Platinum Wolf: Οι «λύκοι» της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στην Σερβία

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν δυναμικό «παρών» εκτός συνόρων στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που προτάσσει ως προτεραιότητα το ΓΕΕΘΑ. Η Platinum Wolf αποτελεί την μεγαλύτερη άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων της Σερβίας, τύπου invitex.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2014 και σκοπός είναι η βελτίωση της διαλειτουργικότητας και η εδραίωση της συνέργειας και συναντίληψης μεταξύ συμμαχικών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο, κατά την εκτέλεση μιας πολυεθνικής Επιχείρησης Διατήρησης της Ειρήνης.

Πέρυσι και πρόπερσι είχε επιλεγεί από τους Σέρβους η περιοχή του VRANJE. Φέτος επιλέχθηκε το Πεδίο Ασκήσεων στο BOROVAC κοντά στην στρατιωτική βάση SOUTH.

Από τις 15 ως τις 23 Ιουνίου στελέχη των ειδικών δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσαν γι’ ακόμη μία φορά δυναμικό παρόν στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των ΕΔ.

Στην «PLATINUM WOLF 23», η οποία διευθύνεται από την 4η Ταξιαρχία Στρατού των Σερβικών ΕΔ, συμμετείχαν δυνάμεις από την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Ρουμανία και την Σλοβενία.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε 1 Αερομεταφερόμενη Διμοιρία Κρούσης 18 ανδρών της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ) «ΠΟΝΤΟΣ», καθώς και 2 Αξιωματικοί Επιτελείς στο επιτελείο διεξαγωγής της Άσκησης.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν αντικείμενα Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΕΥΕ) όπως η λειτουργία σημείων ελέγχου, επιχειρήσεις απομόνωσης και έρευνας, επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους, εκτέλεση περιπόλων και προστασία δυνάμεων, τα οποία συνέβαλαν στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Δείτε φωτογραφίες:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ