Οικονόμου: Δεν θα υπάρχει η παραμικρή ανοχή σε επιθετικές και βίαιες συμπεριφορές απέναντι στα όργανα της τάξης

Μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να εκφεύγει του πλαισίου του νόμου και πως η Ελληνική Πολιτεία δεν ανέχεται συμπεριφορές που διασαλεύουν την τάξη και τη νομιμότητα, εξέπεμψε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου σχετικά με τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου Ρομά στην Θεσσαλονίκη.

Το σχόλιο του Γιάννη Οικονόμου για την ομιλία Σαμαρά

«Η Ελληνική Πολιτεία έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την ένταξη και ενσωμάτωση των Ρόμα στην ελληνική κοινωνία. Η ελληνική Δικαιοσύνη διερευνά ουσιαστικά το τραγικό περιστατικό με τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη και σύντομα θα έχουμε πλήρη εικόνα, ώστε να αποδοθούν εκεί, που υπάρχουν, εάν υπάρχουν, οι δέουσες ευθύνες. Αυτό, ωστόσο, δεν δικαιολογεί πράξεις βίας και ανομίας. Όπως η Ελληνική Πολιτεία δεν καλύπτει και δεν συγκαλύπτει το εν λόγω περιστατικό, δεν μπορεί και να ανεχθεί συμπεριφορές, που διασαλεύουν την τάξη και τη νομιμότητα. Θέλω να ζητήσω ψυχραιμία και σύνεση και να ξεκαθαρίσω πως δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή σε επιθετικές, παράνομες και βίαιες συμπεριφορές απέναντι στα όργανα της τάξης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα της στον διάλογο, διευκρίνισε, πάντως, ότι οι διαρκείς τουρκικές προκλήσεις δεν πρόκειται να αποπροσανατολίσουν την χώρα μας, η οποία, όπως είπε, εξακολουθεί να θωρακίζει την άμυνα της, επιδιώκοντας να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Τι είπε ο Γιάννης Οικονόμου για τις παρακολουθήσεις

«Σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών με διασφάλιση όλων των απαιτούμενων εγγυήσεων, η βελτιστοποίηση της δράσης της ΕΥΠ, η ποινική μεταχείριση της εμπορίας, κατοχής και διάθεσης των λογισμικών παρακολούθησης, η οργανική και λειτουργική αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα και η βέλτιστη εναρμόνιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων τους προσωπικού χαρακτήρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σημείωσε ακόμη ότι το νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει τα δικαιώματα των πολιτών απέναντι στις απειλές που συνδέονται με την τεχνολογική εξέλιξη. «Δεν είναι λογικό όταν η τεχνολογία καλπάζει η νομοθεσία μας να έχει ως βάση τεχνολογικά δεδομένα μιας εποχής που φαντάζει να απέχει αιώνες από σήμερα», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι οριοθετείται ένα πεδίο που είχε μείνει ξέφραγο αμπέλι προκαλώντας ζημιά και στην Πολιτεία και στους πολίτες. «Υπερασπιζόμαστε με τον τρόπο αυτόν το όλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι καλύπτει κενά και ξεπερνά δυσλειτουργίες στη δράση των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας, καθιερώνει ένα διαυγές πλαίσιο σε ό,τι αφορά την άρση του απορρήτου όταν κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία και εισάγει τολμηρά μέτρα που γίνονται οδηγός και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προγράμματα της ΔΥΠΑ του πρώην ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 68.000 νέων θέσεων εργασίας.  Τόνισε ότι παρά τις επάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε η στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση όχι μόνο κράτησε όρθια την κοινωνία και την πατρίδα στο μέτρο που επιτρέπουν οι διεθνείς κρίσεις αλλά οδήγησε σε ισχυρή ανάπτυξη την οικονομία, σε αύξηση των επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ως αποτέλεσμα αυτού στη μείωση της ανεργίας.

Επεσήμανε ότι τώρα δίνεται έμφαση σε περιοχές που είναι θύλακες ανεργίας ώστε με στοχευμένα προγράμματα να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι πολίτες. Αναφέρθηκε αναλυτικά σε έξι νέα προγράμματα με τον τίτλο «Δουλειά για Σένα» που θα δημιουργήσουν συνολικά 68.000 νέες θέσεις εργασίας και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα φθάσει τα 490 εκατ. ευρώ. «Η εργασία είναι προϋπόθεση για την ευημερία και την ανάπτυξη και της κοινωνίας και των ανθρώπων», τόνισε.

Το «καλάθι του νοικοκυριού»

Ο κ. Οικονόμου μίλησε στη συνέχεια για την πρωτοβουλία που αφορά στο «καλάθι του νοικοκυριού», η οποία μπήκε αισίως στην έκτη της εβδομάδα και όπως είπε τα αποτελέσματα είναι και πάλι θετικά. Με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, από τα 816 προϊόντα, τα 70 είχαν αύξηση (9%), τα 154 μείωση (19%) και τα υπόλοιπα 592 παραμένουν σταθερά (72%). Η μέση αξία του «καλαθιού» είναι περίπου 30% κάτω από ό,τι την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της πρωτοβουλίας σχεδόν σε όλες τις αλυσίδες το σύνολο αξίας του «καλαθιού» ήταν πάνω από τα 110 ευρώ, ενώ τώρα σχεδόν στα δύο τρίτα των αλυσίδων είναι κάτω από τα 100 ευρώ.

Κατά την περίοδο των εορτών το «Καλάθι του νοικοκυριού» ενισχύεται καθώς προστίθενται νέα προϊόντα αφορούν το γιορτινό τραπέζι, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται το «Καλάθι του ‘Αη Βασίλη» με 10 κατηγορίες παιχνιδιών, το οποίο θα ισχύσει από τις 14 Δεκεμβρίου έως και τις 4 Ιανουαρίου 2023.

Έκλεισε με αναφορά στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο με τη σύσταση ηλεκτρονικού μητρώου έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια σειρά καινοτομίες που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αυτό.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ