«Qatar Gate»: Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις – Οι διαδικασίες για την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από το Ευρωκοινοβούλιο και η άρση ασυλίας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου. Μεταξύ των “πρωταγωνιστών” και η Εύα Καϊλή, που κρατείται από την Παρασκευή, καθώς φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση. Εντός της ημέρας -πιθανότατα στη 1 το μεσημέρι – θα γίνουν ανακοινώσεις από τις δικαστικές αρχές του Βελγίου για το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες στους υπόπτους που έχουν προσαχθεί.

Εύα Καϊλή: Απενεργοποιήθηκε ο λογαριασμός της στο Facebook

Η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πέρασε και δεύτερη νύχτα στα κρατητήρια, ανακρίνεται και βελγικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τσάντες με χρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι της. Για την ίδια υπόθεση έχει προσαχθεί και ο σύντροφός της, ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός βοηθός στην ευρω-ομάδα των Σοσιαλιστών, ενώ φέρεται να κρατείται και ο πατέρας της, στην κατοχή του οποίου, βρέθηκε μια βαλίτσα με χαρτονομίσματα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ότι σήμερα θα αποφασιστεί εάν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης και αν θα παραμείνουν υπό κράτηση οι πέντε προσαχθέντες που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Σημειώνεται ότι για να προχωρήσουν οι Αρχές στην επίσημη σύλληψή της κ. Καϊλή, θα πρέπει να εκδοθεί ένταλμα από τον Εισαγγελέα μέσα σε 48 ώρες από τη στιγμή της προσαγωγής της, ειδάλλως θα αφεθεί ελεύθερη.

Βρετανός δημοσιογράφος αποκαλύπτει: Η Εύα Καϊλή ψήφισε υπέρ του Κατάρ σε επιτροπή, χωρίς να είναι μέλος της

Μέχρι στιγμής η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής δεν έχει τοποθετηθεί για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ωστόσο η ιστοσελίδα της στο Facebook έχει πέσει. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε το Σάββατο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαπιστευμένος συνεργάτης της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις Αρχές.

Το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι με απόφαση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αναστέλλονται όλες οι αρμοδιότητες της Εύας Καϊλή, ενώ επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεση της από το Προεδρείο του ΕΚ. Τη Δευτέρα στις 16.00 ώρα Ελλάδας στη Διάσκεψη των Προέδρων, η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα ζητήσει την αντικατάστασή της από τη θέση της αντιπροέδρου. Εάν το 60% πει “ναι”, χάνει το αξίωμα.

Εύα Καϊλή: Αυτό είναι το σπίτι της στις Βρυξέλλες – Διάσκεψη τη Δευτέρα για την καθαίρεσή της από την αντιπροεδρία της Ευρωβουλής

Σχετικά με την ασυλία, οι εθνικές αρχές κάνουν αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Πρόεδρος κ. Μετσόλα, εφόσον γίνει αυτό, θα πρέπει να ενημερώσει την ολομέλεια και η αίτηση παραπέμπεται στην επιτροπή νομικών υποθέσεων. Το πρόσωπο για το οποίο θα γίνει η συζήτηση έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά και η επιτροπή να ζητήσει όποια επιπλέον πληροφορία κρίνει απαραίτητη.

Κεκλεισμένων των θυρών η επιτροπή εγκρίνει έκθεση για την άρση ή μη της ασυλίας του ενδιαφερόμενου προσώπου συνιστώντας στο κοινοβούλιο ως σώμα να εγκρίνει ή να απορρίψει την έκθεση. Οι σχετικές ανακοινώσεις γίνονται στην πρώτη ολομέλεια που λαμβάνει χώρα μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Η ασυλία επίσης παύει να ισχύει εάν ένας ευρωβουλευτής πιαστεί επ’ αυτοφώρω.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν να μπει μπλόκο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Κατάρ για απελευθέρωση της βίζας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ