Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Στη Σύνοδο Κορυφής η πρόταση Μητσοτάκη – “Επιφυλακτική” η Γαλλία

Στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη μέσω τηλεδιάσκεψης, πρόκειται να συζητηθεί η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έκανε λόγο σήμερα για «πολύ καίριο» θέμα.

Η πρόταση ανήκει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό εμβολιασμού ώστε να δοθεί ώθηση στην βιομηχανία του τουρισμού που έχει καταρρεύσει εξαιτίας της επιδημίας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ιδέας τονίζοντας ότι τα δικαιώματα που θα απορρέουν από αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Γαλλία, ωστόσο, φαίνεται πως είναι «επιφυλακτική» ως προς την θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θεωρώντας ότι το θέμα δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο μενού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε.

«Είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια».ανέφερε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του τάχθηκε «προς το παρόν» κατά της ιδέας ενός διαβατηρίου εμβολιασμού «σε πλανητικό επίπεδο».

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δήλωσε ότι η Γαλλία θεωρεί ότι μία τέτοια συζήτηση δεν πρέπει ξεκινήσει τώρα. Οταν η πρόσβαση στα εμβόλια θα είναι γενικευμένη, θα είναι διαφορετικό, είπε.

Σε συνέντευξή του στο ολλανδικό δίκτυο NPO, ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι υπάρχουν «δύο θέματα: Είμαστε σύμφωνοι για την εισαγωγή ενός τέτοιου πιστοποιητικού. Και, αν είμαστε σύμφωνοι, πότε πρέπει να γίνει;».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε επίσης ότι χρειάζεται να εμβολιασθεί μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων πριν από την θέσπιση ενός διαβατηρίου εμβολιασμού. «Αν εφαρμοζόταν πολύ νωρίς, θα προκαλούσε δυσαρέσκεια στην Ευρώπη», είπε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι «ευαίσθητο» μεταξύ των 27, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να αποφευχθεί η συζήτηση.

Τηλεδιάσκεψη του Σεμπάστιαν Κουρτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων

Η ανταλλαγή απόψεων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού και οι στρατηγικές εμβολιασμών στις διάφορες χώρες, θα βρεθούν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που θα έχει αύριο, Δευτέρα, στις 10.00 το πρωί ώρα Ελλάδας, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, με τους αρχηγούς κυβερνήσεων των αποκαλούμενων “First Mover” χωρών, μεταξύ άλλων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναφερόταν απόψε από την Καγκελαρία στη Βιέννη.

Ο Αυστριακός καγκελάριος είχε ξεκινήσει αυτή την πρωτοβουλία συνεργασίας στο θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας, με μία πρώτη τηλεδιάσκεψη ήδη τον περασμένο Απρίλιο, στην οποία συμμετείχαν τότε οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Δανίας, του Ισραήλ, της Τσεχίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, και την οποία ακολούθησε στους επόμενους μήνες μία σειρά παρομοίων επαφών μεταξύ τους.

Σύμφωνα με την Καγκελαρία, στην αυριανή τηλεδιάσκεψη θα πάρουν μέρος, εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού, οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας, της Δανίας, του Ισραήλ, της Νορβηγίας και της Τσεχίας.

Κατά την πρώτη παρόμοια τηλεδιάσκεψη τον περασμένο Απρίλιο, είχε συμφωνηθεί ένας διάλογος σε επίπεδο ειδικών ως προς την δυνατότητα από κοινού έρευνας για εμβόλια και φάρμακα, με τον στόχο της συνεργασίας, όπως είχε τονιστεί τότε, να βρίσκεται και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των συνολικά δέκα χωρών, οι οποίες, θεωρούμενες προφανώς ασφαλείς σε σχέση με την πανδημία, εξαιρείται από την περασμένη Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, από την ταξιδιωτική προειδοποίηση που έχει εκδώσει το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών και η οποία ισχύει για σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, “εξαιτίας της διασποράς του κορονοϊού ισχύουν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για όλα σχεδόν τα κράτη του κόσμου, και από αυτές εξαιρούνται οι χώρες Αυστραλία, Βατικανό, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη και Φινλανδία, ωστόσο διατηρείται ακόμη η επείγουσα σύσταση για αποφυγή όλων των μη αναγκαίων ταξιδιών, ακόμη και σε αυτά τα κράτη”.

Από την περασμένη Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021, καθίσταται υποχρεωτική για όλους (ακόμη και για τους Αυστριακούς) πριν την είσοδο στην Αυστρία, η ηλεκτρονική καταγραφή των εισερχομένων σε σχετική φόρμα του Κανονισμού περί Εισόδου στη χώρα λόγω Covid-19, στη γερμανική και στην αγγλική γλώσσα στην ιστοσελίδα www.oesterreich.gv.at.

Για πρόσωπα που βρίσκονται σε περιοχές, για τις οποίες ισχύει ταξιδιωτική προειδοποίηση λόγω της πανδημίας του Covid-19 — και άρα εξαιρούνται οι προερχόμενοι από την Ελλάδα ταξιδιώτες — εξακολουθεί να ισχύει, κατά την είσοδό τους στην Αυστρία, η υποχρέωση να τεθούν άμεσα σε κατ’ οίκον καραντίνα για δέκα ημέρες.

Ένας πρόωρος τερματισμός της καραντίνας είναι δυνατός, με αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου, το νωρίτερο από την πέμπτη ημέρα μετά την είσοδο στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ