Οι «σκιές του Αιγαίου» εκπαιδεύουν στρατιώτες σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Πώς το ΓΕΕΘΑ προωθεί την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία για να σπάσει το τουρκικό τόξο.

του Χρήστου Μαζανίτη

Την περασμένη Παρασκευή, 3 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκόταν στην Σερβία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούσιτς και τον Σέρβο ομόλογό του, Νικολά Σελάκοβιτς.

Εκεί ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε τις αναθεωρητικές τακτικές που φουντώνουν στα Βαλκάνια αλλά και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, έγινε μνεία στα διμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας, που προωθούν την σταθερότητα και την ασφάλεια και οδηγούν στην συνεργασία των λαών.

Το ΓΕΕΘΑ, από τη μεριά του, σε συνέχεια του κεντρικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, προωθεί την στρατηγική διπλωματία, ευνοώντας συνεργασίες στην περιοχή με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας.

Και σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση στελεχών σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία από τις «σκιές του Αιγαίου», τα στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων που υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Η παροχή εκπαίδευσης σε στελέχη τρίτων χωρών δημιουργούν δεσμούς και φιλίες, οι οποίες μένουν άρρηκτες στον χρόνο και την κατάλληλη στιγμή αποτελούν πολύτιμη χείρα βοηθείας. Όπως για παράδειγμα συνέβη με την περίπτωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που όχι μόνο εναντιώθηκε σε αυτό αλλά δήλωσε την πίστη του στην μη εφαρμογή του. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο αρχηγός του λιβυκού στόλου, Φαράτζ ελ Μαχντάουϊ, που ανήκει στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού. Ο ελ Μαχντάουι μιλά ελληνικά, καθώς είχε σπουδάσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Μάλιστα, όταν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στην Λιβύη είχε γράψει στα ελληνικά στο προφίλ του στο Facebook: «Θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα, την Τρίπολη και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν μέσω της εκπαίδευσης στελεχών τρίτων χωρών να γίνουν οι καλύτεροι πρέσβεις των ελληνικών θέσεων, αποδεδειγμένα. Κι αυτό προωθείται ενεργά πλέον με τις δράσεις του ΓΕΕΘΑ.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων από τη Δευτέρα 23 Μαΐου έως την Παρασκευή 3 Ιουνίου διεξήχθη υπό την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ το Σχολείο Σχεδίασης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Task Groups Planning Course – SOTG/Planning Course) στο Στρατόπεδο «ΖΟΡΜΠΑ» στο Γουδί Αττικής, με την συμμετοχή συνολικά 19 στελεχών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ, της Αλβανίας και της Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας.

Η εκπαίδευση αφορούσε στη διαδικασία λήψης απόφασης κατά την σχεδίαση Ειδικών Επιχειρήσεων σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, και αποσκοπεί στην επαύξηση του επιπέδου της συνεργασίας και της συναντίληψης των συμμετεχόντων, καθώς και στην ανάδειξη των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων της ΔΕΠ.

Την Παρασκευή, 3 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης, στην οποία παρευρέθη ο Διοικητής της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο οποίος και απένειμε τα πτυχία στους σπουδαστές.

Όπως αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση, η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2022 μεταξύ της Ελλάδος και των δύο Χωρών και εντάσσεται στις διεθνείς συνεργασίες της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ που έχουν προγραμματισθεί και εκτελούνται με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ