Παυλόπουλος: Δείκτες της πορείας μας να είναι οι αρχές και αξίες του αρχαίου ελληνικού πνεύματος

Με στίχους από τη ραψωδία Ζ΄ της Ιλιάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κήρυξε την έναρξη των αγώνων της 6ης Νεμεάδας στον ναό του Νεμείου Διός στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας.

«Κηρύσσω την έναρξη των αγώνων της 6ης Νεμεάδας, σύγχρονης αναβίωσης των αρχαίων Νεμέων αγώνων. Πάντοτε εμπνεόμενοι από τις αρχές του αθάνατου αρχαίου Ελληνικού πνεύματος. Κυρίως δε τις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι και του αίειν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος δίνοντας το έναυσμα για την τέλεση αύριο των αγώνων που δεν έχουν ρεκόρ και απονομή μεταλλίων, αλλά οι νικητές στεφανώνονται όπως και στην αρχαιότητα με ένα στεφάνι αγριοσέληνου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Νεμέας. «Δείκτες πορείας μας πρέπει να είναι οι αρχές και αξίες του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, θεμελιώδους πυλώνα του ευρωπαϊκού και του εν γένει δυτικού πολιτισμού, οι οποίες υπηρετούν πρωτίστως τον ανθρωπο, στον ατέρμονα αγώνα του να επιτύχει την καταξίωσή του», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες δεν επιτρέπεται να επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» των προγόνων μας, για τους οποίους πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, αλλά «εν είδει στοιχειώδους σπονδής σεβασμού στην μνήμη τους, πρέπει να χτίσουμε, ενωμένοι μπροστά στα μεγάλα και σημαντικά και χωρίς ίχνος προσωπικής ιδιοτέλειας, το δικό μας παρόν και μέλλον».

Απευθυνόμενος στον δήμαρχο Νεμέας, δήλωσε συγκινημένος για την τιμή να τον ανακηρύξουν επίτιμο δημότη ενός Δήμου με μακραίωνη λαμπρή ιστορία, που ακτινοβολεί παγκόσμια, και προσέθεσε πως χαίρεται ιδιαιτέρως για την αναβίωση των Νέμεων Αγώνων, από τους οποίους, ανέφερε, αντλεί διδάγματα.

Σημείωσε για τους αγώνες, ότι είχαν πηγή έμπνευσης το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα και πως, «οι αθλητικές γιορτές, ήταν μέρος των αθλητικών αγώνων που διεξάγονταν, επίσης, με το ίδιο κατά βάση νόημα και με κολοφώνα την Ολυμπία, στους Δελφούς και στην Ισθμία. Και πρέπει να επισημανθεί ότι όλοι οι ως άνω αγώνες συνδέονταν με την κατά την διάρκειά τους ιερή εκεχειρία, η οποία ανέστελλε κάθε εχθροπραξία και υπηρετούσε την ειρήνη. Ορθώς, λοιπόν, οι προαναφερόμενοι αγώνες, πάντοτε βέβαια με τον ιδιαίτερο συμβολισμό της Ολυμπίας, θεωρούνται ως οι προπάτορες και διαμορφωτές του νοήματος του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος».

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι «σ’ αυτούς τους σύγχρονους Νέμεους Αγώνες δεν καταγράφονται ρεκόρ ούτε απονέμονται μετάλλια. Οι νικητές παίρνουν ως γέρας ένα στεφάνι αγριοσέλινου, σύμβολο του εφήμερου χαρακτήρα της νίκης, το οποίο παραπέμπει στις παναθρώπινες -αρχαιοελληνικής έμπνευσης- αρετές της φρόνησης και του μέτρου». Τονίζοντας ότι, «είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο το οποίο καθορίζει τα διδάγματα, με τα οποία μ’ επιφορτίζει, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, η τόσο τιμητική ανακήρυξή μου ως επίτιμου δημότη του Δήμου Νεμέας, αναφορικά με την άσκηση των καθηκόντων μου».

Ο δήμαρχος Νεμέας Κώστας Καλαντζής καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τόνισε ότι «ο ιστορικός Δήμος Νεμέας υποδέχεται στο πρόσωπό σας τον εκφραστή της εθνικής μας ενότητας και τον αταλάντευτο τηρητή και θεματοφύλακα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, και σας υποδέχεται με αισθήματα σεβασμού και καθολικής αγάπης, όπως εκφράστηκε στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου».

Την εντυπωσιακή τελετή και έναρξη της 6ης Νεμεάδας, παρακολούθησαν εκτός του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, βουλευτές Κορίνθιας, ο δήμαρχος Νεμέας Κώστας Καλαντζής και πλήθος κόσμου που είχε από νωρίς συρρεύσει στον αρχαιολογικό χώρο.

Πηγή / πηγή φωτο: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Μπαλαούρας: Δυστυχώς δεν καταφέραμε να ασκήσουμε μία διαφορετική πολιτική

Κατρούγκαλος: Θα εξασφαλιστεί η προστασία από τις ομαδικές απολύσεις

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ