Παπαδημούλης: Σήμα σταθερότητας η ελάφρυνση του χρέους

«Ο κ. Σόιμπλε και η γερμανική δεξιά, για λόγους καθαρά μικροπολιτικούς, επειδή έχουν εκλογές σε έναν χρόνο, και δεν θέλουν να ρισκάρουν απώλεια ψήφων, αρνούνται και επιδιώκουν να αναβληθεί κάτι που καταρχήν έχει αποφασιστεί» τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφερόμενος στη διαφωνία των δανειστών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, και πρόσθεσε:

«Στις 24 και 25 Μαΐου το Eurogroup αποφάσισε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ενέκρινε ένα πλαίσιο μέτρων για την ελάφρυνσή του. Βραχυπρόθεσμα, που ήδη ετοιμάζονται εντατικά και θα αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα, μεσοπρόθεσμα, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά το ’18, αλλά όλοι σχεδόν –πλην Σόιμπλε- ζητούν από τώρα να προσδιοριστούν και να αποσαφηνιστούν για να καθαρίσει ο ορίζοντας, και μακροπρόθεσμα που θα εξεταστούν αργότερα καθώς είναι μακροπρόθεσμα.

Ο κ. Σόιμπλε που δίνει μάχη οπισθοφυλακών γιατί είναι απέναντι, όχι μόνο σε αυτούς που αναφέρατε αλλά και στην ΕΚΤ και στην Κομισιόν, σε μεγάλο βαθμό απέναντι και στον Γερμανό κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος είναι επικεφαλής του ESM, δεν μπορεί να έχει και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο. Αν θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα –και το θέλει σαν τρελός- οφείλει να δεχθεί έναν συμβιβασμό στο θέμα του χρέους και στο πότε η αποσαφήνιση της ελάφρυνσης. Πολύ περισσότερο που αυτό που θέτει ως όρο το ΔΝΤ, και το επανέλαβε χθες και η Λαγκάρντ και ο Λιου –που οι ΗΠΑ είναι η χώρα με την ισχυρότερη επιρροή εντός ΔΝΤ- το ζητούν με τον τρόπο τους και ο Ντράγκι και ο Μοσκοβισί και ο Γιούνκερ.

Επομένως, αυτή τη φορά η Ελλάδα, όχι μόνο δεν είναι μόνη, αλλά έχει ισχυρά ερείσματα στο αίτημά της να αποσαφηνιστεί η ελάφρυνση του χρέους το συντομότερο δυνατό, και ει δυνατόν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Έχουμε ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, ότι στο θέμα αυτό, ο Μητσοτάκης και ο Στουρνάρας ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, διεκδικούν το ίδιο που διεκδικεί η κυβέρνηση Τσίπρα και εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε στο τέλος μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, για τον απλό λόγο ότι στη γερμανική δεξιά κοστίζει πολύ περισσότερο να μείνει εκτός του ΔΝΤ παρά να δεχθούν κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις που ελαφραίνουν την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους, καθώς όλα αυτά που έχουν εγκριθεί και αποφασιστεί δεν επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους φορολογούμενους ούτε κατά ένα ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης.

Στο ερώτημα αν οι επενδυτές θα μετρήσουν πολύ μια ρύθμιση του χρέους, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησε:

«Δεν είναι μόνο η ελάφρυνση στην εξυπηρέτηση του χρέους, είναι το σήμα σταθερότητας, το σήμα ότι βγαίνουμε από το τούνελ και επομένως το σήμα ότι ο επενδυτής μπορεί να επενδύσει, γιατί η Ελλάδα είναι ήδη χώρα με επενδυτικές ευκαιρίες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν αναβληθεί αυτή η απόφαση, όπως θα ήθελε ο Σόιμπλε, απλώς και οι υποψήφιοι επενδυτές θα αναβάλουν τις επενδύσεις τους. Άρα, η αποσαφήνιση αυτού του οδικού χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους είναι πιστοποιητικό σταθερότητας και “μαγνήτης” επενδύσεων».

«Αυτή την ώρα, νομίζω ότι παρά τις διαφορές, δεν πρέπει να καταστρέψουμε τη δυνατότητα διαλόγου, συνεννόησης και συγκλίσεων εκεί όπου είναι εφικτό, ή εκεί που είναι απολύτως επιβεβλημένο, όπως είναι τα θέματα της ελάφρυνσης του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων» επεσήμανε ο κ. Παπαδημούλης.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ