Το Δ’ Σώμα Στρατού στη Θράκη συνεχίζει τις δράσεις για την παροχή κάθε βοήθειας στους Έλληνες Μουσουλμάνους των μειονοτικών χωριών της Θράκης.
του Χρήστου Μαζανίτη
Ως ευρωπαϊκή χώρα και ως παγκόσμια κοιτίδα της δημοκρατίας η Ελλάδα δεν είδε ποτέ τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με όρους αμοιβαιότητας και δεν εφάρμοσε ποτέ πολιτικές «τακτικισμού» για την υποβάθμιση της μουσουλμανικής μειονότητας. Πολλώ δε μάλλον, δεν εφάρμοσε πολιτικές καταναγκασμού και καταπάτησης των ελευθεριών και της ανθρώπινης υπόστασης των Ελλήνων μουσουλμάνων. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων είναι κάτι το αδιαπραγμάτευτο που δεν σταθμίζεται σε ζυγαριές αντεκδικήσεων κι αυτό είναι κάτι αυτονόητο για τα ελληνικά δεδομένα.
Οι μουσουλμάνοι της Θράκης στο σύνολό τους (Πομάκοι, τουρκογενείς και αθίγγανοι) αντιμετωπίζονται από την Ελληνική Πολιτεία εδώ και δεκαετίες ως μια θρησκευτική μειονότητα εντός της Ελληνικής επικράτειας, η οποία πρέπει να προστατευτεί. Γι’ αυτό και το ελληνικό Κράτος έχει θεσπίσει γι’ αυτούς όχι απλώς ίσα δικαιώματα, αλλά πολύ ευνοϊκότερη κατάσταση σε σχέση με τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν.2341/1995, οι μουσουλμάνοι απόφοιτοι λυκείου εισάγονται με χωριστό ποσοστό θέσεων στα ελληνικά Πανεπιστήμια, ενώ προσφάτως με τροπολογία εξαιρέθηκαν και από την ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα ισχύει για τους υπόλοιπους υποψηφίους.
Ξεχωριστό όμως ποσοστό προβλέπεται και για τον διορισμό μουσουλμάνων στο ελληνικό δημόσιο, αφού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πέντε τοις χιλίοις επί του συνόλου των προκηρυσσόμενων θέσεων του δημοσίου καλύπτεται από Έλληνες υπηκόους που προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Σε αυτά, ξεχωριστή θέση κατέχει ο Ελληνικός Στρατός και δη το Δ’ Σώμα Στρατού, το οποίο δε θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν λέγαμε ότι έχει πάρει υπό την προστασία του όλους τους πληθυσμούς των μειονοτικών χωριών.
Με δώρα στους μικρούς μαθητές στα σχολεία, με μεγάλες κατασκευαστικές παρεμβάσεις σε κτήρια και υποδομές αλλά και την συνεχή παροχή βοήθειας, για τους Έλληνες Μουσουλμάνους των μειονοτικών χωριών τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού είναι ο φίλος και ο ακούραστος συμπαραστάτης τους. Είναι το μακρύ χέρι της πολιτείας στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.
Την Πέμπτη 16 Ιουνίου, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «Θράκη»), στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης του Στρατού και του έμπρακτου ενδιαφέροντός του για την τοπική κοινωνία, πραγματοποίησε εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις στο χωριό Σταυρούπολη Ξάνθης, κάνοντας χρήση του νέου κινητού εξεταστικού κέντρου «ΙΠΠΟKΡΑΤΗΣ».
Όπως αναφέρει το ΓΕΣ σε ανακοίνωσή του, η παραπάνω δράση θα συνεχιστεί παρέχοντας δυνατότητες ιατρικής εξέτασης σε συμπολίτες μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην μετάβασή τους σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.