ΠΑΣΟΚ-«Φυγή προς τα εμπρός»

«Φυγή προς τα εμπρός» επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί τώρα το ΠΑΣΟΚ, με τον πρόεδρό του Ευάγγελο Βενιζέλο να βάζει χθες τέλος στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ, σηκώνοντας το γάντι που πέταξαν στελέχη της ΝΔ και υπερασπιζόμενος τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι το κόμμα του συνεργάζεται με τη ΝΔ για λόγους εθνικής ανάγκης και ευθύνης, διατηρώντας στο ακέραιο την πολιτική και αξιακή του ταυτότητα. Τόνισε για άλλη μια φορά τις «ισχυρές, μεγάλες, προφανείς διαφορές, ιδεολογικές, ιστορικές, πολιτικές, διαφορές ως προς την καταγραφή και ερμηνεία του παρελθόντος, ως προς καταστάσεις και πρόσωπα», όπως είπε, επαναλαμβάνοντας ειδικά για τον Ανδρέα Παπανδρέου τη δήλωση που είχε κάνει στην επέτειο του θανάτου του, ότι «ο Ανδρέας ανήκει στην ιστορία, τη συλλογική συνείδηση και μνήμη των Ελλήνων πολιτών, όχι μόνο της παράταξης».

Πρόσθεσε δε ότι «ο Ανδρέας ποτέ δεν θέλησε να εξωραΐσει τη μνήμη του, θέλησε να την αφήσει στον διαρκή λαϊκό έλεγχο, που τελικά είναι ο έλεγχος της ζωντανής εθνικής μνήμης και η ουσιαστική ιστορική καταγραφή» και προανήγγειλε έναν διαφορετικό τρόπο εορτασμού των γενεθλίων του κινήματος φέτος, με ένα συνέδριο που θα καταδείξει την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Στο «μεγάλο διήμερο επιστημονικοπολιτικό συνέδριο που θα αξιολογήσει με ειλικρίνεια την πορεία της παράταξης, παράλληλα με την πορεία της χώρας από το 1974 μέχρι το 2014 για να θυμηθούμε, για να μάθουμε, για να ανατρέψουμε στερεότυπα, για να αποκαταστήσουμε αδικίες», όπως είπε, θα μιλήσουν ιστορικά και νεότερα στελέχη, αλλά και επιστήμονες που θα τεκμηριώσουν με τις εισηγήσεις τους αυτό που υποστηρίζουν, με στόχο να διαμορφωθεί ένα ολόκληρο σώμα τεκμηρίων για το τι έχει συμβεί στον τόπο από το 1974 ως σήμερα.

Παρά την αυστηρή «απάντηση» ωστόσο στους επικριτές του Ανδρέα Παπανδρέου, με την φράση «δεν περιμένουμε πιστοποιητικά ιστορικών φρονημάτων ή δημοκρατικής ή κοινωνικής επιτυχίας από κανέναν κύριο Βορίδη, από κανέναν κύριο Πολύδωρα», δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «θεμελιωτές», αλληλοσυμπληρούμενους της εθνικής στρατηγικής τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του δε, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά της άλλα τρία χρόνια. «Δεν θα γίνει κανένα παιχνίδι πρόωρων εκλογών, ούτε από τη ΝΔ ούτε από το ΠΑΣΟΚ», είπε, σημειώνοντας πως αυτό είναι δέσμευση.

Οι τοποθετήσεις των στελεχών

Στην τοποθέτησή του πάντως λίγο αργότερα, ο Κώστας Σκανδαλίδης, έδειξε να μην έχει εμπιστοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας να απαιτηθεί εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ γραπτή προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων και εκφράζοντας την ανησυχία του που αυτή δεν υπάρχει ακόμα. Ο πρώην υπουργός καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι επέλεξε τη ρήξη στο ζήτημα της ΕΡΤ για να πάει σε εκλογές και παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισε «λάθος» την στάση του Φώτη Κουβέλη, υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τη νοοτροπία του Αντώνη Σαμαρά για επιμονή στη λειτουργία μονοκομματικής κυβέρνησης», προειδοποιώντας ότι δεν μπορούν να μιλούν για στρατηγική συμφωνία με τη ΝΔ ως τη μόνη προοπτική για την χώρα. «Εξάλλου, η ίδια στελέχωση της κυβέρνησης, από την πλευρά της ΝΔ, την εμφανίζει τρία κλικ δεξιότερα», είπε.

Για έναν «φιρφιρίκο» που βγαίνει στα κανάλια και υποστηρίζει πως όλα πήγαιναν καλά ως το 2011, όταν ακόμα ήταν υπουργός, μίλησε ο Απόστολος Κακλαμάνης, «φωτογραφίζοντας» τον Γιάννη Ραγκούση. Η αποστροφή αυτή του λόγου του πρώην Προέδρου της Βουλής προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πρώην υπουργού Εσωτερικών, που έγραψε στη σελίδα του στο Facebook λίγο αργότερα: «Από το 1974 πρωτοπόροι στην οικοδόμηση του πελατειακού κράτους που χρεοκόπησε την Ελλάδα, από το 2009 μπροστάρηδες στην αντίσταση σε κάθε μεταρρύθμιση και πάντα υβριστές του καινούριου. Ποτέ δεν ήμασταν και ποτέ δεν θα γίνουμε ίδιοι»…

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ