Παραιτήθηκε η Δήμητρα Κρουστάλλη από το “Βήμα” – Καταγγέλλει “ασφυκτική πίεση Μαξίμου” – Κόντρα Πέτσα με ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεσπάσει, μετά και την παραίτηση της Δήμητρας Κρουστάλλη από την εφημερίδα “Το Βήμα”, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει “φίμωση και πογκρόμ κατά δημοσιογράφων με εντολή Μητσοτάκη για τον απόλυτο έλεγχο της ενημέρωσης” και τον Στέλιο Πέτσα να απαντά “ας μην κρίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ εξ ιδίων τα αλλότρια”.Η ανάρτηση της Δήμητρα Κρουστάλλη

Νωρίτερα σήμερα, η δημοσιογράφος Δήμητρα Κρουστάλλη σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την εφημερίδα “Το Βήμα” και κατήγγειλε “ασφυκτική πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου” μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ για το “παράλληλο και ατελέσφορο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊόυ από ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ”.

Αναλυτικά, η δημοσιογράφος γράφει: “Την Δευτέρα αποχώρησα από το Βήμα και ομολογώ οτι αυτό ήταν ένα ενδεχόμενο που δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό. Επειτα από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ για το παράλληλο και ατελέσφορο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοιού από την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΔΥ ασκήθηκε ασφυκτική πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή μετατράπηκε σε εσωτερική ένταση και με έφερε ενώπιον του διλήμματος: προσωπικός και επαγγελματικός ευτελισμός ή παραίτηση.

Στο Βήμα πέρασα 30 καταπληκτικά χρόνια, την περίοδο Λαμπράκη – Ψυχάρη, επί Ψυχάρη και τελευταία με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η ξαφνική στροφή μου υπενθύμισε πόσο εύθραυστα είναι τα δεδομένα στη ζωή μας. Ομως, ο αγώνας που δώσαμε οι δημοσιογράφοι του Βήματος και των Νέων ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, για να μείνουν ζωντανές και όρθιες οι δύο εφημερίδες, με βοηθά να τοποθετήσω τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Οφείλω ειδική αναφορά στον Αντώνη Καρακούση, με τον οποίο περάσαμε μαζί και αυτή την τρικυμία. Ευχαριστώ ολόψυχα τους συναδέλφους στο Βήμα για τη συγκινητική τους υποστήριξη. Εύχομαι το Βήμα, τα Νέα και το Mega να έχουν πάντα τη θέση που τους αξίζει στην ενημέρωση”.

ΣΥΡΙΖΑ: Φίμωση και πογκρόμ κατά δημοσιογράφων με εντολή Μητσοτάκη για τον απόλυτο έλεγχο της ενημέρωσης

Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ότι “η λογοκρισία της Έλενας Ακρίτα από τα Νέα γιατί τόλμησε να γράψει επικριτικό άρθρο κατά του κ. Μητσοτάκη αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η Δήμητρα Κρουστάλλη, δημοσιογράφος επί 30 χρόνια στο Βήμα, που μόνο φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, παραιτήθηκε καταγγέλλοντας ασφυκτικές πιέσεις από το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή το ρεπορτάζ της για το μπάχαλο με τη διπλή καταγραφή κρουσμάτων. Η ΕΡΤ του κ. Ζούλα, πρώην διευθυντή του Γραφείου Τύπου του κ. Μητσοτάκη, συνεχίζει το πογκρόμ κατά δημοσιογράφων, σταματώντας αυτή τη φορά την εκπομπή του Πάνου Χαρίτου”.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, “ο κ. Μητσοτάκης δεν αρκείται στον οικονομικό εκβιασμό των Μέσων με τα 20 εκατ. ευρώ που έχει μοιράσει χωρίς κριτήρια και διαφάνεια με τη λίστα Πέτσα. Επιχειρεί να επιβάλλει την καθολική φίμωση του Τύπου και κάθε φωνής κριτικής. Σε λίγο θα απαγορεύσει διά νόμου και το ρεπορτάζ, όταν σε αυτό δεν τον αποθεώνουν οι δημοσιογράφοι”.

Καταλήγοντας, από την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν ότι “η δυστοπική πραγματικότητα στον Τύπο, η λογοκρισία και οι προγραφές δημοσιογράφων με εντολή Μητσοτάκη παραπέμπουν σε απολυταρχικά καθεστώτα. Όσο η κυβέρνηση θα βλέπει τη φθορά της από τις αποτυχίες της, τόσο περισσότερο θα βάλλει κατά της ελευθεροτυπίας και, εν τέλει, της Δημοκρατίας”.

Πέτσας: Ας μην κρίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ εξ ιδίων τα αλλότρια

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Πέτσας τονίζει πως “η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ούτε στα Μέσα Ενημέρωσης ούτε στη δουλειά των δημοσιογράφων. Σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία τους. Όταν απαιτείται, απαντά στα δημοσιεύματά τους και φυσικά δεν ασχολείται με εσωτερικά ζητήματα του κάθε μέσου”.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο “Ινστιτούτο δημοσιογραφίας ΣΥΡΙΖΑ” δεν τα καταλαβαίνουν αυτά και προσθέτει: “γιατί εκείνοι επιχείρησαν να ελέγξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με τις παράνομες μεθοδεύσεις τους. Είναι εκείνοι που πανηγύριζαν όταν έκλεισε το “Mega”. Eίναι εκείνοι που έβαλαν τοποτηρητή στα “ΝΕΑ”. Είναι εκείνοι που απαιτούσαν να απολυθούν μη-αρεστοί δημοσιογράφοι και έστελναν άλλους στο αυτόφωρο. Και, βέβαια, είναι οι ίδιοι που σε πρόσφατο σποτ συκοφαντούσαν συλλήβδην τους δημοσιογράφους για χρηματισμό”.

Καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο κ. Πέτσας επισημαίνει ότι “για μία φιλελεύθερη κυβέρνηση, λοιπόν, η ελευθεροτυπία και η κριτική αποτελούν στοιχεία της δημοκρατίας. Για τους νοσταλγούς του Στάλιν, εχθρούς. Ας μην κρίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ εξ ιδίων τα αλλότρια”.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο 

Απαντώντας στη δήλωση του Στέλιου Πέτσα, από την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν πως “αντί για τις συνήθεις ασυναρτησίες του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, περιμένουμε από τον κ. Πέτσα να απαντήσει επί της ουσίας στα όσα καταγγέλλει η μέχρι σήμερα διευθύντρια σύνταξης της εφημερίδας Το Βήμα, Δήμητρα Κρουστάλλη, η οποία μίλησε για ασφυκτικές πιέσεις από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το ρεπορτάζ της στο οποίο κατέγραφε τήρηση διπλών βιβλίων κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ. Περιμένουμε από τον κ. Πέτσα να πει ξεκάθαρα πότε, από ποιον, σε ποιους ασκήθηκαν αυτές οι πιέσεις, καθώς και τι ακριβώς πιέσεις ήταν αυτές. Ή να διαψεύσει τη δημοσιογράφο”.

Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως “είναι πασιφανές πλέον, και για τον τελευταίο Έλληνα πολίτη, πως ο φιλελευθερισμός της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη εξατμίζεται στην πρώτη φωνή κριτικής που θα ακουστεί. Από εκεί και μετά ξεκινούν με κυνισμό οι τυφλές εκκαθαρίσεις κατά πάντων”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ