Πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία στις επιτροπές της Βουλής ο γάμος των ομόφυλων – Οι τοποθετήσεις των φορέων

Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, στις επιτροπές της Βουλής. «Ναι» στο νομοσχέδιο, επί της αρχής, δήλωσαν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας. «Όχι» στο νομοσχέδιο δηλώνουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, το δικαίωμα στο γάμο για όλους, ανεξαρτήτως φύλου και ίση μεταχείριση για τα παιδιά των ΛΟΑΤΚΙ, εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων, στις επιτροπές της Βουλής, όπου εξελίσσεται η διαδικασία της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.

Είναι πάγιο αίτημα της Εθνικής Επιτροπής η αναγνώριση του δικαιώματος στο γάμο, για όλα τα ζευγάρια, ανεξάρτητα από το φύλο των συντρόφων, με πλήρη δικαιώματα, όπως ανέφερε η Κατερίνα Χαροκόπου, επιστημονική συνεργάτιδα της Εθνικής Επιτροπής, καλωσορίζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης,  επισημαίνοντας ωστόσο ότι από το 2004 η Επιτροπή είχε ταχθεί υπέρ της νομικής κατοχύρωσης της ομόφυλης συμβίωσης, ώστε τα παιδιά που διαβιούν στις οικογένειες Ουράνιο Τόξο να απολαμβάνουν την ίση μεταχείριση και το σεβασμό της οικογενειακής τους ζωής.

Orlando: «Πράξη μερικής διευθέτησης με ημίμετρα και αποκλεισμούς»

«Το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, δεν αφορά μόνο τις οικογένειες που ήδη υπάρχουν, ούτε μόνο τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα που θέλουν να γίνουν γονείς. Αφορά όλα τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, γιατί ένα τέτοιο νομοσχέδιο δίνει ένα σαφές μήνυμα, ένα σαφές κοινωνικό στίγμα, σε όλα τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, ως προς την ιδιότητα του πολίτη, την ισονομία και την ισότητα που απολαμβάνει», είπε η Έλενα Όλγα Χρηστίδη επιστημονική υπεύθυνη του φορέα Orlando (επιστημονικός φορέας εξειδικευμένος στην ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ) .

«Καλωσορίζουμε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, αν και φέρει διακρίσεις και δημιουργεί πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας», είπε η κυρία Χρηστίδη και προσέθεσε ότι δεν στέλνεται μήνυμα οριζόντιας συμπερίληψης για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, που είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να προβούν σε απόπειρα αυτοκτονίας, από το μέσο πληθυσμό, έφηβα ΛΟΑΤΚΙ και νεαρά ενήλικα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, λόγω των διακρίσεων. Τα ποσοστά ανεβαίνουν περισσότερο στα τρανς άτομα που βιώνουν χειρότερες διακρίσεις, είπε η επιστημονική υπεύθυνη του Orlando.

«Ισότητα σημαίνει ισότητα. Είμαστε υπέρ της αυστηροποίησης του νόμου για την παρένθετη κυοφορία και την παρενθεσία. Είμαστε απολύτως εναντίον κάθε εκμετάλλευσης και κάθε σωματεμπορίας. Το ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης στην παρενθεσία, με αυστηρό κρατικό έλεγχο, είναι ζήτημα που άπτεται της αυτοδιάθεσης», είπε η κυρία Χρηστίδη και προσέθεσε ότι υπάρχουν άτομα, ιδίως τα τρανς άτομα, που αποκλείονται από την πρόσβαση στην παρενθεσία.

«Έχετε ευθύνη να μην υποκύπτετε στον ακροδεξιό λόγο, να εκπαιδεύετε την κοινωνία, να προχωράτε σε πραγματικά συμπεριληπτικές τομές, για την ισότητα και τη δημοκρατία. Αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσε να είναι εμβληματικό για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και για εμάς μόνο αφορμή γιορτής. Δυστυχώς δεν είναι. Αφορά μια πράξη μερικής διευθέτησης με ημίμετρα και αποκλεισμούς», είπε η κυρία Χρηστίδη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ