Παρέλαβε 3 νέα καράβια το Πολεμικό Ναυτικό – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟ

Τρία νέα καράβια έφτασαν χθες στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για πολύτιμες προσθήκες που θα δώσουν μεγάλες ανάσες στα πληρώματα που επιχειρούσαν με υπέργηρα πλοία στο Αιγαίο ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού τρέχει με πυρετώδεις ρυθμούς τις διαδικασίες ενίσχυσης του Στόλου με νέες πλώρες, αντικαθιστώντας τα υπέργηρα σκαριά που επιχειρούν στο Αιγαίο.

Η διαδικασία πρόσκτησης νέων μονάδων, κυρίως με τη μέθοδο της παραχώρησης έναντι συμβολικού τιμήματος, από το απόθεμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων προχωρά εντατικά. Έτσι, αυτό που μεταδίδαμε στις 6 Ιουλίου στο enikos.gr για την έλευση επιπλέον 2 πλοίων κλάσης “island” επιβεβαιώνεται, με την έλευσή τους χθες στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Τα πλοία που προέρχονται από την αμερικανική ακτοφυλακή, έφτασαν στην Ελλάδα την Παρασκευή το μεσημέρι για να ενταχθούν στον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού. Τα συνολικά 4 χαλύβδινα περιπολικά που θα προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό, έρχονται για να αντικαταστήσουν τα υπέργηρα ξύλινα περιπολικά του Ελληνικού Στόλου κλάσης NASTY που χρονολογούνται από το 1967 και 2 Περιπολικά κλάσης ΑΝΤΩΝΙΟΥ που χρονολογούνται από το 1975. Ταυτόχρονα  ανοίγεται παράθυρο ευκαιρίας απόκτησης άλλων 4 πλοίων του ίδιου τύπου τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθμόν 69, της 24ης συνεδρίασης της ολομέλειας του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) την Δευτέρα 03 Ιουλίου 2023, καθορίσθηκαν τα ονόματα των τεσσάρων Παράκτιων Περιπολικών τύπου «ISLAND», τα οποία πρόκειται να ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, ως ακολούθως:

Νο1: P197 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (έχει παραληφθεί)

Νο2: P198 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Α΄ ΓΑΛΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (έχει παραληφθεί)

Νο3: P288 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΛΙΑΣΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (νέο)

Νο4: P289 – ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΓΙΑΛΟΨΟΣ ΕΚΤΟΡΑΣ (νέο)

Ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες βαφής στα χρώματα του Πολεμικού Ναυτικού.

Ταυτόχρονα, όμως, χθες έγινε η παραλαβή ακόμη ενός πλοίου.  Πρόκειται για το Πλοίο Γενικής Υποστήριξη «ΠΕΡΣΕΑΣ» το οποίο είναι δωρεά του ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη και του προέδρου εφοπλιστή και Υποναύαρχου επί τιμή κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη.

«Η διαδικασία αποδοχής της εν λόγω δωρεάς βρίσκεται σε εξέλιξη» όπως αναφέρει το ΓΕΝ σε σχετική του ανακοίνωση.

Πρόκειται για το πλοίο εφοδιασμού πλατφόρμας (Platform supply vessel – PSV) «Viking Vision» το οποίο μετονομάστηκε σε «ΠΕΡΣΕΑΣ». Μετά από τα πλοία «ΚΥΚΝΟΣ», «ΑΤΛΑΣ», «ΗΡΑΚΛΗΣ» και «ΑΙΑΣ», πρόκειται για τη δωρεά του πέμπτου και μεγαλύτερου πλοίου προς το Πολεμικό Ναυτικό, με ενσωματωμένες πλήθος σημαντικών τεχνολογικών καινοτομιών που θα υποστηρίξουν τις επιχειρησιακές ικανότητες του Στόλου μας σε μεγάλο βαθμό.

Διαθέτει υβριδική προωστήρια εγκατάσταση, ηλεκτροπρόωση με ελάχιστη ακουστική υπογραφή που του επιτρέπει να πλέει δίχως να γίνεται αντιληπτό, υπερπλεονάζουσα  ηλεκτρική ισχύ 11MW (ικανή να τροφοδοτήσει ένα μεσαίου μεγέθους νησί), μέγιστη ταχύτητα 17 κόμβων, δυνατότητα μεταφοράς και παράδοσης εν πλω καυσίμου F-76 περίπου 3.000 κυβ. μέτρων, ελικοδρόμιο στο οποίο μπορούν να προσνηωθούν όλα τα ελικόπτερα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και διαθέτει επιπλέον πλήρη εξοπλισμό για σεισμικές και γεωφυσικές ερευνητικές αποστολές.

Διαθέτει επίσης δύο πολύ μεγάλα καλυμμένα καταστρώματα και κεκλιμένη πρύμνη από την οποία μπορούν να καθαιρεθούν και να ανελκυστούν ταχέα σκάφη, καθώς και τρεις πολύ ισχυρούς γερανούς ικανότητας 10 τόνων σε έκταμα 10 μέτρων. Το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το πλοίο σε μια σειρά σημαντικών πολεμικών και ειρηνικών αποστολών.

Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού και βαρέoς εξοπλισμού στα προστατευμένα και καλυμμένα καταστρώματά του, ο δε εξοπλισμός μπορεί να καθαιρεθεί και να ανακτηθεί σε ελάχιστο χρόνο.

Εν καιρώ ειρήνης το πλοίο με τις πολύ μεγάλες ενδιαιτήσεις του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλοίο νοσοκομείου, πλοίο παροχής εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας στα νησιά μας και για τα μεγάλα ετήσια εκπαιδευτικά ταξίδια των μαθητών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ