Πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο με τα τουρκικά αλιευτικά – Φτάνουν μέχρι και τη Σύρο

Του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες δέκα ημέρες στο Αιγαίο, εξαιτίας των τουρκικών αλιευτικών, τα οποία… κόβουν βόλτες στο ελληνικό πέλαγος, φτάνοντας μάλιστα ακόμα και μέχρι τη Σύρο. Οι κάτοικοι του νησιού έγιναν για ακόμα μία φορά θεατές στο ίδιο έργο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι ψαράδες διέρχονται στη θαλάσσια περιοχή των κεντρικών Κυκλάδων.

Εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους και λένε πως «η Ελλάδα έχει γίνει «ξέφραγο αμπέλι» για τους Τούρκους. Το φαινόμενο παρατηρείται έντονα και στο ανατολικό Αιγαίο, με το Λιμενικό να πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να αποτρέψει την παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών αλιευτικών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη επιστρέφουν στην Τουρκία μετά την πώληση των αλιευμάτων τους σε περιοχές της Μεσογείου. «Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο και περίπου μέχρι τις 20 Ιουλίου, αντιμετωπίζουμε το ίδιο φαινόμενο. Πρόκειται για αρκετά μεγάλα αλιευτικά σκάφη, μήκους έως και 30 μέτρων, με τουρκική σημαία, τα οποία επιστρέφουν από τη Μεσόγειο στα τουρκικά παράλια. Πολύ συχνά για να αποφύγουν τις άσχημες καιρικές συνθήκες, βγαίνουν από τα βαθιά σημεία και κινούνται κοντά στα ελληνικά παράλια», αναφέρουν πηγές του υπουργείου, αποκαλύπτοντας πως μέσα στις πρώτες ημέρες τις προηγούμενης εβδομάδας έγιναν και τρεις έλεγχοι σε τουρκικά αλιευτικά, τα οποία έπλεαν στο κεντρικό Αιγαίο. «Τις προηγούμενες ημέρες έγινε έλεγχος σε συνολικά τρία μεγάλα τουρκικά αλιευτικά σκάφη, χωρίς να βρεθούν ενδείξεις για παράνομη αλίευση ή άλλου τύπου παράνομες ενέργειες», προσθέτουν οι πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας.

Κινητοποίηση

Από τις αρχές του καλοκαιριού, η κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος είναι έντονη, καθώς σχεδόν καθημερινά πραγματοποιεί ελέγχους στα τουρκικά αλιευτικά που διέρχονται στο Αιγαίο Πέλαγος. «Αυτό το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι Τούρκοι ψαράδες προβαίνουν σε αυτή την τακτική», δηλώνει στη Realnews ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Σύρου, Σεραφείμ Τσιώλης, τονίζοντας ότι το Λιμενικό επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και προέβη σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη διέλευση των τουρκικών αλιευτικών. «Στις 3 και 5 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε έλεγχος στα σκάφη τουρκικής σημαίας τα οποία επέστρεφαν από τη Μάλτα. Όπως διαπιστώθηκε, δεν πραγματοποίησαν παράνομη αλίευση στα ύδατά μας, καθώς ήταν ήδη φορτωμένα και δεν καταγράφηκε καμία παραβίαση», δήλωσε ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Σύρου. Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της Σύρου δηλώνουν οργισμένοι και κάνουν λόγο για προκλητική στάση των Τούρκων. Οπως επισημαίνουν, η Τουρκία συχνά χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη μέθοδο και εργαλειοποιεί τον τουρκικό αλιευτικό στόλο. «Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Τα ίδια αντιμετωπίσαμε και το περασμένο καλοκαίρι. Ο Ερντογάν δίνει επιδοτήσεις στους Τούρκους ψαράδες για να ψαρεύουν στα ελληνικά ύδατα και εμείς καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Οι Τούρκοι παίζουν με την ανοχή μας. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και πρέπει να βρεθεί λύση εδώ και τώρα. Δεν γίνεται να μαζεύουν τα ψάρια μας», λέει στην «R» ένας επαγγελματίας ψαράς στη Σύρο. Στο θέαμα των τουρκικών αλιευτικών στην Σύρο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά, με τους χρήστες να εκφράζουν την οργή τους για τους Τούρκους που ψαρεύουν στα νερά του νησιού. «Αυτή τη στιγμή, δύο από τα τουρκικά πλοία βρίσκονται ανοιχτά της Αζολίμνου. Φαίνονται με γυμνό μάτι και έχουν απλώσει ένα τεράστιο δίχτυ μεταξύ τους και ψαρεύουν. Τα άλλα δύο βρίσκονται δίπλα στη Δήλο. Όχι στα έξι μίλια, ούτε στο ένα… Ένα πράγμα είναι βέβαιο: μόνο γεμάτα θα φύγουν και μετά δεν θα υπάρχει στην περιοχή ψάρι ούτε για δείγμα», αναφέρει ένας χρήστης μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.