Οι αντιδράσεις από τη δήλωση Φίλη «στον ενικό» για τη γενοκτονία των Ποντίων

Αίσθηση προκάλεσε στον πολιτικό, και όχι μόνο, κόσμο – κυρίως της αντιπολίτευσης – η δήλωση που έκανε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό», ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αναφορικά με τη γενοκτονία των Ποντίων.

Φίλης: Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων, αλλά δεν ήταν γενοκτονία – ΒΙΝΤΕΟ

«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στον Νίκο Χατζηνικολάου και “στον ενικό”.  

Δείτε το βίντεο 

Το Μαξίμου για τον Φίλη: Υπάρχει απόφαση της Bουλής που την έχουμε ψηφίσει

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Αποστάσεις από τον υπουργό Παιδείας και τις δηλώσεις του “στον ενικό” και τον Ν. Χατζηνικολάου αναφορικά με τη γενοκτονία των Ποντίων λαμβάνει ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχει απόφαση της Βουλής που την έχουμε ψηφίσει, δικαίωμά του όμως οι προσωπικές απόψεις» είπε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, σε διάλογο με τους συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας.

Το Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, εκφράζει δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις, καθώς θεωρεί ότι έγιναν σε μια πολύ δύσκολη για την κυβέρνηση περίοδο και μια ημέρα πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. «Όλα τα είχαμε, αυτό μας έλειπε» ανέφερε χαρακτηριστικά νωρίς το απόγευμα συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Ο Ν. Φίλης, κατόπιν συνεννοήσεως με το Μαξίμου, έκανε λόγο –μέσω συνεργατών του- για «ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη, που δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό».

Επιπλέον ο Γιάννης Αμανατίδης, με δήλωσή του στη Βουλή, εκφράζει την επίσημη θέση της κυβέρνησης στο θέμα. «Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια Δημοκρατία. Ωστόσο, η θέση της Κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην Κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν.

Η εσωτερική μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας. Θα βοηθούσε την πολιτική ζωή της χώρας αυτή να γίνεται με πολιτικούς όρους και θέσεις, γεγονός που δεν έχουμε δει να συμβαίνει» σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: real.gr

Κύκλοι του υπ. Παιδείας για τη δήλωση Φίλη “στον ενικό”: Ήδη εκφρασμένη προσωπική άποψη του υπουργού

Για ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του κ. Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, κάνουν λόγο πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην εκπομπή «Στον Ενικό», στο Star.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φίλης, στην εκπομπή χθες ανέφερε: «Εκανα δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και στο φαινόμενο της γενοκτονίας». Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».

«Εγώ δεν θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» τόνισε ο κ Φίλης υποστηρίζοντας όμως, πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα».

Οργισμένοι οι Πόντιοι με τη δήλωση του Φίλη «στον ενικό»: Είναι ο νέος Κεμάλ 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των Ποντίων για τη δήλωση του Νίκου Φίλη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό» για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Συγκεκριμένα σε δημοσίευμα στο pontos-news.gr με τίτλο “Την κεφαλή του Νίκου Φίλη επί πίνακι ζητά ο ποντιακός ελληνισμός” αναφέρεται ότι «353.000 δολοφονημένοι Πόντιοι από τους Οθωμανούς Τούρκους, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από την πατρώα γη, ορφανά που μεγάλωσαν σε ξένες οικογένειες χωρίς να γνωρίζουν την ταυτότητά τους αλλά και τεκμηριωμένες απόψεις από επιστήμονες διεθνούς κύρους μεταξύ των οποίων ακόμα και Τούρκοι που μιλούν για βιασμούς, δολοφονίες και τελικά για ξεκάθαρη Γενοκτονία των Ποντίων, προφανώς δεν επαρκούν για να πείσουν τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ότι η τραγωδία που τραυμάτισε τόσο βάναυσα ένα κομμάτι του ελληνισμού δεν ήταν «απλά εθνοκάθαρση».

Η τηλεοπτική επαναδιατύπωση του ισχυρισμού του ότι δεν υπήρξε Γενοκτονία των Ποντίων αλλά αιματηρή εθνοκάθαρση –την οποία όπως λέει, χωρίς να αποδεικνύει, τη βασίζει σε απόψεις «επιστημόνων διεθνούς κύρους που είχε γνωρίσει πριν από επτά χρόνια»–, όπως είναι λογικό και αναμενόμενο έχει προκαλέσει πλήθος οργισμένων αντιδράσεων, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Ζητάμε την άμεση ταπεινή του συγνώμη απέναντι στους 353.000 γενοκτονημένους προγόνους μας και την παραίτησή του. Εφόσον δεν το πράξει, ζητάμε από τον πρωθυπουργό την άμεση αποπομπή του. Εκτός κι αν μας δηλώσουν ξεκάθαρα ότι συμφωνούν με την άρνηση της Γενοκτονίας και ότι αυτό αποτελεί κυβερνητική επιλογή», δήλωσε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ, αφού υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατό να αντιληφθεί κανείς ποια σκοπιμότητα υπαγορεύει τις «όλως ανιστόρητες και απαράδεκτες θέσεις του κ. Φίλη», τις οποίες «αντιμετωπίσαμε μόνο από τους Γκρίζους Λύκους», προειδοποιεί για περαιτέρω ενέργειες.

«Επιφυλασσόμαστε για τις περαιτέρω ενέργειές μας, οι οποίες, προφανώς, δε θα μείνουν σε επίπεδο επιστολών. Θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις κι εξετάζουμε το ενδεχόμενο να κινηθούμε και νομικά σε βάρος του κ. Φίλη»

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Χριστίνα Σαχινίδου χαρακτηρίζει τον υπουργό Παιδείας «νέοΚεμάλ Ατατούρκ».

«Σε αυτόν τον ορυμαγδό που βιώνει η χώρα, έρχεται ο κ. Φίλης, ως νέος Ατατούρκ και κάνει αυτές τις δηλώσεις. Γενοκτονία ήταν η προμελετημένη εκκαθάριση των Ελλήνων του Πόντου την περίοδο 1913-1922. Με τη Γενοκτονία έγινε η τελική επίλυση του τουρκικού προβλήματος με τις μειονότητες εντός των συνόρων της. Θέλω να θυμίσω στον κ. Φίλη το από το 2007 πόρισμα της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών, δηλαδή του καθ΄ ύλην αρμόδιου διεθνούς επιστημονικού οργανισμού για το θέμα, η οποία απεφάνθη ότι έγινε Γενοκτονία στους μειονοτικούς πληθυσμούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές. Ως Γενοκτονία ορίστηκε και από τον ΟΗΕ το 1948», αναφέρει στο pontos-news.gr η πρόεδρος της ΠΟΠΣ.

Η Χριστίνα Σαχινίδου κάλεσε τον Νίκο Φίλη «αν θέλει να παίξει με τα ουσιαστικά, ας το κάνει μόνος του, διότι οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας έχουν μεγάλη βαρύτητα. Η συλλογική μνήμη και η συλλογική συνείδηση παραπέμπουν στη Γενοκτονία και όχι στην εθνοκάθαρση. Κριτές θα μας δικάσουν οι δίκαιοι και οι νεκροί. Εμείς σ’ αυτούς απολογούμαστε».

Να παύσει τον Νίκο Φίλη από τα καθήκοντα του υπουργού Παιδείας καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας Ποντίων, Άλκης Αναστασιάδης.

«Δυστυχώς, ο κ. Φίλης είναι αμετανόητος. Επιλέγει μια ερμηνεία που τον βολεύει, αντί την κρατούσα επιστημονική. Εμείς του θυμίζουμε το ψήφισμα της Διεθνούς Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars – IAGS) που το 2007 αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων», αναφέρει.

«Δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε την παιδεία των νέων στις ανιστόρητες και επικίνδυνες απόψεις κάθε Φίλη, απόψεις που συντηρούν τους ξεριζωμούς, όπως των Σύριων, που βιώνει σήμερα με δραματικό τρόπο ολόκληρη η Ευρώπη και ιδίως η Ελλάδα» τόνισε, «γιατί αυτό είναι το μήνυμα της αμφισβήτησης των επιστημονικών απόψεων με πρόταξη της όποιας ιδεοληψίας». Κάλεσε, τέλος, τον πρωθυπουργό να τον παύσει εφόσον επιμείνει στις θέσεις του.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χαράλαμπος Αποστολίδης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus Θεσσαλονίκης 103,6 έκανε λόγο για κίνηση «στα όρια της εθνικής προδοσίας», ενώ και εκείνος από την πλευρά του συνέκρινε τον υπουργό Παιδείας με τη Μαρία Ρεπούση. «Ο κ. Φίλης είναι η προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη» είπε, συμπληρώνοντας ότι «έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό». 

Πηγή: pontos-news.gr

 

Ο Βούτσης για τη δήλωση Φίλη «στον ενικό»: Η Βουλή έχει πάρει θεσμικά την απόφασή της

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σχολίασε τη δήλωση του Νίκου Φίλη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό» για τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνοντας ότι η Βουλή έχει πάρει θεσμικά την απόφασή της.

«Ο καθένας εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις και έχει και την ευθύνη για αυτές. Η Βουλή έχει πάρει θεσμικά την απόφασή της».

 

Μεϊμαράκης: Να πάρει θέση ο πρωθυπουργός

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε δήλωση που έκανε, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ την χαρακτήρισε «διολίσθημα».

«Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων συνιστούν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη που αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Μεϊμαράκης και συνεχίζει:

«Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη».

Ψωμιάδης: Πρέπει να απομακρυνθεί από τη θέση του

Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας ζητάει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, αντιδρώντας και αυτός, μέσω ανακοίνωσής του, στη δήλωση του Νίκου Φίλη.

Ο κ.Ψωμιάδης κάνει λόγο για «βάναυση προσβολή της μνήμης των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών της γενοκτονίας των Ποντίων».

«Θα συμβούλευα τον κ. Τσίπρα ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του στην Άγκυρα να προτείνει στον κ.Νταβούτογλου τον κ. Φίλη για τη θέση του νέου υπουργού Παιδείας στη γείτονα χώρα. Άλλωστε οι «προοδευτικές» του απόψεις ελάχιστα απέχουν από την επίσημη τουρκική γραμμή που θέλει τους Πόντιους να προκάλεσαν οι ίδιοι την τραγική μοίρα τους…

Είναι σαφές πως αυτός ο άνθρωπος που προσβάλει βάναυσα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών της Γενοκτονίας πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από τη θέση του. Και αναρωτιέται κανείς, δεν υπάρχουν σε αυτή τη κυβέρνηση πατριωτικές φωνές που να απαιτήσουν την άμεση καρατόμηση του; Νομίζω πως πλέον ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει αποφάσεις», αναφέρει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Καράογλου: Εθνικό αίσχος

«Η παραπάνω δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας, την οποία φροντίζει να επαναλαμβάνει συστηματικά, αποτελεί εθνικό αίσχος», δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Καράογλου, σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.

«Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κα. Ρεπούση και τον περίφημο “συνωστισμό” στο λιμάνι της Σμύρνης, ο κ. Φίλης εκφράζει μια εμμονική εθνομηδενιστική ιδεοληψία, δίνοντας άλλοθι σε όσους προσπαθούν να σβήσουν την ιστορία του Πόντου και να διαγράψουν από την συλλογική μνήμη τον τραγικό ξεριζωμό, την ατίμωση και την εξόντωση των χιλιάδων που δολοφονήθηκαν, προκειμένου να σβήσει ολοκληρωτικά μια πανάρχαια κοιτίδα του Ελληνισμού», πρόσθεσε ο κ. Καράογλου και συνέχισε:

«Η γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα από τα αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα που δεν φθείρονται. Και το να γνωρίζει κάποιος τι πραγματικά συνέβη, δεν είναι μια απλή διαιώνιση της ιστορικής αλήθειας, αλλά μια πολύτιμη εθνική παρακαταθήκη. Η συμπόνοια δεν αρκεί για να παραμείνει άσβεστο το καντήλι της εθνικής μνήμης. Είναι προφανές ότι ο κ. Φίλης παριστάνει πως δεν ακούει τον αναστεναγμό που βγήκε από τα στήθη των θυμάτων της γενοκτονίας την ώρα της θυσίας τους».

«Ειλικρινά δεν ξέρω τι από τα δυο είναι πιο ανησυχητικό. Η άποψη που εκφράζει ο κ. Φίλης ή το γεγονός ότι παραμένει Υπουργός Παιδείας», πρόσθεσε ο κ. Καράογλου.

Η Ένωση Κεντρώων για τη δήλωση Φίλη «στον ενικό»: Να πάρει δημόσια θέση ο Πρωθυπουργός

«Όταν με απόφαση της η ίδια η Βουλή απο το 1994, αναγνώρισε και επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων, δεν επιτρέπεται απο τον Υπουργό παιδείας της κυβέρνησης να λέγεται οτι δεν πληρούνται τα “επιστημονικά κριτήρια” για αυτόν τον χαρακτηρισμό.» σχολιάζει η Ένωση Κεντρώων με αφορμή τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων στην εκπομπή «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Οι δηλώσεις του κ. Φίλη είναι το λιγότερο προκλητικές και καλό θα ήταν να πάρει δημόσια θέση για αυτό το ζήτημα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.» 

Ανακοίνωση της ΧΑ για τη δήλωση Φίλη

Με ανακοίνωσή της, η Χρυσή Αυγή επισημαίνει ότι συντάσσει κείμενο μηνύσεως κατά του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για κακόβουλη άρνηση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Η κακόβουλη άρνηση της Ποντιακής Γενοκτονίας είναι ποινικό αδίκημα και ο άθεος υπουργός του Σύριζα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την ρατσιστική του συμπεριφορά εις βάρος των Ελλήνων.

Το νομικό τμήμα του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή συντάσσει κείμενο μηνύσεως – με βάση τον περιβόητο αντιρατσιστικό νόμο – που Έλληνες πολίτες θα υποβάλλουν κατά του ανεκδιήγητου συριζαίου.

Στόχος του Λαϊκού Συνδέσμου είναι να “ταράξουμε στη νομιμότητα” τους ανθέλληνες και τους προκλητικούς και ανιστόρητους παράγοντες του καθεστώτος.

Τα “νομικά όπλα” που δημιούργησαν για να πατάξουν τον Εθνικισμό των Ελλήνων έχουν ήδη αρχίσει να στρέφονται εναντίον τους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ανήγγειλε την νέα νομική πρωτοβουλία μας με την παρακάτω δήλωσή του προς τα ΜΜΕ: “Η Χρυσή Αυγή θα μηνύσει τον ανιστόρητο και προκλητικό Φίλη, που ο πολιτικός του παχυδερμισμός τον οδηγεί σε εγκλήματα κατά της Ιστορικής Μνήμης, εγκλήματα όπως η κακόβουλη άρνηση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και ο ρατσισμός σε βάρος των Ελλήνων».

Ο Μιχελογιαννάκης κατά του Φίλη: Είναι γενοκτονία, όχι εθνοκάθαρση

Τη δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή «στον ενικό», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, τονίζοντας ότι «όταν αναφερόμαστε στους Έλληνες του Πόντου μιλάμε για γενοκτονία και όχι για εθνοκάθαρση».

«Εθνοκάθαρση είναι βίαιος εκτοπισμός και εκδίωξη εθνικών ομάδων από μια περιοχή είτε αιματηρός, είτε μέσω καταστροφής πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων με σκοπό την δημιουργία εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών. Δηλαδή γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους.

Γενοκτονία είναι εξόντωση φυλής, ή έθνους συστηματικά, προσχεδιασμένα και ολοκληρωτικά.

Οι Πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους.

Αξίζουν τον όρο γενοκτονία, γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχείων αυτής», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

 ΑΝΕΛ: Δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού

«Οι  Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού» σημειώνει σε ανακοίνωση της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων στην εκπομπή «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο. Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή» τονίζει.

Το ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Φίλη “στον ενικό”

Τη δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό» σχολιάζει το ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ έχει ψηφίσει στη βουλή την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και στέκεται στο πλευρό των ποντιακών οργανώσεων για τη διεθνή αναγνώρισή της.

Είναι γνωστό ότι η πορεία της συγκρότησης του έθνους – κράτους της τουρκικής αστικής τάξης συνοδεύτηκε από διώξεις των διαφόρων μειονοτήτων, ανάμεσά τους και οι Έλληνες του Πόντου. Τα πλήγματα δεν ήταν ίδια σε όλους, αφού ο φτωχός λαός ήταν αυτός που υπέστη τις μεγαλύτερες συνέπειες. Δεν είχαν απέναντί τους γενικά και αόριστα τους Τούρκους, αλλά την αστική τάξη της Τουρκίας, η οποία ήθελε να βγάλει από τη μέση το ελληνικό κεφάλαιο, καθώς και την αστική τάξη της Ελλάδας, η οποία τους άφησε στη μοίρα τους» αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Από κει και πέρα, για πολλοστή φορά ανοίγονται ζητήματα που αξιοποιούνται για αποπροσανατολισμό απ’ την αντιλαϊκή λαίλαπα, για την οποία είναι συνυπεύθυνοι η κυβέρνηση και τ’ άλλα κόμματα».

ΠΑΣΟΚ: Ο Πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης

«Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την Κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον Πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση» σημειώνει σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων στην εκπομπή «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου

Καλεί επίσης τον Πρωθυπουργό «να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

«Η Βουλή των Ελλήνων προέβη το 1994 στη θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με τον ν. 2193/1994 με την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το ν. 2645/1998 καθιέρωσε την 14ηΣεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μιας μεγάλης προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το 1991 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο στόχος, που τέθηκε αρχικά, ήταν η επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων, της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έγινε από τους Τούρκους από το 1916 ως το 1923 και η καθιέρωση για «ημέρα εθνικής μνήμης», ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο εθνικό, ιστορικό, ηθικό και πολιτικό κενό αναφορικά με τη συστηματική γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που είχε αρχίσει από το 1916 και τελείωσε το 1923.

Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την Κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον Πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης.»

Ο Μητσοτάκης για τη δήλωση Φίλη «στον ενικό»: Ένας ανιστόρητος δεν μπορεί να είναι υπουργός Παιδείας

Την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «στον ενικό» για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:

«Ένας ανιστόρητος δεν μπορεί να είναι υπουργός παιδείας!».

Τζιτζικώστας: Κύριε Φίλη παραιτηθείτε

Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη ζητά ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας με αφορμή τη δήλωσή του, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «στον ενικό», αναφορικά με τη γενοκτονία των Ποντίων.

Ο κ. Τζιτζικώστας σε σχετική δήλωση χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» και «ανιστόρητη» την τοποθέτηση του κ. Φίλη και υπογραμμίζει:

«Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του».

«Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν και το επίσημο ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 1994 κηρύσσοντας τη 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο» σημειώνει ο κ Τζιτζικώστας και προσθέτει:

«Αν υπουργός αυτής της καταστροφικής για τον τόπο κυβέρνησης δε σέβεται ούτε τους νεκρούς, ούτε τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους του, να του υπενθυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 τη γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Ο Χρήστος Γιανναράς στις 19 Μαΐου του 2006, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη ήταν κεντρικός ομιλητής για τη γενοκτονία. Έχει μια φράση διδακτική για τον κ. Φίλη: ‘Το νόημα αυτής εδώ της σύναξης δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία ρεαλιστική πολιτική δέσμευση: ότι θα αποδοκιμάζουμε πάντοτε με την ψήφο μας κάθε πολιτική ηγεσία, οποιασδήποτε επίπλαστης ή πραγματικής ιδεολογικής απόχρωσης, που επιδεικτικά παραγνωρίζει την ευαισθησία του λαού μας για τη Γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού Ελληνισμού’».

«Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον» καταλήγει.

Άδωνις: Αδύνατον να παραμένει στη θέση του ο Φίλης

«Είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Παιδείας, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό» για τη γενοκτονία των Ποντίων.

«Είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του αμφισβητώντας την Ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την Γενοκτονία» έγραψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και συνέχισε:

«Εάν ο @atsipras δεν ζητήσει την παραίτηση του κ. Φίλη σήμερα, τότε στην πραγματικότητα θα έχει νομιμοποιήσει την αμφισβήτηση της Γενοκτονίας».

Αποστάσεις του Αμανατίδη από τον Φίλη: Η θέση της Κυβέρνησης είναι γνωστή – ΒΙΝΤΕΟ

Τη δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «στον ενικό» για τη γενοκτονία των Ποντίων σχολίασε μέσω του λογαριασμού του στο twitter o υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. «Η θέση της Κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη» τόνισε ο κ. Αμανατίδης. Άφησε επίσης αιχμές προς τη ΝΔ σημειώνοντας ότι «η εσωτερική μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας.»

«Ο επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια Δημοκρατία. Ωστόσο, η θέση της Κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην Κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015 όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν. Η εσωτερική μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας. Θα βοηθούσε την πολιτική ζωή της χώρας αυτή να γίνεται με πολιτικούς όρους και θέσεις, γεγονός που δεν έχουμε δει να συμβαίνει.»

Δείτε την ανάρτηση:

Ο Κουρουμπλής για τη δήλωση Φίλη: Η γενοκτονία των Ποντίων είναι μία πραγματικότητα – ΒΙΝΤΕΟ

Τη δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή «στον ενικό», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι η γενοκτονία των Ποντίων είναι δυστυχώς μία πραγματικότητα.

«Εγώ διαφωνώ με το φίλο μου τον Νίκο, είναι μία προσωπική του άποψη. Η γενοκτονία είναι δυστυχώς μία πραγματικότητα, με όλα τα στοιχεία που συνηγορούν προς αυτήν την κρίση και ως εκ τούτου επιμένω στην άποψη ότι υπήρξε γενοκτονία» δήλωσε ο υπουργός.

«Η οικογένεια μου είναι θύμα μίας τέτοιας κατάστασης, μεγάλωσα σε μία οικογένεια που έζησε αυτές τις συνέπειες, ήρθαν ορφανά τα παιδιά από εκεί, από μία κατάσταση η οποία πραγματικά δεν περιγράφεται, μόνο εκείνοι που την έζησαν ξέρουν αν ήταν γενοκτονία ή αν ήταν απλώς μια εθνοκάθαρση» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

Ο Νικολόπουλος για τη δήλωση Φίλη «στον ενικό»: Ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει θέση

Την έντονη αντίδραση του Νίκου Νικολόπουλου προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «στον ενικό» για τη γενοκτονία των Ποντίων.

«Έχουμε ένα υπουργό Παιδείας που διαστρεβλώνει την ιστορία, έναν υπουργό Θρησκευμάτων που δεν ξέρουμε το θρήσκευμα του. Θεωρώ ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει θέση τώρα» δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

Ο Κρανιδιώτης για τη δήλωση Φίλη «στον ενικό»: Δουλειά της Εισαγγελίας τα περαιτέρω

Την έντονη αντίδραση του Φαήλου Κρανιδιώτη προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «στον ενικό» για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Με άρθρο του στην ιστοσελίδα antinews.gr με τίτλο «Ο Φίλης μπέη δεν συμφωνεί με τη Γενοκτονία των Ποντίων», ο Φαήλος Κρανιδιώτης υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι Πόντιοι Βουλευτές και τα Ποντιακά σωματεία αλλά από τη μεριά μου, εγώ ένας Αρβανίτης Έλληνας πειραϊκής ανατροφής, που κι οι δυο παππούδες μου υπερασπίστηκαν ως πολεμιστές της Στρατιάς εν Μικρά Ασία, αυτούς που έσφαξαν οι Γενοκτόνοι, στους επιγόνους των οποίων κάνει πολιτική «πάσα» η υπουργάρα μας, θα κάνω αυτό που επιτάσσει η συνείδηση μου και θα είναι πλέον δουλειά της Εισαγγελίας τα περαιτέρω».

Αναλυτικά ολόκληρο το άρθρο του:

«Ο Ραφαήλ Λέμκιν ήταν ένας σπουδαίος Πολωνοεβραίος νομικός, ο οποίος το είχε πάρει το πτυχίο του. Δεν είχε χτυπήσει 5000 χιλιάδες σουβλάκια στον «Κάβουρα», ούτε είχε ρουφήξει αντίστοιχες χιλιάδες φραπόγαλα, στα Εξάρχεια και στο Κολωνάκι. Τουτέστιν δεν τα είχε πλάκα τα γαλόνια της «προόδου», όπως ο Φίλης και οι άλλοι μπέηδες της ελληνικής αριστεράντζας αλλά είχε κάνει κάτι ψίχουλα παραπάνω αγωνιστικής και επιστημονικής προσφοράς, όσο να ‘ναι.

Όταν οι ναζί του Αδόλφου και οι κομισάριοι του Στάλιν εισέβαλαν με διαφορά λίγων ημερών στην πατρίδα του το 1939, ο διεθνούς φήμης κι ακεραιότητας νομικός κατετάγη στον πολωνικό στρατό. Πολέμησε γενναία τους μαύρους φασίστες στην πολιορκία της Βαρσοβίας, όπου και τραυματίστηκε. Λίγες μέρες μετά την 1/9/1939, μπούκαραν από την Ανατολή οι κόκκινοι φασίστες. Στη διάρκεια του πολέμου και της γερμανοσοβιετικής κατοχής έχασε συνολικά 49 συγγενείς του, ορισμένους στις υπό σοβιετική κατοχή πολωνικές περιοχές. Οι μόνοι επιβιώσαντες, ο αδερφός του κι η γυναίκα του με τους δυο γιους του στάλθηκαν από τους Σοβιετικούς σε γκουλάγκ, απ’ όπου επιβίωσαν με αγώνα του Λέμκιν, ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ και δίδαξε στο Γέιλ και σε άλλα κορυφαία πανεπιστήμια.

Το 1933, συγκλονισμένος και βασισμένος στη Γενοκτονία των Χριστιανών της Μικράς Ασίας ήτοι των Ελλήνων (Ποντίων, Ιώνων κλπ), των Αρμενίων και των Ασσυρίων, παρουσίασε στο Νομικό Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών την εργασία του «Το έγκλημα της βαρβαρότητας», ως έγκλημα κατά του διεθνούς δικαίου, θεωρία που εξέλιξε στην ιδέα του εγκλήματος της γενοκτονίας ως εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Ε, όσο να ’ναι έχει λίγο παραπάνω κύρος από τους νεοσταλινικούς προπαγανδιστές και τους «κεμαλικούς» της Κουμουνδούρου, δεν νομίζετε;

Ο Φίλης όμως χθες στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου αμφισβήτησε ευθέως την Γενοκτονία των Ποντίων αδελφών μας, κομμάτι της Γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών που ζούσαν στην τουρκική επικράτεια, τάχα επιστημονικώς και με …σεβασμό στα θύματα.

Ήτοι πέραν των άλλων πολιτικών και ηθικών ζητημάτων παραβίασε ευθέως τον λεγόμενο αντιρατσιστικό νόμο, αφού αμφισβητεί και υποβαθμίζει μια Γενοκτονία αναγνωρισμένη από την Βουλή των Ελλήνων.

Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι Πόντιοι Βουλευτές και τα Ποντιακά σωματεία αλλά από τη μεριά μου, εγώ ένας Αρβανίτης Έλληνας πειραϊκής ανατροφής, που κι οι δυο παππούδες μου υπερασπίστηκαν ως πολεμιστές της Στρατιάς εν Μικρά Ασία, αυτούς που έσφαξαν οι Γενοκτόνοι, στους επιγόνους των οποίων κάνει πολιτική «πάσα» η υπουργάρα μας, θα κάνω αυτό που επιτάσσει η συνείδηση μου και θα είναι πλέον δουλειά της Εισαγγελίας τα περαιτέρω.

Να γνωρίζετε πως σε όλες της τις μεταμορφώσεις η ισλαμοφασιστική Τουρκία, είτε του πρωτόγονου φασισμού του Κεμάλ, είτε του ισλαμοφασισμού του συναυτουργού του ISIS και δουλέμπορου Ερντογάν αρνείται την Γενοκτονία με διάφορους τρόπους.

Ο ένας είναι ο χοντροκομμένος, κλασσικός α λα τούρκα. Ισχυρίζονται πως οι Τούρκοι υπέστησαν αυτοί…γενοκτονία από τους Αρμενίους, τους Έλληνες κλπ. Μάλιστα έχουν ανεγείρει και μνημείο της Τουρκικής «γενοκτονίας» από τους Αρμενίους!

Ο άλλος είναι πιο light και ολίγον επιστημονικοφανής, πως τάχα πόλεμο είχαμε, έκρυθμη κατάσταση και πως απλά όσοι Πόντιοι, Ίωνες Αρμένιοι κλπ χάθηκαν, χάθηκαν από τα πάθη και της κακουχίες της εποχής και πως κι αν σε διάφορα επεισόδια έγιναν εγκλήματα κατά αμάχων κι αιχμαλώτων, δεν συγκροτούν το έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας που ονομάζουμε Γενοκτονία και πως υπήρχαν εκατέρωθεν «ακρότητες». Συμψηφισμός δηλαδή.

Όπ��ιος λοιπόν παραβιάζοντας την ιστορική αλήθεια και τον Νόμο της Ελληνικής Δημοκρατίας προβάλλει ισχυρισμούς που υποβαθμίζουν την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ή όποιων άλλων Χριστιανών της Μ. Ασίας από την Τουρκία, είναι ποινικά ελεγκτέος και ακατάλληλος για να ηγείται της πολιτικής Παιδείας των ελληνοπαίδων. Κανένας μας δεν πρέπει να αφήσει αυτές τις κουβέντες από υπουργικά χείλη να πέσουν κάτω, σε όποιο κόμμα και να ανήκει κι ας μην είναι Πόντιος, Ίωνας ή άλλης προσφυγικής καταγωγής, αρκεί η συνείδηση του να μην είναι συνείδηση παχύδερμου».

Τατσόπουλος: Αυτή τη φορά ο Φίλης είχε δίκαιο

Ο Πέτρος Τατσόπουλος σχολιάζοντας τη δήλωση του Νίκου Φίλη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «στον ενικό» για τη γενοκτονία των Ποντίων, υπογράμμισε ότι αυτή τη φορά ο υπουργός Παιδείας είχε δίκαιο.

Ο πρώην βουλευτής ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ένα βίντεο με την ομιλία του στη Βουλή στις 2 Σεπτεμβρίου του 2014, στην οποία περιγράφει τη διαφορά μεταξύ της εθνοκάθαρσης και της γενοκτονίας.

Αναλυτικά το σχόλιο του Πέτρου Τατσόπουλου:

«Αυτή τη φορά ο Νίκος Φίλης ΕΙΧΕ ΔΙΚΑΙΟ. Η σφαγή των Ποντίων ΗΤΑΝ εθνοκάθαρση. ΔΕΝ ήταν γενοκτονία. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗΣ και της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ; Την περιγράφω στην ομιλία μου στη Βουλή, πέρυσι, στις 2 Σεπτεμβρίου (από το 5.20 έως το 10.36). Για τις ιλαροτραγικές συνέπειες της επέκτασης του ορισμού “γενοκτονία” σε ΟΛΕΣ τις μαζικές σφαγές -ιδίως σε όσες αναγνωρίζονται ως γενοκτονίες από τη Βουλή των Ελλήνων- αναφέρομαι στην επόμενη ομιλία μου, στις 5 Σεπτεμβρίου (από το 3.10 έως το 6.15). Ρίξτε τους μια ματιά, όποτε βρείτε χρόνο, όσοι δεν θέλετε να ακούτε μονάχα εθνικολαϊκιστικά γαβγίσματα».

Τι είπε ο Δρίτσας για τη δήλωση του Φίλη “στον ενικό”

«Ο Νίκος Φίλης θέτει όρους επιστημονικής προσέγγισης των ιστορικών δεδομένων και των ιστορικών συμβάντων» σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη  με αφορμή τη  δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή «στον ενικό».

«Σε καμία περίπτωση δεν θέτει θέμα τιμής, στις σφαγές των Ποντίων  στις μεγάλες ιστορικές τραγωδίες οι οποίες πρέπει να είναι πάντα επίκαιρες, να αναγνωρίζονται και να τιμώνται. Και αυτό το έχουμε ζητήσει όλοι και η ελληνική Βουλή και η ελληνική Πολιτεία και ο Νίκος Φίλης, όχι μόνο από τους εαυτούς μας αλλά και από την Τουρκία.» πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:

 

Η Καββαδία για τον Φίλη: Ο καθένας έχει τις προσωπικές του απόψεις – ΒΙΝΤΕΟ

«Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στην ιστορική μνήμη. Συμμεριζόμαστε και αναγνωρίζουμε τον πόνο, όλα όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό».

«Ο υπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται περί προσωπικών απόψεων τα όσα δήλωσε/ Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι η κρατική πολιτική αναγνωρίζει ημέρα γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού» υπογράμμισε η Αννέτα Καββαδία μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς και πρόσθεσε:

«Τα όσα ακούγονται περί αμφισβήτησης της γενοκτονίας ακούγονται εκ του πονηρού και καλό θα είναι να αποφεύγονται. Ο καθένας έχει τις προσωπικές του απόψεις και για αυτές κρίνεται όμως η κρατική πολιτική είναι πολύ συγκεκριμένη και έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία». 

Το “καρφί” του Βουλγαράκη για τον Φίλη

Μέσω του λογαριασμού του στο twitter σχολίασε ο πρώην υπουργός, Γιώργος Βουλγαράκης τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

«Δηλαδή από που και ως που ο Φίλης έχει “επιστημονική άποψη” για τη γενοκτονία των Ποντίων; Ούτε ιστορικός, ούτε καν επιστήμονας είναι… » σημείωσε ο κ. Βουλγαράκης.

 

Δείτε την ανάρτηση:

 

Αντωνιάδης: Δεν είναι τυχαίο ότι έγιναν τώρα οι δηλώσεις του Φίλη – ΒΙΝΤΕΟ

«Είναι τυχαίο ότι έγιναν αυτές οι δηλώσεις από τον υπουργό τώρα; Κατά την άποψη μου, όχι. Γιατί ενδέχεται να γίνει ένα ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Λειτουργεί ο κ. Φίλης λοιπόν ως όχημα, ως δούρειος ίππος; Άποψη μου όχι. Απεναντίας όμως φαίνεται ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση έχει υποκύψει στην εξωτερική πολιτική και στις πιέσεις της Τουρκίας. Ενδεχομένως πηγαίνοντας εκεί ο Πρωθυπουργός, θέλει να φέρει ως διαπιστευτήρια την αμφισβήτηση αυτής της γενοκτονίας. Αυτή είναι η άποψη μου. Αν όχι να βγει να τη διαψεύσει», δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Αντωνιάδης και πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, “στον ενικό” και στον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφορικά με την γενοκτονία των Ποντίων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο κ. «Φίλης έχει ξεφύγει» και πρόσθεσε ότι «εσκεμμένα και με βάση κάποιο σχέδιο γίνεται ότι γίνεται τώρα».

Στη συνέχεια ο κ. Αντωνίαδης ζήτησε από την κυβέρνηση να καταδικάσει τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη ενώ συμπλήρωσε: «μην διανοηθεί ο κ. Τσίπρας και καταθέσει στεφάνι στον γενοκτόνο Κεμάλ στην Τουρκία». Τέλος, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Τουρκία να θέσει το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας από τους Τούρκους.

 

Δείτε το βίντεο

O Τριανταφυλλίδης “καρφώνει” τον Φίλη: Σφάλλει πολιτικά και επιστημονικά – ΒΙΝΤΕΟ

«Το είπα και στον ίδιο. Διαφωνώ με όσα λες, αλλά θα υπερασπιστώ το δικαίωμα σου να το λες. Κάνει λάθος ο Νίκος ο Φίλης. Σφάλλει και πολιτικά και επιστημονικά», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, “στον ενικό” και στον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφορικά με την γενοκτονία των Ποντίων.

Παράλληλα, ο κ. Τριανταφυλλίδης, όπως τόνισε ζήτησε από τον κ. Φίλη να του χαρίσει ένα βιβλίο στο οποίο 14 Τούρκοι ιστορικοί μιλούν για την ιδέα του ανεξάρτητου Πόντου και την γενοκτονία των Ποντίων.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης κατέληξε λέγοντας: «Ποινικά, νομικά, ιστορικά και πολιτικά, στηρίζω και συνεχίζω να στηρίζω την ομόφωνη απόφαση της Βουλής της 24ηςΦεβρουαρίου του 1994».

 

Δείτε το βίντεο

Το αιχμηρό σχόλιο του Καργάκου για τον Φίλη – ΒΙΝΤΕΟ

«Δεν υπάρχει γομολάστιχα που να σβήνει ότι έχει γραφτεί με αίμα» ανέφερε ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό» για τη γενοκτονία των Ποντίων.

«Η γενοκτονία των Ποντίων είναι γραμμένη με αίμα που δεν πρόκειται να σβήσει. Μάλλον ο κ. υπουργός θα σβήσει, με τις ανοησίες που εξακολουθεί να λέει» υπογράμμισε ο κ. Καργάκος.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ