Οι προτεραιότητες της τρόικας

Οι προτεραιότητες της τρόικας

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

 

Aς αρχίσουμε με τα δημοσιονομικά: Το πρώτο μέλημα της τρόικας σε αυτή, όπως και σε κάθε άλλη αποστολή, είναι να διαπιστώσει ποια είναι η δημοσιονομική κατάσταση. Τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν ήδη φτάσει στην Αθήνα έχουν εντολή να δουν τα στοιχεία που τους παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών, να τα αντιπαραβάλουν με τα στοιχεία που τους έχουν αποσταλεί στο ενδιάμεσο διάστημα και να παραδώσουν στους επικεφαλής της αποστολής, την άλλη εβδομάδα, ένα συμπέρασμα: “Ποια είναι η προοπτική δημοσίων εσόδων και δαπανών και κατ’ επέκταση, ποιο το δημοσιονομικό κενό για τα επόμενα έτη του προγράμματος”.

Στην πρώτη φάση του ελέγχου, η αποστολή πρέπει να πιστοποιήσει ότι Αθήνα και Βρυξέλλες κρατάνε στα χέρια τους τα ίδια χαρτιά. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο κομμάτι των διαρθρωτικών.

Η νομοθεσία που σκοπεύουν οι ελληνικές αρχές να περάσουν στο κοινοβούλιο για να εκπληρώσουν προαπαιτούμενα, prior actions και μνημονιακές υποχρεώσεις πρέπει να “συμβαδίζουν με τα θεωρητικά benchmarks που προσδιορίστηκαν στους προηγούμενους ελέγχους”. Για παράδειγμα, η τρόικα πρέπει να διαπιστώσει αν οι διοικητικές και νομικές ενέργειες για το άνοιγμα ενός επαγγέλματος έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αν το επάγγελμα ανοίγει ή παραμένουν αδικαιολόγητοι και πολλές φορές συγκεκαλυμμένοι περιορισμοί”.

Τα τεχνικά κλιμάκια δεν θα ζητήσουν τίποτα από τις ελληνικές αρχές και σε γενικές γραμμές η πρακτική αυτή θα παρατείνει την αγωνία για ακόμα μία εβδομάδα, συγκεκριμένα έως τη Δευτέρα μετά τις γερμανικές εκλογές. Τότε ο κ. Μόρς θα πρέπει να ακουστεί για τα διαρθρωτικά (απολύσεις, κινητικότητα, αγορά εργασίας), ο κ. Μαζούχ για την προετοιμασία του ελέγχου των assets των ελληνικών τραπεζών και ο κ. Τόμσεν κυρίως για τη δημοσιονομική κατάσταση με έμφαση στη βιωσιμότητα του χρέους.

Μόλις οι επικεφαλής αποκτήσουν εικόνα, θα γίνει γνωστό:

• αν υπάρχει προοπτική για οριακό πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση,

• αν υπάρχει ελπίδα αυτό να χρησιμοποιηθεί πουθενά αλλού πέραν της αποπληρωμής χρέους,

• ποιο θα είναι το ύψος των μέτρων που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό,

• ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων (4.000 το 2013 και 11.000 το 2014)

• από που θα προέλθει η δεύτερη κινητικότητα,

• πώς θα ανοίξουν τα επαγγέλματα και τι θα περιέχουν οι σχετικοί νόμοι,

• ποια θα είναι η απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ,

• ποιες εταιρίες του δημοσίου θα πάρουν σειρά για λουκέτο,

• πώς θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος για τις αποκρατικοποιήσεις,

• αν το χρέος είναι βιώσιμο και αν όχι, πώς θα μπορούσε να γίνει με συμβατικά μέσα.

Σε όλα τα παραπάνω το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα ακουστεί. Στις Βρυξέλλες, όμως, κοινοτικοί αξιωματούχοι που ως γνωστόν, έχουν ανοιχτή γραμμή με την Ουάσιγκτον μειδιούν και κάνουν λόγο για “έλεγχο με εξαιρετικό ενδιαφέρον”. Αυτός ο κοινοτικός αξιωματούχος, θέλοντας να δώσει μια τάξη μεγέθους χαρακτήρισε τον έλεγχο του καλοκαιριού “ανιαρό και βαρετό”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανιαρός καλοκαιρινός έλεγχος είχε ενάμισι μήνα καθυστέρηση, μια διακοπή, ένα θρίλερ και παρ’ ολίγον κάλπες. Συνεπώς τώρα μιλάμε για έλεγχο εν δυνάμει “μητέρα όλων των μαχών”. Για να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, κάποιος πρέπει να τις κάνει και στις Βρυξέλλες κανείς δεν είναι σίγουρος πως τέτοια πολιτική βούληση υπάρχει.

Σήμερα, στο Βίλνιους η Ελλάδα είναι εκτός ατζέντας, όμως στο περιθώριο η ελληνική αποστολή θα αντιληφθεί, όπως μεταφέρουν στο Real.gr πηγές του Συμβουλίου, τι σημαίνει το μειδίαμα του κοινοτικού αξιωματούχου.

Οι επιτελείς των Βρυξελλών εκτιμούν πως στην Αθήνα δεν έχουν γίνει αντιληπτές όλες οι προεκτάσεις του εγχειρήματος. Γι’ αυτό εμμένουν στη σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών, με την ελπίδα ότι θα κινηθεί η οικονομία. Όπως όμως βάζει και η J.K. Rowling τον χαρακτήρα του Voldemort να λέει σε ένα από τα βιβλία του Harry Potter: “Τhey never learn. Such a pity” (Δεν μαθαίνουν ποτέ. Τι κρίμα).

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ