Ο Χρήστος Ζώης στον Realfm 97,8 για το θάνατο του 17χρονου μετανάστη

Για το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού μίλησε στον Realfm στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζωής, με αφορμή το θάνατο του 17χρονου μετανάστη που βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου νεκρός μέσα σε δουλεμπορικό ανοιχτά της Σύμης.

“Δεν είναι εντελώς έκπληξη για μένα το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε μια κρίση. Ήταν αναμενόμενο. Όταν έχεις τέτοιες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές σε καθημερινή βάση και τα στελέχη του λιμενικού δίνουν μάχη σε αντίξοες συνθήκες, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, κάποια στιγμή θα υπάρξει και το ατύχημα.  Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου θλίψη και τη θλίψη όλων των μελών του λιμενικού σώματος για το χαμό αυτού του νέου ανθρώπου” τόνισε ο κ. Ζώης.

Εξηγώντας τι συνέβη είπε: “Υπήρξε μια εμπλοκή στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ένα δουλεμπορικό που μετέφερε αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους και στην προσπάθεια να αμυνθεί ο λιμενικός υπήρξε μια ανταλλαγή πυροβολισμών. Είναι τα πράγματα ακόμα στο στάδιο της έρευνας. Με εντολή μου είναι από την πρώτη στιγμή έχει μεταβεί ο περιφερειάρχης του λιμενικού για να διεξάγει όλες τις έρευνες. Δεν θα πούμε τίποτα περισσότερο μέχρι να ολοκληρωθεί η νεκροψία-νεκροτομή”.

Τέτοια περιστατικά, σημείωσε, “δεν μπορεί να αμαυρώσουν την προσπάθεια που καταβάλλει το λιμενικό σώμα σε καθημερινή βάση διότι καλούνται άνθρωποι να υπερβούν τον εαυτό τους  μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, να υπερασπιστούν και να προστατέψουν μια τεράστια περιοχή απέναντι σε πολύ οργανωμένα συμφέροντα και σε ένα οργανωμένο σχέδιο να αποσταλούν μέσω της χώρας μας στην Ευρώπη όλα αυτά κύματα των μεταναστών και των προσφύγων”.

“Δεχόμαστε μια “επίθεση” από κύματα προσφύγων που δεν ήταν αναμενόμενα και είναι προφανές ότι η Ελλάδα καλείται να σηκώσει ένα βάρος δυσανάλογο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, αποκαλύπτοντας πως “πληροφορίες λένε ότι στη γείτονα χώρα έχουν βρει καταφύγιο περί τα 4 εκατ. μεταναστών και προσφύγων”.

Ο κ. Ζώης είπε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να απορροφήσει η Ελλάδα ό,τι μπορεί από τα κοινοτικά κονδύλια, ενώ ανέφερε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος με την ομάδα του και την Παρασκευή θα μεταβούν στην Κω.

“Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή οι οδηγίες που έχουμε λάβει και η πρόθεση μας είναι να μη φανεί ότι υπάρχει κενό ούτε ένα λεπτό στη διακυβέρνηση του τόπου.  Ήρθαμε για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να πιστέψει ότι η δημοκρατία μας έχει κενά. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα” κατέληξε και είπε ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει σύσκεψη υπό την πρωθυπουργό για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός από όλα τα υπουργεία.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός από σφαίρα ο 17χρονος μετανάστης

Πυροβολισμοί σε καταδίωξη δουλεμπορικού – Νεκρός ένας 15χρονος μετανάστης

Νεκρός 15χρονος μετανάστης στη Σύμη από πυροβολισμούς 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ