Ο Χατζηδάκης για το ν/σ για τους δανειολήπτες

Ο Χατζηδάκης για το ν/σ για τους δανειολήπτες

 

Το προηγούμενο αντίστοιχων ρυθμίσεων σε άλλες χώρες, που βρέθηκαν σε περίοδο κρίσης, επικαλέστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται στο νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες.

«Δεν θα μιλήσουμε για το ποιες ήταν οι διαπραγματευτικές ικανότητες της κυβέρνησης. Θα επικαλεστούμε κάτι πιο απλό. Υπάρχουν και άλλες χώρες, που πλήττονται από την κρίση. Θα θέλαμε, λοιπόν, να μας πείτε σε ποιες από τις χώρες αυτές ετοιμάζονται ή ψηφίζονται πιο γενναίες ρυθμίσεις. Και να το συζητήσουμε αυτό και σε σχέση με το πρόβλημα στο τραπεζικό μας σύστημα που είναι εντονότερο από ό,τι στην Πορτογαλία ή στην Ισπανία» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκήθηκε ακόμη και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ότι πολλές από τις προωθούμενες ρυθμίσεις εφαρμόζονται ήδη από τις τράπεζες, ο υπουργός Ανάπτυξης αναρωτήθηκε «για ποιο λόγο τότε η κυβέρνηση μιλάει τόσους μήνες με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την ΕΚΤ».

«Πράγματι σε αρκετές περιπτώσεις οι τράπεζες ρυθμίζουν ορισμένα δάνεια. Όμως, οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται για έναν χρόνο και όχι για τέσσερα και σε πολλές περιπτώσεις γίνονται με τρόπο επιβαρυντικό για τα επιτόκια» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις δεν έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. Αντιθέτως, υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για τους ανέργους με έξι μήνες απαλλαγή από κάθε είδους πληρωμή και φυσικά χαμηλότερο επιτόκιο για οικογενειακό εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στις τροποποιήσεις του νόμου Κατσέλη, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι στόχος είναι να διευκολυνθούν δανειολήπτες που δεν δικαιώνονται από τα ειρηνοδικεία (σήμερα τα 2/3 όσων προσφεύγουν δικαιώνονται και 1/3 χάνουν στα ειρηνοδικεία) και όταν βγαίνει η απόφαση καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά όλες τις δόσεις που μέχρι τότε δεν είχαν καταβάλει.

«Αυτό έπρεπε να αντιμετωπιστεί με τρόπο ορθολογικό» εξήγησε για την υποχρέωση καταβολής ελάχιστης δόσης ο υπουργός. Ανέφερε, τέλος, ότι με το νομοσχέδιο δίνεται έμφαση στον προδικαστικό συμβιβασμό, ώστε να σταματήσει η αβεβαιότητα και να βρεθεί ένας ειρηνικός τρόπος επίλυσης των διαφορών με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ