Οι λόγοι που οδήγησαν στον ανασχηματισμό: Το παρασκήνιο, τα πρόσωπα – κλειδιά και οι καραμπόλες

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση και με «χειρουργικές» επιλογές, σε μια περίοδο που κανείς δεν περίμενε αλλαγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την αυγή του νέου έτους, προχώρησε στο πρώτο λίφτινγκ του κυβερνητικού σχήματος, που περιελάμβανε δύο απομακρύνσεις, καραμπόλες, αλλά και την είσοδο βουλευτών από τη νεότερη γενιά.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ – ΠΗΓΗ: Realnews

Ο πρωθυπουργός, που έχει πλήρη εικόνα της κυβέρνησής του και γνωρίζει πού υπήρξαν καθυστερήσεις ή ακόμα και αρρυθμίες, επέλεξε να κάνει στοχευμένες αλλαγές, επιδιώκοντας επανεκκίνηση σε συγκεκριμένους τομείς, με επίκεντρο την ασφάλεια.

Αλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου, πέρα από τις μεταρρυθμίσεις, ρίχνει μεγάλο βάρος στην καθημερινότητα των πολιτών. Χαρακτηριστικά σημειώνεται από κυβερνητικά στελέχη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Και σε αυτή την περίπτωση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να γίνει ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή αφορούσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο το τελευταίο εξάμηνο υπήρξαν διάφορες διακυμάνσεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγει να επαναφέρει στο κτίριο της Κατεχάκη τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, αφού έχει περάσει άλλες τέσσερις φορές από το συγκεκριμένο πόστο.

Η επιλογή όμως αυτή έχει και μια άλλη σημειολογία, αφού ο πρωθυπουργός επιλέγει να δώσει πιο κεντρώο στίγμα στο εν λόγω υπουργείο. Από την άλλη, ο Γιάννης Οικονόμου, που διαδέχθηκε τον Νότη Μηταράκη, μετακινούμενος από το Αθλητισμού στον πρώτο μήνα της νέας διακυβέρνησης, φαίνεται πως πλήρωσε το μάρμαρο για μια σειρά από γεγονότα που αμαύρωσαν την εικόνα του υπουργείου, όπως η κάθοδος των χούλιγκανς από την Κροατία, με συνέπεια τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, αλλά και τα επεισόδια στου Ρέντη, με τον θανάσιμο τραυματισμό από ναυτική φωτοβολίδα του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έμεινε ευχαριστημένο από την απόδοσητης πρώην πλέον πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αφού επεδίωκε καλύτερα αποτελέσματα τόσο σε θέματα ασφάλειας όσο και στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας αλλά και της οπαδικής βίας. Η ηγετική ομάδα έκρινε πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χρειαζόταν συνολικά επανεκκίνηση, με αποτέλεσμα, εκτός από τον Γ. Οικονόμου, να αποχωρήσει και ο υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος, στη θέση του οποίου προωθήθηκε ένα στέλεχος από τη νεότερη γενιά, ο βουλευτής Ηλείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος. Να σημειωθεί πως ο Μ. Χρυσοχοΐδης θα έχει την ευχέρεια να προχωρήσει και σε κομβικές αλλαγές στην Αστυνομία αφού επίκεινται οι κρίσεις στο Σώμα και θα μπορεί να τοποθετήσει πρόσωπα της εμπιστοσύνης του. Την ίδια ώρα, στη θέση του Μ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Υγείας μετακινήθηκε από το υπουργείο Εργασίας ο Αδωνις Γεωργιάδης, που έχει ξαναπεράσει από εκεί την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να συνεχιστούν οι τομές που έχουν ήδη ξεκινήσει και ο Αδ. Γεωργιάδης όχι μόνο γνωρίζει άριστα τον χώρο, αλλά είναι υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων και μπορεί να «τρέξει» τον σχεδιασμό. Εξάλλου, για την κυβέρνηση, εκτός από την ασφάλεια, ο χώρος της Yγείας αποτελεί προτεραιότητα, με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει συνδέσει τη δεύτερη τετραετία της Ν.Δ. με τον συγκεκριμένο τομέα και τις τομές που πρέπει να γίνουν.

Στο υπουργείο Εργασίας, στη θέση του Αδ. Γεωργιάδη, ο πρωθυπουργός επέλεξε να τοποθετήσει τη Δόμνα Μιχαηλίδου, που έχει θητεύσει στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ως υφυπουργός μέχρι τις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Στη θέση της Δ. Μιχαηλίδου στο υπουργείο Παιδείας προωθήθηκε η βουλευτής Επικρατείας Ιωάννα Λυτρίβη. Η νέα υφυπουργός Παιδείας, ένα στέλεχος με εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, θα αναλάβει το κομμάτι της επαγγελματικής κατάρτισης, με τις αρμοδιότητες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να επιστρέφουν στην έτερη υφυπουργό, Ζέττα Μακρή.

Εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, που έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά του, αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και, μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, θα είναι πλέον αρμόδιος και για τα μέσα ενημέρωσης. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι, με τις τελευταίες αλλαγές, ακόμη μία γυναίκα αναλαμβάνει υπουργική θέση, άλλη μία προστίθεται στις θέσεις των υφυπουργών, ενώ μπαίνουν στο υπουργικό σχήμα τρία στελέχη από τη νεότερη γενιά.

Μήνυμα

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την απόφασή του να προχωρήσει τώρα σε στοχευμένες αλλαγές, στέλνει και ένα διπλό μήνυμα προς τα στελέχη του. Αφενός δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε κάποιους υπουργούς και υφυπουργούς που δεν ακολουθούν τους δικούς του ρυθμούς να «τρέξουν» τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και αφετέρου, έστω και έμμεσα, επισημαίνει στους υπουργούς του πως θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, όταν αυτό έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. «Δεν γίνεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις, τουλάχιστον από υπουργούς και υφυπουργούς», επισημαίνουν «γαλάζια» στελέχη, ανεξάρτητα από το πώς θα πορευτούν οι βουλευτές, αφού τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δεν αναμένεται να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Αυτό σημαίνει πως το Μέγαρο Μαξίμου κρατά τις όποιες αλλαγές για μετά τις ευρωεκλογές, αξιολογώντας καθημερινά τα μέλη της κυβέρνησης. Πάντως, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και θα ζητήσει από τους υπουργούς του να «τρέξουν» τον σχεδιασμό που έχουν αναλάβει, ακολουθώντας πιστά τα χρονοδιαγράμματα. Εν ολίγοις, με την έναρξη της νέας χρονιάς, επιδιώκει οι υπουργοί του να ολοκληρώσουν όσο γίνεται πιο σύντομα τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζονται, καθώς τον Ιούνιο θα στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών.

Ομόφυλα ζευγάρια

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, είναι σαφές ότι πάει πιο πίσω. Hταν χαρακτηριστική η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη έξω από το Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, στο περιθώριο της ορκωμοσίας των υπουργών, πως η κυβέρνηση πρώτα θα εξηγήσει τι ακριβώς θέλει να νομοθετήσει και μετά θα μιλήσει για το χρονοδιάγραμμα. Με τη φράση αυτή, ο πρωθυπουργός έδειξε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει αρκετό χρόνο πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου, προκειμένου να ενημερώσει τόσο την κοινή γνώμη όσο και τους ίδιους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για το περιεχόμενο και τη σκοπιμότητα της ρύθμισης. Εκτιμάται ότι αυτή η ενημέρωση δεν μπορεί να είναι μια fast track διαδικασία. Κυρίαρχη είναι, άλλωστε, η άποψη ότι ο πιθανότερος χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου παραμένει το διάστημα μετά τις ευρωεκλογές, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται αυτό να συμβεί ενώ η Βουλή θα λειτουργεί σε θερινά τμήματα. Το σενάριο αυτό σε μεγάλο βαθμό θα το έβλεπαν με καλό μάτι και αρκετοί από τους διαφωνούντες εντός της Νέας Δημοκρατίας, αποφεύγοντας έτσι τη δυσάρεστη θέση να καταψηφίσουν νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ