Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά τη δήλωση Πέτσα ότι «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει» και η απάντησή του

Σύσσωμη η αντιπολίτευση επέκρινε τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών Στέλιου Πέτσα σχετικά με το κόστος που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά προκειμένου να μεταβούν από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, και ειδικότερα η αποστροφή του λόγου του ότι «όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει».

«Ο κυνισμός και η αλαζονεία συναντά την κοροϊδία», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση ζητάει από χιλιάδες πολίτες να πάνε από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο. Στο απλό δημοσιογραφικό ερώτημα αν η κυβέρνηση θα στηρίξει το κόστος μετάβασης ο κ. Πέτσας απάντησε κυνικά με τη φράση ‘όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει’», αναφέρει ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «τώρα έρχεται να μας πει ότι ήταν μια ‘ατυχής στιγμή’ και ταυτόχρονα μιλάει για προσπάθεια διαστρέβλωσης και εκμετάλλευσης».  Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει ότι «ο κυνισμός και η αλαζονεία συναντά την κοροϊδία» και τονίζει πως «όσο δεν πάει σπίτι του είναι φανερό ότι δεν μιλάμε για λάθος». «Μπροστά στον δύσκολο χειμώνα η γραμμή Μητσοτάκη είναι: ‘όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει’», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο αιχμηρή ήταν και η απάντηση του «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής».  «Ο αλαζονικός οίστρος της κυβέρνησης συνεχίζεται, με τον κ. Πέτσα να παίρνει σήμερα τη σκυτάλη. Η ατυχέστατη -και μετά την ανασκευή- δήλωση ότι όποιος δεν προσαρμοστεί στην ενεργειακή πραγματικότητα, πεθαίνει, είναι αποκαλυπτική πολιτικού κυνισμού», τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος.  Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει δε ότι «η ενεργειακή πολιτική, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, απαιτεί πολύ μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα», και ζητεί από την κυβέρνηση να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της εποχής.

Το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να πληρώσει εκείνη την αλλαγή στους λέβητες. Η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει: «Αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, καλεί τα λαϊκά νοικοκυριά να ξανα-πληρώσουν για να ξανα-μετατρέψουν τη θέρμανση των σπιτιών τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Και όλα αυτά στο όνομα της προσαρμογής που “όποιος δεν την ακολουθήσει, πεθαίνει”. Πρόκειται για μνημείο κυνισμού και “κοινωνικού δαρβινισμού” που, αν κάτι αποδεικνύει, είναι την ανάγκη να “πεθάνουν” πολιτικά όσοι υπηρετούν τέτοιες πολιτικές και τέτοιες απόψεις. Κύριοι της κυβέρνησης, να πληρώσετε εσείς τα έξοδα για τις όποιες αλλαγές στους λέβητες!»

Η «Ελληνική Λύση» εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Η κυβέρνηση δυστυχώς αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να «προσαρμοστεί» στην άσκηση πολιτικής επ´ ωφελεία των Ελλήνων, αλλά αντίθετα, προσαρμόζεται μόνον στις απαιτήσεις των ολιγαρχών. Είμαστε βέβαιοι ότι στις επόμενες εκλογές θα τους «προσαρμόσει» ο λαός και οι «απροσάρμοστοι» θα τεθούν οριστικά στο περιθώριο.»

Η απάντηση Πέτσα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πέτσας, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του έκανε διευκρινιστική δήλωση στην οποία αναφέρει. «Σε καμία περίπτωση η φράση αυτή δεν αφορούσε τις δαπάνες θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα. Αφορούσε στην προσαρμοστικότητα που έχει δείξει διαχρονικά ο άνθρωπος».
Ολόκληρη η διευκρινιστική δήλωση του κ. Πέτσα αναφέρει τα εξής:

«Παρά το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να απομονώσει μια φράση μιας συνέντευξης προκειμένου να δημιουργήσει σκόπιμα εντυπώσεις, η συγκεκριμένη ήταν μια ατυχής στιγμή, καθώς έδωσε πράγματι τη δυνατότητα διαστρέβλωσης και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.  Σε κάθε περίπτωση, η αποσπασματική προβολή της φράσης μου διαστρεβλώνει την αλήθεια. Είναι προφανές ότι αναφερόμουν στην προσαρμοστικότητα του ανθρώπου ιστορικά, ενώ στο σήμερα, στην προσαρμοστικότητα όλων μας για να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.  Επομένως σε καμία περίπτωση η φράση αυτή δεν αφορούσε τις δαπάνες θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα. Για όνομα του Θεού!»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ