ΦΩΤΟ-Η συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Λε Ντριάν

ΦΩΤΟ-Η συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Λε Ντριάν

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε ευκαιρία για τους δύο Υπουργούς, να συζητήσουν το πλέγμα των διμερών στρατιωτικών τους σχέσεων. Επίσης, βάσει της πρωτοβουλίας “Pooling & Sharing” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέτασαν διάφορες εναλλακτικές δυνατότητες συνεργειών με έμφαση στους τομείς της θαλάσσιας επιτήρησης, της κυβερνοάμυνας, της εκπαίδευσης και της προμήθειας ανταλλακτικών και συντήρησης οπλικών συστημάτων .

Σε συνέχεια της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης που συνάφθηκε το 2008, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίζουν να εργάζονται για την κατάρτιση μιας αμυντικής συμφωνίας, συμφωνίας η οποία θα αποτελέσει το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, κυρίως όσον αφορά τον τομέα των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με θέματα αμυντικής μεταρρύθμισης.

Άμεσα οι δύο Υπουργοί στα πλαίσια της στρατηγικής αυτής σχέσης, αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια γάλλο-ελληνική επιτροπή, από επιτελείς και των δύο υπουργείων. Στην επιτροπή ανατίθεται η σύνταξη μιας συμφωνίας για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των Ναυτικών Δυνάμεων (ειδικότερα των Φρεγατών) και της επιχειρησιακής συντήρησης εξοπλισμών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την διεθνή κατάσταση και τα προβλήματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και Βορείου Αφρικής. Ο Γάλλος Υπουργός ΄Αμυνας ενημέρωσε για την κατάσταση στο Mali και την διεθνή εκεί στρατιωτική παρουσία καθώς και για την έναρξη της αποστολής “EUTM Mali” της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Ελλάδα συμβάλλει με τη συμμετοχή τεσσάρων εκπαιδευτών.

Οι δύο Υπουργοί υπογράμμισαν ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση των Ευρωπαίων αποτελεί βασικό βήμα για τη δημιουργία της Ευρώπης της Άμυνας την οποία καλούνται να ενδυναμώσουν από κοινού.

Οι Υπουργοί επίσης συζήτησαν το θέμα της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2013, το οποίο θα ασχοληθεί με θέματα Άμυνας, γεγονός που έχει να λάβει χώρα από το 2008. Και οι δύο Υπουργοί, βλέπουν σε αυτή τη σύνοδο μια μεγάλη ευκαιρία για τους Ευρωπαίους να δραστηριοποιηθούν με συγκεκριμένο τρόπο σε αυτό τον τομέα, ειδικότερα όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με τις δυνατότητες και με τη βιομηχανία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ