Πρόταση ανατροπής από τον Τσίπρα

Πρόταση ανατροπής από τον Τσίπρα 

 

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Την ανάγκη για ειρηνικές λύσεις στα διεθνή προβλήματα και αγώνα για έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη «Ο Λαμπράκης και το κίνημα Ειρήνης». 

Μέσα από αναφορές στο έργο αλλά και την σπουδαία προσωπικότητα του Γρηγόρη Λαμπράκη, με αφορμή την συμπλήρωση φέτος 50 ετών από τον θάνατό του, ο Αλέξης Τσίπρας εντόπισε σειρά «διδαγμάτων» που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην σημερινή προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. 

«Σήμερα, που το Μνημόνιο θέτει ξανά μπροστά μας προβλήματα δημοκρατίας – προβλήματα που δεν θεωρούσαμε ίσως ότι θα αντιμετωπίσουμε ξανά, οι συγκρούσεις εκείνης της περιόδου, οι συκοφαντίες ενάντια στους αγωνιστές και το κίνημα, η παρακρατική καταστολή, όπως αναφέρονται στο βιβλίο του Τριγάζη, έχουν πολλά να μας πουν. Καταστάσεις που έτειναν να ξεχαστούν, ξαφνικά μας λένε κάτι», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι οι μέρες μας θυμίζουν έντονα τις «σκοτεινές μέρες» του ’60. 

Αναφέρθηκε άλλωστε σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, στον οικονομικό και νομισματικό πόλεμο και την απειλή τελικά της ειρήνης, στην ακροδεξιά που τότε έκανε την παρουσία της αισθητή με την μορφή παρακρατικών και σήμερα την κάνει μέσα από τη Βουλή κ.α., καλώντας όλους «να γίνουμε σοφότεροι από την ιστορία». 

Μιλώντας για την ανάγκη εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια, αλλά και για εκείνη εξεύρεσης ειρηνικών λύσεων στα διεθνή προβλήματα, ο κ.Τσίπρας «αποκάλυψε» ότι η εναλλακτική πρόταση του κόμματός του είναι εκτός από πρόταση κοινωνικής αλλαγής και ανατροπής, μία πρόταση «συνολικής αναβάθμισης της διεθνούς θέσης της χώρας», ώστε αυτή να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο για την υπόθεση της ειρήνης στα Βαλκάνια, την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. 

Κάλεσε λοιπόν την κυβέρνηση να υποστηρίξει την αναβάθμιση της Διαβαλκανικής συνεργασίας, και να πει κατηγορηματικά και με κάθε δυνατό τρόπο «όχι» σε τυχόν νέο πόλεμο στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. «Να πάψει η ελληνική κυβέρνηση να απουσιάζει από τις διεθνείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την ανακήρυξη της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής», συνέχισε, προαναγγέλλοντας μάλιστα και πρόταση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης υπέρ της απαγόρευσης οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια της εγκατάστασης πυρηνικών όπλων, ή του ελλιμενισμού πυρηνοκίνητων πολεμικών πλοίων.

Κατά τα λοιπά, μέσα από τα γραφόμενα για το τι γινόταν πριν από 50 χρόνια στην Αριστερά, δικαιολόγησε τρόπον τινά και τις εσωκομματικές διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι εσωτερικές συζητήσεις δεν είναι σημερινό φαινόμενο, υπήρχαν πάντα, είναι στο DNA μας», είπε, εμφανώς ανακουφισμένος από όσα διάβασε. 

Ο κ. Τσίπρας μίλησε με θερμά λόγια για τον άνθρωπο και πολιτικό Γρηγόρη Λαμπράκη και προανήγγειλε την οργάνωση μίας μεγάλης πανελλαδικής εκστρατείας σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο υπό τον τίτλο «Έτος Λαμπράκη 2013», με εκδηλώσεις για την ειρήνη, τη διεθνή αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την καταπολέμηση του ρατσισμού, τα δικαιώματα της νέας γενιάς και τον πολιτισμό, ώστε αφενός ο Γρηγόρης Λαμπράκης να τιμηθεί ως σύμβολο ειρήνης και αλληλεγγύης, αλλά και οι εμπειρίες από τα μεγάλα λαϊκά κινήματα της δεκαετίας του 1960 να αξιοποιηθούν σήμερα.

 

Πηγή: real.gr

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ