Παυλόπουλος: Σε αυτή τη συμφορά ο γαλλικός λαός δεν είναι μόνος – ΦΩΤΟ

Με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Θέλω να τονίσω πόσο, για εμάς τους Έλληνες, αυτή η νέα τραγωδία της Γαλλίας έχει τεράστια ηθική και ουσιαστική σημασία» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Εκφράζω την συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον γαλλικό λαό. Λέμε στον γαλλικό λαό πως σ’ αυτή την συμφορά δεν είναι μόνος. Όλοι οι λαοί της Ευρώπης, αλλά πρωτίστως οι Έλληνες, συμπαριστάμεθα, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι η βασική αρχή που πρέπει να εμπνέει την Ευρώπη, την κοινή μας οικογένεια, αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι η αλληλεγγύη. Χωρίς την αλληλεγγύη, όχι μόνο σε τέτοιες συμφορές αλλά και σ’ όλα τα ζητήματα της κρίσης, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να πάει μπροστά» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Τώρα όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή είναι η βασική αξία της Ευρώπης. Βασική αξία με βάση την οποία μπορεί να υπερασπισθεί τον άνθρωπο, που είναι στο επίκεντρό της και να εμπνεύσει τους λαούς της ώστε να προχωρήσουν όλοι μαζί. Μόνον έτσι θα μπορέσει η Ευρώπη ν΄ αποδείξει επίσης τι είναι εκείνο που μπορεί να κάνει για όλο τον κόσμο, για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τον ρόλο της Εκκλησίας «σ’ όλη αυτή την κρίση που αντιμετωπίζει χρόνια τώρα η χώρας μας και ο λαός μας. Έχω πει ότι μέσα σ’ αυτήν την κρίση, εάν δεν έχει επέλθει η ρήξη του κοινωνικού ιστού, αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο ότι ευτυχώς στον τόπο μας, στην κοινωνία μας, λειτουργούν δύο θεσμοί: η Εκκλησία και η οικογένεια. Η Εκκλησία το έχει αποδείξει πολλαπλώς και το έχει αποδείξει και σε ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, το προσφυγικό ζήτημα. Και το αποδεικνύει και σήμερα». 

«Η συμπαράσταση της Εκκλησίας για ν΄ αντιμετωπίσουμε ως Έλληνες το Προσφυγικό ζήτημα, όπως ταιριάζει στον Πολιτισμό μας στις αρχές και τις αξίες μας είναι κορυφαία και αυτό οφείλω να το τονίσω» υπογράμμισε ο κ. Παύλοπουλος και σημείωσε:

 «Όμως είναι πολύ περισσότερο σημαντική η δουλειά που κάνει η Εκκλησία της Ελλάδος υπό την ηγεσία σας στον τομέα της φιλοξενίας και περίθαλψης των νέων προσφύγων. Εμείς οι Έλληνες έχουμε ζήσει όλη αυτή την τραγωδία του να χάνονται αθώες ψυχές στο Αιγαίο και ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει. Αλλά και όταν περνά σώο ένα παιδί το Αιγαίο, πρέπει όχι μόνο να φιλοξενηθεί, αλλά να του δοθεί η δυνατότητα να υπερασπιστεί την αξία του, ν’ αναπτύξει την προσωπικότητά του, να μεγαλώσει, εδώ που βρέθηκε ως άνθρωπος, ισότιμος άνθρωπος. Αυτόν τον ρόλο η Αποστολή, αυτή η οργάνωση της Εκκλησίας, τον επιτελεί με τεράστια επιτυχία. Και με πολύ μεγάλη ευαισθησία. Το παράδειγμα είναι εδώ. Νέοι άνθρωποι που βρέθηκαν διωγμένοι από τις πατρίδες τους στην δική μας Πατρίδα όχι απλώς φιλοξενούνται στην Αποστολή, αλλά η Αποστολή τους δίνει την δυνατότητα να ζήσουν ισότιμα μεταξύ μας, ν’ αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και κυρίως να προσφέρουν στην κοινωνία αυτό που μπορούν».

 Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν νέοι πρόσφυγες-μετανάστες που φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων-μεταναστών της αστικής μη κερδοσκοπικής φιλανθρωπικής εταιρείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

«Μακαριώτατε, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος συμπληρώνοντας: «Να πω σ’ αυτά τα παιδιά ότι η Ελληνική Κοινωνία σας αγκαλιάζει, η Ελληνική Κοινωνία σας θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Κι αυτό γιατί είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ως Έλληνες ότι η μόνη αρχή που μπορεί να ενώσει τον κόσμο, η μόνη αρχή η οποία μπορεί να υπερασπισθεί τον Άνθρωπο και την Δημοκρατία, είναι ο ανθρωπισμός με όλες τις προεκτάσεις τις οποίες έχει. Και πάλι σας ευχαριστώ Μακαριώτατε, να είστε καλά, να έχετε δύναμη κι εσείς και οι συνεργάτες σας.  Κι εσείς παιδιά στην πορεία σας, να δείτε έναν καλύτερο κόσμο, τον οποίο θα τον χτίσουμε μαζί, με τις κοινές μας αρχές, με τις κοινές μας αξίες».  

 

Πηγή φωτο: ΑΜΠΕ      

Διαβάστε επίσης:

Βούτσης: Καταδικάζουμε την αιματηρή επίθεση στη νότια Γαλλία

Τα tweets του Τσίπρα για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ