Ο Παναγιωτόπουλος εγκαινίασε την έκθεση για το Βυζάντιο στο Λος Άντζελες

Ο Παναγιωτόπουλος εγκαινίασε την έκθεση για το Βυζάντιο στο Λος Άντζελες

«Κεντρική επιλογή μας είναι η εξωστρέφεια του πολιτισμού μας», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, κατά τα εγκαίνια της έκθεσης για το Βυζάντιο στο Λος Άντζελες, όπου είχε και πλήθος επαφών για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «η εξωστρέφεια όσον αφορά στον πολιτισμό είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Από εδώ και πέρα, η Ελλάδα, όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις της, θα είναι παρούσα παντού με την πολιτιστική κληρονομιά και με τη σύγχρονη δημιουργία της. Παράλληλα, προχωρεί αποτελεσματικά το εθνικό πιλοτικό σχέδιο της αναβάθμισης των 33 μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με τη μέγιστη επισκεψιμότητα στη χώρα μας».

Με αυτά τα λόγια, ο κ. Παναγιωτόπουλος περιέγραψε την ελληνική πολιτική στον τομέα του πολιτισμού στα εγκαίνια του νέου σταθμού της επιτυχημένης μεγάλης έκθεσης «Ουρανός και Γη, Η τέχνη στο Βυζάντιο μέσα από Ελληνικές συλλογές» στο Μουσείο Γκετί στο Λος Άντζελες.

Λίγες μέρες πριν, στην Ουάσινγκτον, ο κ.Παναγιωτόπουλος είχε την ευκαιρία πολλών συναντήσεων με σημαντικούς παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής, με προσωπικότητες της ομογένειας, αλλά και με στελέχη πολιτιστικών οργανισμών των ΗΠΑ. Ανάμεσά τους, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης της αμερικανικής πρωτεύουσας Ερλ Πάουελ, καθώς και ο πρόεδρος του National Geographic Τέρι Γκαρσία, με τον οποίο ο υπουργός συζήτησε για την εξέλιξη της παραγωγής δυο ντοκιμαντέρ γύρω από τον πολιτισμό, αλλά και τον τρόπο ζωής στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, κοινός σκοπός όλων των συναντήσεων, είναι ο σχεδιασμός νέων πρωτοβουλιών με γνώμονα την πολιτιστική εξωστρέφεια, καθώς και ο καλύτερος συντονισμός προγραμμάτων που έχουν ήδη συμφωνηθεί γύρω από την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, όπως η φιλόδοξη έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα έως τον Μέγα Αλέξανδρο», που θα ξεκινήσει του χρόνου από τον Καναδά και θα ταξιδέψει και στις ΗΠΑ.

Επίκεντρο, του ταξιδιού της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού στις ΗΠΑ υπήρξε η έκθεση για το Βυζάντιο στο Μουσείο Γκετί, η οποία είχε φιλοξενηθεί προηγουμένως, με μεγάλη επιτυχία, στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον, με περισσότερους από 200 χιλιάδες επισκέπτες σε ένα διάστημα μόλις λίγων μηνών.

Η έκθεση αποτελεί ένα εντυπωσιακό πανόραμα του βυζαντινού πολιτισμού, με αριστοτεχνικά ψηφιδωτά, εικόνες, γλυπτά, κεραμικά, τοιχογραφίες, νομίσματα, αρχιτεκτονικά μέλη, αντικείμενα μικροτεχνίας, εικονογραφημένα χειρόγραφα, λειτουργικά και οικιακά σκεύη, κοσμήματα και υφάσματα, καθώς και πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα. Τα εκθέματα προέρχονται από τις απαρχές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 330 έως την Άλωση το 1453 και παρουσιάζονται σύμφωνα με τις πιο εξελιγμένες μουσειολογικές αντιλήψεις.

Τον υπουργό Πολιτισμού προσφώνησε ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Γκετί, Τίμοθι Ποτς, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία που δίνει το περίφημο αμερικανικό μουσείο στη συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ και το Μουσείο Μπενάκη. Ο κ. Παναγιωτόπουλος από την πλευρά του ευχαρίστησε θερμά όσους συνέβαλαν με τις προσπάθειές τους να οργανωθεί με επιτυχία η έκθεση αυτή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, μεγάλο υπήρξε το ενδιαφέρον των αμερικανικών ΜΜΕ για την ευτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης για την επιστροφή της ιστορικής εικονογραφημένης Βυζαντινής Καινής Διαθήκης του 12ου αιώνα στην Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Ορους, διαπραγμάτευση την τελική φάση της οποίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει.

Η εικονογραφημένη Καινή Διαθήκη, η οποία αντιγράφηκε το 1133 από τον γραφέα Θεόκτιστο και μπορεί στυλιστικά να συσχετιστεί με την τέχνη της αυτοκρατορικής αυλής που παραγόταν στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένα αριστούργημα της Μεσοβυζαντινής τέχνης.

«Η απόφασή του περίφημου αμερικανικού μουσείου να επιστρέψει το πολύτιμο αυτό Βυζαντινό χειρόγραφο τιμά το πνεύμα του κοινού μας Πλαισίου Πολιτιστικής Συνεργασίας του 2011», δήλωσε σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.-

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ