Μητσοτάκης: Τι συζητήθηκε σε συναντήσεις με στελέχη της αμερικανικής Γερουσίας στο Μόναχο

Με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπεν Κάρντιν, καθώς και με το μέλος της ίδιας επιτροπής, γερουσιαστή Κρις βαν Χόλεν, είχε νωρίτερα συναντήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της 60ης Διεθνούς Διάσκεψης στο Μόναχο.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ιστορικά υψηλό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προς τον πρωθυπουργό, καθώς και από τον 5ο Γύρο Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον και εδραιώνει περαιτέρω τη στενή ελληνοαμερικανική συνεργασία σε μια σειρά από τομείς.

Ακόμη, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την ομολογό του της Λιθουανίας, Ινγκρίντα Σιμονίτε. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ευρωπαϊκά θέματα και στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Nechirvan Barzani. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις και η προοπτική ενίσχυσής τους, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας. Συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στη συνέχεια συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, με τον οποίο έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου και για κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέντρικ Βιστ, με τον οποίο συζήτησε κοινές προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό και η προστασία των συνόρων, αλλά και η ενεργειακή μετάβαση.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι συνομιλητές του πρωθυπουργού τον συνεχάρησαν για την πρωτοβουλία νομοθέτησης της ισότητας στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ