Με 158 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας έγινε δεκτό επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Επί της αρχής καταψήφισε το νομοσχέδιο σύσσωμη η αντιπολίτευση. Έτσι, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η τριήμερη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την «Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής “Επιθεώρηση Εργασίας” – Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας – Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».
Σημειώνεται πως τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, όλων των άρθρων και στο συνόλου του νομοσχεδίου ζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, ορισμένων άρθρων που αφορούν -όπως θεωρούν- τον πυρήνα του σχεδίου νόμου και επί του συνόλου κατέθεσαν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ.
Χατζηδάκης: Περιμένουμε εξηγήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως “ο νόμος πλέον, για την προστασία της εργασίας είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ακολουθούμε ευρωπαϊκή πολιτική στα εργασιακά ζητήματα. Είναι ένας νόμος που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, δύναμη στην οικονομία”.
Και πρόσθεσε: “Η ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζητήσαμε, οδήγησε στα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά άρθρα αυτού του ‘τρισκατάρατου’ νομοσχεδίου, όπως περίπου, το χαρακτήριζε. Ταυτοχρόνως, μέσα σε μια πρωτοφανή πολιτική τρικυμία, καταψήφισε το άρθρο για το 8ωρο. Επαναλαμβάνω, καταψήφισε το άρθρο που κατοχυρώνει το 8ωρο ενώ παράλληλα, ψήφισε ‘παρών’, στις ρυθμίσεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων στα delivery και ψήφισε ‘παρών’ στην Οδηγία, την οποία ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσυπογράψει, Δηλαδή, την Κοινοτική Οδηγία 1158, σε σχέση με τις ευέλικτες ρυθμίσεις του ωραρίου για συμφιλίωση προσωπικής με την επαγγελματική ζωή”, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: “Περιμένουμε εξηγήσεις γι’ αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και γι’ αυτήν την πρωτοφανή πολιτική τρικυμία”.
Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ψήφιση του εργασιακού:
Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης νομίζουν ότι θα εξαπατήσουν τους πολίτες και τους εργαζόμενους όπως εξαπατούν τις τράπεζες φεσώνοντάς τους εκατομμύρια.
Σήμερα η ΝΔ ψήφισε μόνης της απομονωμένη από όλα τα κόμματα και από την ελληνική κοινωνία την κατάργηση του 8ώρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις μειώσεις μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων ασχέτως δικαστικών αποφάσεων και τη μετατροπή της ζωής των εργαζόμενων και ειδικά των νέων σε λάστιχο.
Όσα ψέματα και να πει ο κ. Χατζηδάκης για να καλύψει αυτή την πραγματικότητα οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ καταψήφισε το αντεργατικό νομοσχέδιο! Ψήφισε, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο τις ενσωματώσεις των διεθνών συμβάσεων και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που είναι υποχρεώσεις της χώρας και θετικά μέτρα και εκκρεμούν με ευθύνη Μητσοτάκη από το φθινόπωρο του 2019 και καταψήφισε ένα προς ένα όλα τα αντεργατικά μέτρα που υπαγόρευσε ο ΣΕΒ στον κ. Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο αυτό, καταψήφισε το άρθρο 55 που υποκριτικά στην πρώτη παράγραφο αναφέρει το οκτάωρο, για να εισάγει στη δεύτερη παράγραφο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με τετραήμερη δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών, η πρώτη διάταξη που καταλύει το οκτάωρο και την πενθήμερη εργασία, που ολοκληρώνεται με το άρθρο 59 με την κατάργηση του 8ωρου με τη θέσπιση της ατομικής σύμβασης και την επιβολή της δεκάωρης εργασίας, με δύο ώρες απλήρωτη εργασία και πληρωμή σε ρεπό!
Επίσης, καταψήφισε το άρθρο 69 που προβλέπει το απαράδεκτο τεκμήριο ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες δεν είναι μισθωτοί, το οποίο ανέδειξε και με την ένσταση αντισυνταγματικότητας, και συνακόλουθα δεν ψήφισε το άρθρο 70 που τους αναφέρει ως «παρόχους υπηρεσιών» στη συνδικαλιστική τους οργάνωση, προκειμένου να μην έχουν την κάλυψη και εφαρμογή του εργατικού δικαίου και τα δικαιώματά των μισθωτών εργαζόμενων!
Οι Ευρωπαϊκές οδηγίες δεν θα αποτελέσουν βολικό φερετζέ για το αντεργατικό έκτρωμα της ΝΔ. Μόνη της κατέστρεψε το μέλλον και τις ζωές εργαζομένων και νέων.