Οριστικό: Η Ελλάδα παίρνει τη διοίκηση της επιχείρησης «ASPIDES» – Ποιος είναι ο Έλληνας Διοικητής

Είναι οριστική η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης «ASPIDES» στην Ερυθρά Θάλασσα. Το Στρατηγείο θα είναι στη Λάρισα. Δημοσιεύθηκε το όνομα του Έλληνα Διοικητή – αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού.

του Χρήστου Μαζανίτη

Είναι επίσημο, πλέον, ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει της Διοίκηση της Επιχείρησης “ASPIDES” (ΑΣΠΙΔΕΣ) με την Ε.Ε. να δημοσιεύει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως γίνεται γνωστό στο έγγραφο, το Στρατηγείο της Διοίκησης θα βρίσκεται στην Λάρισα, στην 1η Στρατιά EU-OHQ , και ο Αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης διορίζεται Διοικητής Επιχειρήσεων ΕΕ.

Αναλυτικά όλο το κείμενο ΕΔΩ:

Η εν πλω διοίκηση της επιχείρησης θα ανήκει στην Ιταλία ενώ όπως έχει ανακοινώσει η Ελλάδα, θα συμμετάσχει τόσο πρωτοβουλία ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου, με την επιχείρηση “Prosperity Guardian” όσο παράλληλα και στην επιχείρηση της Ε.Ε. “Aspides”.

Πλέον, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αναχώρηση της φρεγάτας ΥΔΡΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό πεντάγωνο, που έχει δημοσιεύσει προ ημερών το enikos.gr, φαίνεται ως πιο πιθανή ημερομηνία αναχώρησης της φρεγάτας ΥΔΡΑ το διάστημα 19 – 23 Φεβρουαρίου, «πάντως μετά τις 15 Φεβρουαρίου» όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, με τον συνομιλητή μας να προκρίνει ως πιθανή ημερομηνία τις 20 ή 21.

Έτσι, η Ελλάδα αναλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο στην Ερυθρά Θάλασσα και ταυτόχρονα εδραιώνεται ως πυλώνας σταθερότητας και δύναμη που μπορεί να συνθέσει προτάσεις και να γεφυρώσει αντιθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στο διεθνές κέντρο επιχειρήσεων της “Prosperity Guardian” που έχει στηθεί Μπαχρέιν βρίσκεται αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος ενημερώνει συνεχώς για την κατάσταση που επικρατεί και τις συνθήκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πλήρωμα της φρεγάτας.

Όπως έχει κατ’ αποκλειστικότητα αποκαλύψει με φωτογραφίες το enikos.gr, μετά την εύρεση ενός κρίσιμου ανταλλακτικού, η φρεγάτα ΥΔΡΑ είναι αυτή η οποία προκρίνεται ως το καταλληλότερο για την αποστολή πλοίο.

Μάλιστα, γίνονται πυρετώδεις προετοιμασίες ώστε η φρεγάτα να μπορέσει να φέρει σε πέρας όχι μόνο την αποστολή της αλλά να μπορέσει να ανταπεξέλθει ακόμη και σε ακραία σενάρια επίθεσης κορεσμού της άμυνας και των συστημάτων αυτοπροστασίας.

Το enikos.gr είχε δημοσιεύσει αποκλειστικές φωτογραφίες με την ολοκλήρωση δοκιμής μίας σουίτας ηλεκτρονικού πολέμου καθώς και συστήματος αυτοπροστασίας anti-drone, που εγκαταστάθηκαν στην φρεγάτα ΥΔΡΑ, ενώ το ίδιο σύστημα τοποθετείται και στην φρεγάτα ΨΑΡΑ.

Ο σχεδιασμός της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού είναι να υπάρχουν δύο πανομοιότυπα πλοία πανέτοιμα κυρίως ώστε μόλις χρειαστεί να μπορέσει το ένα να αντικαταστήσει το άλλο, όποτε χρειαστεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ