Η Πολεμική Αεροπορία αναβαθμίζει τα τρισδιάστατα ηλεκτρονικά της «μάτια»

Χρήστος Μαζανίτης
Ο Χρήστος Μαζανίτης είναι πολεμικός ανταποκριτής, εξειδικευμένος σε θέματα διπλωματίας και άμυνας. Είναι διαπιστευμένος στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Έχει βραβευτεί για τις ανταποκρίσεις του από το ίδρυμα Μπότση και την ΕΣΗΕΑ. Ήταν ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που βρέθηκε στην Μαριούπολη πριν την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, απ' όπου βγήκε τον Μάρτιο του ίδιου έτους με την επιχείρηση NOSTOS-3. Έχει βρεθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία, την Μέση Ανατολή κ.α. Έχει κληθεί σε πολλά συνέδρια σε Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καταθέτοντας τις εμπειρίες του ως πολεμικός ανταποκριτής. Είναι δημοσιογράφος από το 1998, μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ).

Η Πολεμική Αεροπορία προκηρύσσει διαγωνισμό για την συνεχή υποστήριξη και αναβάθμιση των ηλεκτρονικών “ματιών”.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), που αναρτήθηκε στην Διαύγεια προκηρύσσεται διαγωνισμός «για ανοικτή, μη δεσμευτική συμμετοχή των ενδιαφερόμενων οικονομικών φορέων σε τεχνικό διάλογο επί του κειμένου της Προδιαγραφής Ενόπλων Δυνάμεων (ΠΕΔ) με τίτλο «Εν Συνεχεία Υποστήριξη και Αναβάθμιση RADAR AR-327».

Πρόκειται για τα συνολικά 5 τρισδιάστατα 3D Rarar AR-327 Commander, που αποκτήθηκαν το 1999 και τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία το 2000.

Πρόκειται για τα κέντρα σάρωσης κι εποπτείας των αιθέρων του Αιγαίου, με την εμβέλεια του καθενός να φτάνει τα 450 χιλιόμετρα. Η χωροταξική τους διάσταση είναι τέτοια ώστε να καλύπτεται το σύνολο του εναέριου χώρου του Αιγαίου.

Το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας διαθέτει 11 κύριους επίγειους σταθμούς μεγάλης εμβέλειας, που αποτυπώνουν σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες απεικονίσεις τα δεδομένα στον Εθνικό Εναέριο Χώρο, παρέχοντας πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, στην Λάρισα.

Η υποστήριξη κι η αναβάθμιση των συγκεκριμένων Ραντάρ κρίνεται ως υψίστης σημασίας για το αξιόμαχο της Πολεμικής Αεροπορίας. Όμως, ταυτόχρονα με την απόκτηση των 4,5 γενιάς μαχητικών Rafale κι ενόψει της απόκτησης των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για την μετάβαση της ΠΑ στο αύριο της εποπτείας των αιθέρων, με την αντικατάσταση των ραντάρ με αντίστοιχα τεχνολογίας AESA. Κάτι που θα επιτρέψει στην μεγαλύτερη και ογκωδέστερη συλλογή δεδομένων, συμβάλλοντας στην επαύξηση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτερης μεταφοράς της πληροφορίας.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η διατήρηση κάποιων παλαιότερων ραντάρ που λειτουργούν σε χαμηλές συχνότητες, δίνουν ένα – χωρίς να έχει υπολογιστεί – πλεονέκτημα στην αεράμυνα, αφού μπορούν υπό προϋποθέσεις να πιάσουν «στόχους χαμηλής ραδιοτομής» (Radar Cross Section – RCS) όπως τα F-35.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK