Προβληματισμός για την παραβατικότητα ανηλίκων – Ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την καταπολέμηση του φαινομένου

Για το φαινόμενο της παραβατικότητας ανηλίκων και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης που πρέπει να αναπτυχθούν για την καταπολέμησή του μίλησε σήμερα, Παρασκευή, (27/10) στον Realfm και την εκπομπή του Τέρενς Κουίκ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος.

Ο κ. Κατσαφάδος ανέφερε νούμερα που συγκλονίζουν σχετικά με τις συλλήψεις ανήλικων παραβατών. «Μόνο τον Σεπτέμβριο είχαμε 1.553 συλλήψεις ανηλίκων και υπήρξαν 1.201 δικογραφίες. Βλέπουμε καθημερινά πως λόγω της πληθώρας των δικτύων πληροφόρησης και της άμεσης πληροφορίας που υπάρχει είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο να υπάρχουν κάποια κρούσματα εφηβικής παραβατικότητας σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Βεβαίως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική», σημείωσε.

Παράλληλα εξήγησε πως αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι ότι οι ηλικίες των ανήλικων παραβατών τείνουν να μειώνονται και πως έχουν καταγραφεί περιστατικά με παραβάτες μικρότερους των 10 ετών. «Έχουμε περιστατικά παραβατικότητας από παιδιά ηλικίας 8 και 9 ετών. Οφείλουμε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μηχανισμούς ώστε να υπάρχει μία έγκαιρη διάγνωση περιπτώσεων οι οποίες μπορεί να κακοφορμίσουν και αυτή την πληροφόρηση μπορεί να τη δώσει μόνο η οικογένεια. Η οικογένεια είναι αυτή που ξέρει πώς κινείται το παιδί σε αυτή την ηλικία. Οφείλει να υπάρχει μία μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από τους δασκάλους και τους καθηγητές. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους, του 24ωρου τους τα παιδιά το περνούν μέσα στα σχολεία και εκεί φαίνεται ο χαρακτήρας τους. Και φυσικά και στους υπόλοιπους χώρους που δραστηριοποιούνται», σημείωσε ο κ. Κατσαφάδος.

Κώστας Κατσαφάδος

Σχετικά με τους τύπους των παραβάσεων, ο υφυπουργός επεσήμανε πως οι ανήλικοι παραβάτες φαίνεται να εμπλέκονται σε περιστατικά εκφοβισμού, ξυλοδαρμών, κλοπών και ληστειών.

«Η εφηβική παραβατικότητα είναι πλέον ένα κοινωνικό φαινόμενο και δεν αντιμετωπίζεται με αστυνομικά μέτρα. Όταν μιλάμε για την εφηβική παραβατικότητα θα πρέπει να ανατρέξουμε και να κοιτάξουμε εκεί από όπου ξεκινάει το πρόβλημα, την πηγή, από τη γέννησή του και αυτό είναι η οικογένεια, τα σχολεία, οι χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας των νέων παιδιών, γενικά πρέπει να υπάρξει μία καλύτερη οργάνωση, ενημέρωση και προσοχή σε όλους αυτούς του χώρους που δραστηριοποιούνται έφηβοι και ανήλικοι», είπε ο υφυπουργός.

Ο κ. Κατσαφάδος αναφέρθηκε και στον ρόλο της ΕΛΑΣ αλλά και στον σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την καταπολέμηση του φαινομένου με την πρόληψη να υπερτερεί έναντι της καταστολής. «Από πλευράς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουμε επιλέξει να στηριχτούμε σε δύο βασικούς άξονες πέρα από την καταστολή. Ο ένας είναι η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται νέα παιδιά ώστε αυτό να λειτουργεί ως μια αίσθηση αποτροπής στο να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο. Ένα δεύτερο και πιο σημαντικό είναι να επανασυστήσουμε και να λειτουργήσουμε και να δραστηριοποιηθεί το Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας, το οποίο θα απαρτίζεται από επιστήμονες οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με το συγκεκριμένο φαινόμενο και το οποίο θα προΐσταται των τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας. Θα είναι δηλαδή η ομπρέλα που θα βγάζει τους κατευθυντήριους άξονες και τις πολιτικές γύρω από τρόπους αντιμετώπισης φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι κάτι αντίστοιχο με τα συμβούλια Πολιτικής Προστασίας που υπάρχουν σε κάθε δήμο. Θα στελεχώνεται σε τοπικό επίπεδο από εκπροσώπους συλλόγων γονέων, εκπροσώπους των συλλόγων των δασκάλων και των καθηγητών, από τον διοικητή του οικείου αστυνομικού τμήματος και από άλλους τοπικούς φορείς και οργανώσεις όπου θα έχουν και μια πρωτογενή εικόνα και μέσα από αυτή τη διαδικασία να μπορέσομε δημιουργήσουμε θύλακες ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο προληπτικά και όχι μόνο  κατασταλτικά».

Τέλος, ο κ. Κατσαφάδος  θέλησε να περάσει το εξής μήνυμα αναφορικά με την ενημέρωση: «Επειδή υπάρχει ακόμα η αίσθηση της ζεστασιάς  και της γειτονιάς σε πάρα πολλά σημεία όχι μόνο στην επαρχία αλλά και στην Αττική, όταν ένας γείτονας βλέπει ότι κάτι δεν πάει καλά σε ένα σπίτι, σε μία οικογένεια, σε ένα παιδί δεν είναι κακό να ενημερώσει. Καλό θα κάνει και σε αυτό το σπίτι και σε αυτό το παιδί».

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ