειται για ζήτημα κορυφαίας σημασίας για το δημοκρατικό πολίτευμα.

Παρά τις όποιες ενστάσεις επί νομικοπολιτικών θεμάτων, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα συμφωνούν ότι το κείμενο που έχει διανεμηθεί μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι τα όποια προβλήματα δεν είναι αξεπέραστα και ότι η επεξεργασία του ζητήματος στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής ή έστω μια συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων με τη συνδρομή της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία.

Η διάταξη δεν θα επιχειρεί την απαγόρευση σύστασης πολιτικού κόμματος, αλλά την απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογές. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει ψηφιστεί διάταξη σύμφωνα με την οποία, για να καταρτιστεί συνδυασμός, ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος του κόμματος θα πρέπει να μην έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.

Αυτό που προστίθεται τώρα είναι η σύνδεση των παραπάνω με το άρθρο του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η οργάνωση και η δράση του κόμματος πρέπει να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται, ιδίως, υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη μελών του κόμματος ή της πραγματικής ηγεσίας του στα αδικήματα του προηγούμενου εδαφίου. Στην περίπτωση συνασπισμού κόμματος, οι ανωτέρω προϋποθέσεις θα πρέπει να ισχύουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.

Οπως σαφώς προκύπτει από τη διάταξη, για πρώτη φορά τίθεται ζήτημα πραγματικής ηγεσίας στα κόμματα. Στόχος -με δεδομένο ότι από κανέναν δεν μπορούν να αποστερηθούν πολιτικά δικαιώματα αν δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη- είναι να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο ο Ηλίας Κασιδιάρης ή άλλος κατάδικος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση να ορίσει κάποιο παρένθετο πρόσωπο ως επικεφαλής, προκειμένου ο ίδιος να συνεχίσει να ασκεί την πραγματική ηγεσία μέσα από τη φυλακή.

Η ψήφιση της διάταξης θα σημάνει και την ανάθεση ευθύνης στο πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου κατ’ αρχάς και εν συνεχεία στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για την ανάλογη κρίση. Στην περίπτωση κατά την οποία το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου κρίνει ότι συντρέχει η περίπτωση αποκλεισμού από τις εκλογές κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, το ζήτημα παραπέμπεται αμελητί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που αποφαίνεται εντός δύο ημερών από την παραπομπή.

Η διάταξη αυτή ανεβάζει τον πήχυ της ευθύνης του πολιτικού συστήματος και ειδικότερα της Βουλής για τη διάταξη που θα ψηφιστεί. Μια οριακή συνταγματικά διάταξη θα ενέχει τον κίνδυνο της μη εφαρμογής της από τον Αρειο Πάγο.

Τι προβλέπει η διάταξη

Για την κατάρτιση συνδυασμού, θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.
  • β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος του κόμματος να μην έχουν καταδικαστεί: βα) σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή ββ) σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή βγ) σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.
  • γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται, ιδίως, υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη μελών του κόμματος ή της πραγματικής ηγεσίας του στα αδικήματα του προηγούμενου εδαφίου. Στην περίπτωση συνασπισμού κόμματος οι ανωτέρω προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέ- χουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ