Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν Σώμα Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης

Μία ριζική καινοτομία, που έλειπε, ανακοίνωσε ότι εισάγει στις Ένοπλες Δυνάμεις ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, με την ίδρυση Σώματος Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial intelligence – AI), που θα υπάγεται απευθείας στο ΓΕΕΘΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων, υπαγόμενο στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΑΓΕΕΘΑ) είναι γεγονός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr στο τιμόνι του νεοϊδρυθέντος Σώματος προβλέπεται να βρίσκεται υποστράτηγος, δείχνοντας την ύψιστη προτεραιότητα με την οποία τόσο το υπουργείο όσο και το ΓΕΕΘΑ προσεγγίζουν το θέμα.

Η ανακοίνωση έγινε στην Ημερίδα της Σχολής Εθνικής Άμυνας με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθεκτικότητα», που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Εκεί τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Διοικητής ΣΕΘΑ Αντιστράτηγος Aθανάσιος Σαρδέλλης και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου κ. Αναστάσιος Λιάσκος.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι θα υπάρξουν δύο τμήματα με διαφοροποιημένες αρμοδιότητες υπαγόμενα στη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ: Το Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης και το Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων, τα οποία θα στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό με συναφείς τίτλους σπουδών και από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Σκοπός των επικείμενων Τμημάτων αποτελεί η ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε στρατιωτικά συστήματα, η συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και η ανάπτυξη εφαρμογών με ειδική έμφαση στην ανάλυση δεδομένων, καθώς και η εξαγωγή συμπερασμάτων και γνώσης στον τομέα της εθνικής άμυνας.

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πλέον διεξάγονται σε δυναμικά εξελισσόμενά και πολύπλοκα περιβάλλοντα με την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη να αποτελεί το κέντρο βάρους και την αιχμή του δόρατος στη στρατηγική επικράτηση. Η συνδυασμένη χρήση της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στις ένοπλες δυνάμεις αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό εξελικτικό βήμα στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας. Η υιοθέτηση της επιφέρει καινοτόμες δυνατότητες, μεγάλα πλεονεκτήματα, αλλά και σημαντικές προκλήσεις καθώς η πληροφορική, παρέχει βασικά εργαλεία για τη συλλογή και διαχείριση δεδομένων και έχει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των λειτουργιών της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατιωτικό τομέα. Συναφώς αναφέρω τον Κυβερνοχώρο και τις προκλήσεις του διότι αν μια χώρα δεν διαθέτει συγκεκριμένη δυναμική και δόγμα για ένα ενδεχόμενο πλήγμα, ο κίνδυνος για αυτή τη χώρα είναι τεράστιος με ανυπολόγιστες συνέπειες σε περίπτωση μη αποτροπής μιας τέτοιας επίθεσης» ανέφερε ο υφυπουργός μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του.

 

Παράλληλα, ο κ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε την ίδρυση Τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), με δυνατότητα μετάταξης στο Σώμα εξειδικευμένων στελεχών λοιπών Όπλων και Σωμάτων, καθώς και φοίτησης και μετεκπαίδευσης των Στελεχών του Σώματος σε αντίστοιχα Τμήματα των ΑΕΙ.

 

«Σε ένα περιβάλλον που η τεχνολογία όχι μόνον εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς αλλά καθορίζει μέσα και τρόπους διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων, με ασαφείς δρώντες και υβριδικές απειλές οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα είναι ουραγοί και παθητικοί παρατηρητές. Η απόκτηση τεχνογνωσίας στο πεδίο της Τεχνητής νοημοσύνης, η αξιοποίηση της ήδη υπάρχουσας εμπειρίας από Προσωπικό των ΕΔ στη διαχείριση και το σχεδιασμό πληροφοριακών συστημάτων, λογισμικού και διαδικτυακών εφαρμογών, η βελτίωση των ήδη υφιστάμενων μηχανισμών κυβερνοασφάλειας και ψηφιακής πλοήγησης, υπό ενιαία Διοίκηση και εκπαίδευση, θα μας προσδώσουν σημαντική προστιθέμενη αξία, όντας υπολογίσιμοι και ισότιμοι Δρώντες στο σύγχρονο επιχειρησιακό πεδίο. Υπό το πρίσμα αυτό λοιπόν, και με γνώμονα την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δυνατότητας της Χώρας, το Κοινό Σώμα Πληροφορικής θα αποτελέσει τον προπομπό των Ενόπλων Δυνάμεων για την μετάβαση στο κατώφλι της νέας εποχής» επεσήμανε ο κος Κεφαλογιάννης.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ