Ο πολιτικός κόσμος «αποχαιρετά» την Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος απευθύνει τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO και Προέδρου του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο», Μαριάννας Βαρδινογιάννη.  

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Παράδειγμα ανθρωπιάς, σθένους, μαχητικότητας

Κεραμέως: Θα συνεχίσει να μας καθοδηγεί η κληρονομιά της συμπόνιας και του θάρρους

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, διακεκριμένης φιλανθρώπου και ακούραστης υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δέσμευσή της για τη βελτίωση του κόσμου μας, και ιδιαίτερα οι προσπάθειές της κατά της παιδικής φτώχειας και εκμετάλλευσης αλλά και η αταλάντευτη αφοσίωσή της στα παιδιά που παλεύουν με τον καρκίνο άφησαν ανεξίτηλο αντίκτυπο. Η κληρονομιά της συμπόνιας και του θάρρους που έχτισε μέσω του έργου της με την UNESCO και τον Σύλλογο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ θα συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί. Η ζωή της ήταν μια απόδειξη της δύναμης, της ενσυναίσθησης, της προσφοράς στον συνάνθρωπο», ανέφερε σε ανάρτηση της η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Κυριάκος Μητσοτάκης για Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Αποχαιρετούμε με σεβασμό μία μεγάλη Ελληνίδα

Νίκος Δένδιας: Ήταν ένας φωτεινός άνθρωπος

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Μία ζωή αφιερωμένη στα παιδιά

«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν ένας φωτεινός άνθρωπος και μια γυναίκα που χρησιμοποίησε τις δυνατότητες που η ζωή της έδωσε για την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Είχα την τιμή να τη γνωρίζω από μικρό παιδί και να είμαι Υπουργός Εξωτερικών, όταν βραβεύτηκε με το παγκοσμίου φήμης βραβείο του ΟΗΕ “Nelson Mandela”, για την προσφορά της στην ανθρωπότητα. Τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της», έγραψε σε ανάρτηση στο twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Λίνα Μενδώνη: Τεράστια, συστηματική και διαρκής η προσφορά της στον πολιτισμό

Για την προσφορά και το έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη «θα μείνουν όχι μόνον ορατά, αλλά και βαριά παρακαταθήκη σε όλους τους τομείς» μίλησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκα την απώλεια της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, μιας ανεκτίμητης φίλης και στενής συνεργάτιδας, η οποία άφησε επί δεκαετίες ανεξίτηλο αποτύπωμα στη δημόσια ζωή», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού.

Και συνέχισε: «Η πολυσχιδής δράση της δεν μπορεί να εξαντληθεί σε λίγες λέξεις: Από την πολύχρονη προσφορά της στα παιδιά με καρκίνο, που επιστεγάστηκε με την ίδρυση του νοσοκομείου “Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-Ελπίδα”, μέχρι την απονομή του εμβληματικού Βραβείου “Νέλσον Μαντέλα”, καθώς και τις υπηρεσίες που προσέφερε επί δεκαετίες ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO».

«Η προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στον Πολιτισμό, υπήρξε τεράστια, συστηματική και διαρκής. Αφιέρωσε χρόνο και πάθος στην εθνική υπόθεση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πολύτιμη η προσφορά της ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης. Ως διοργανώτρια αλλεπάλληλων συνεδρίων και ημερίδων και ως εμψυχώτρια και άοκνη αρωγός δεκάδων άλλων, μικρών και μεγάλων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, που τις περισσότερες φορές συμπλέκονταν αρμονικά με δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Η προσφορά και το έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη θα μείνουν όχι μόνον ορατά, αλλά και βαριά παρακαταθήκη σε όλους τους τομείς, που με αυταπάρνηση υπηρέτησε. Στον Βαρδή, τα παιδιά και τα εγγόνια της, τα ειλικρινή και βαθιά μου συλλυπητήρια», κατέληξε η Λίνα Μενδώνη.

Χάρης Θεοχάρης: Χάνεται μια προσωπικότητα με ιδιαίτερο συμβολικό βάρος 

«Με το θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη χάνεται μια προσωπικότητα με ιδιαίτερο συμβολικό βάρος για την ελληνική κοινωνία. Αισθάνομαι βαθιά θλίψη για την απώλειά της και συλλυπούμαι από καρδιάς τους οικείους της. Καλό ταξίδι, Μαριάννα Βαρδινογιάννη», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

 

Προκόπης Παυλόπουλος: Αφήνει πίσω της μιαν ανεπανάληπτη παρακαταθήκη

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη: «Έφυγε από την ζωή μια μεγάλη Ελληνίδα και κορυφαία Γυναίκα διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας η οποία, με την αμέριστη αλλά και υποδειγματικώς διακριτική συμπαράσταση του Ευπατρίδη συζύγου της κυρίου Βαρδή Βαρδινογιάννη και των παιδιών της αφήνει πίσω της μιαν ανεπανάληπτη παρακαταθήκη πολύπλευρης κοινωνικής προσφοράς. Προσφοράς, η οποία αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογισθούμε ότι επικεντρώθηκε κατ’ εξοχήν στην υγεία του Παιδιού και στην εν γένει προστασία της παιδικής ηλικίας».

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Αποχαιρετούμε μία προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας

«Αποχαιρετούμε με σεβασμό, τιμή, ευγνωμοσύνη και αναγνώριση μία μεγάλη κυρία, μία προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας και διεθνούς κύρους, μια μεγάλη Ελληνίδα, μία δυναμική γυναίκα, μία σπουδαία μητέρα, η οποία αφιέρωσε όλη της τη ζωή προσφέροντας ανεκτίμητο, πατριωτικό, φιλανθρωπικό, ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο», ανέφερε ο πρώην επίτροπος της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Δημιούργησε με το σύζυγό της, Βαρδή Βαρδινογιάννη, μία ωραία οικογένεια, με αρχές και αξίες. Αφήνει πίσω της μεγάλη παρακαταθήκη καθώς υπήρξε εμπνευστής και πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο και Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO. Είχα την τιμή και τύχη να είμαι κοντά της από τα πρώτα βήματα της ίδρυσης του Φιλανθρωπικού Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ», ενός έργου προσφοράς ζωής και πραγματικής ελπίδας στα μικρά παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και ουσιαστικό στήριγμα στις οικογένειές τους χάρις στο Ογκολογικό Νοσοκομείο, δικό της δημιούργημα, που επάξια φέρει το όνομά της», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Και συνέχισε: «Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη θα λείψει πάνω από όλα από την οικογένειά της, από τα παιδιά της, από τα εγγόνια της, από το σύζυγό της. Θα λείψει από την Ελληνική κοινωνία και από όλους εμάς, που την αγαπήσαμε και μοιραστήκαμε μαζί της το όνειρο της προσφοράς και το έργο της. Ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στο φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ελπίδα. Το έργο της και η ανάμνησή της είναι ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά στον άνθρωπο, στην πατρίδα μας και την κοινωνία».

Θάνος Πλεύρης: Αφιέρωσε τη ζωή της στην προσφορά στο συνάνθρωπο

«Ως υπουργός Υγείας είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη.Αφιέρωσε τη ζωή της στην προσφορά στο συνάνθρωπο και ειδικά στα παιδιά. Το έργο της τεράστιο. Παρακαταθήκη η «Ελπίδα» και η Ογκολογική Κλινική Παίδων. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της», ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Θάνος Πλεύρης.

Γιώργος Πατούλης: Ταύτισε την ζωή της με την ανιδιοτελή προσφορά

«Φτωχότερη γίνεται από σήμερα η δημόσια ζωή της πατρίδας μας, μετά την απώλεια της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, μιας σπουδαίας Ελληνίδας που ταύτισε τη ζωή της με την ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο», ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

«Με το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της για πολλές δεκαετίες, στάθηκε δίπλα στους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας, ιδίως στα καρκινοπαθή παιδιά και τους γονείς τους, χαρίζοντας το φως της ελπίδας. Εξίσου σημαντική η προσφορά της στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού, ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco, μια θέση που υπηρέτησε με πλήρη επιτυχία, κάνοντας υπερήφανους όλους τους Έλληνες. Νιώθω βαθύτατα συγκινημένος που είχα την τύχη να μοιραστώ το όραμά της μέσα από συνεργασία μας για τη δημιουργία τραπεζών δοτών μυελού των οστών ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, μια πρωτοβουλία που μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα αυτή την μοναδική προσωπικότητα», ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής.

«Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο, το προσωπικό της όμως παράδειγμα και ο λαμπρός βίος της θα δείχνουν σε όλους μας τον δρόμο που πρέπει να βαδίζουμε για την πιο υψηλή αποστολή: να είμαστε άνθρωποι με τη βαθύτερη σημασία της λέξης», σημείωσε ο Γιώργος Πατούλης.

«Θέλω να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια μου στους συγγενείς, τους φίλους και τους συνεργάτες αυτής της σπάνιας γυναίκας, που αφήνει το αποτύπωμα της ως ισχυρή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», κατέληξε ο περιφερειάρχης Αττικής.

Σταύρος Αρναουτάκης: Η προσφορά της θα ξεχωρίζει για την αγάπη της προς τα παιδιά

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. «H Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, ανέδειξε την αξία της προσφοράς και της εθελοντικής δράσης. Με μια πολυσήμαντη διαδρομή διακρίθηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό με δράσεις που ανέπτυξε για την ειρήνη, για το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Η προσφορά της όμως θα ξεχωρίζει πάντα για την αγάπη της προς τους μικρούς ήρωες της ζωής, τα παιδιά με καρκίνο, που υπηρέτησε πιστά ως Πρόεδρος του Σωματείου «Ελπίδα». Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της», ανέφερε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ