Πολλαπλά μηνύματα ισχύος από Παναγιωτόπουλο – Φλώρο στην Κύπρο – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Η Κύπρος βρίσκεται στο στόχαστρο της Τουρκίας, η οποία σκοπεύει να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο με τον Ερντογάν να εξαγγέλλει την έναρξη πρωτοβουλιών για αναγνώριση των κατεχομένων, ενώ πλανάται η απειλή της προσάρτησης καθώς και της αποστολής γεωτρύπανων στην περιοχή.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Έτσι, η παρουσία σήμερα στην Μεγαλόνησο στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 62η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, όσο και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρίσκεται ήδη από την Πέμπτη στην Κύπρο, όπου μετέβη αμέσως μετά την τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό της Πυραυλακάτου ΒΛΑΧΑΚΟΣ.

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου και μετά την επίσημη υποδοχή που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπο Πετρίδη με τον οποίο συζήτησαν για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην προκλητική και αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας, στις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική, καθώς και στην κατάσταση στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή.

Στην συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, με τον οποίο σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα συζήτησαν για την διαρκώς αναπτυσσόμενη Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδος και Κύπρου και για τους τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσής της, καθώς και για την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα η οποία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή, εγκυμονώντας κινδύνους για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Οι δύο Αρχηγοί είχαν επιπλέον την ευκαιρία να αναφερθούν στα εταιρικά σχήματα στα οποία συμμετέχουν από κοινού οι δύο Χώρες, στην επικείμενη εκτέλεση των Ασκήσεων «EUNOMIA 3-22» και «ΜΕΔΟΥΣΑ 12», όπως και στην ιδιαίτερα σημαντική πρόσφατη δραστηριότητα επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεταξύ Ελλάδος, Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ, που αναδεικνύουν τον ρόλο Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας ως παραγόντων σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.

Χθες, Παρασκευή, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου όπου είχε εγκάρδια συνάντηση με την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστοµο Β,΄ με τον οποίο συζήτησαν για το σημαντικό Ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας της Κύπρου που ενδυναμώνει τους δεσμούς των δύο Χωρών.

Ακολούθως μετέβη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης κατέθεσε Στεφάνι αποτίοντας φόρο τιμής στους Πεσόντες των αγώνων του Ελληνισμού στην Κύπρο.

Στην συνέχεια επισκέφθηκε το Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΥ» της ΕΛΔΥΚ, όπου παρέστη σε επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε Στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων. Ακολούθως του έγινε ενημέρωση για τις δραστηριότητες και το έργο της Δύναμης και συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Διοικητή της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχη (ΠΖ) Παναγιώτη Κεραμιδά.

Επίσης απευθυνόμενος στο σύνολο του προσωπικού της ΕΛΔΥΚ, παρείχε κατευθύνσεις και το συνεχάρη για την άρτια εκτέλεση της Αποστολής του και για το υψηλό Ηθικό του, προτρέποντάς το να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του με τον ίδιο ζήλο, με επίπονη εκπαίδευση και τηρώντας διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση.

Επιπλέον επισκέφθηκε την Διοίκηση Καταδρομών όπου συνομίλησε με τον Διοικητή και το προσωπικό της, ενώ ξεναγήθηκε και στο Μουσείο της.

Δείτε φωτογραφίες

   

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ