Ο Μακρόν φοβάται θερμό επεισόδιο

Της Μαρίας Δεναξά – Ανταπόκριση, Παρίσι

Η ανησυχία της γαλλικής ηγεσίας για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας δεν είναι άλλο ένα πιθανό σενάριο τρομολαγνείας. «Είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο», όπως υποστηρίζουν ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας, οι οποίοι εδώ και τουλάχιστον ένα εξάμηνο έχουν λάβει εντολή από το Ελιζέ να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Παράλληλα, τους έχει ανατεθεί να καταστρώσουν σχέδια αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης κρίσης, εκ των οποίων το καταλληλότερο θα εφαρμοστεί στην περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση.

Νίκος Δένδιας: “Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανή κίνηση της Τουρκίας”

Στον Γιώργο Σιαδήμα

Τα χαρτιά του ανοίγει στη Realnews ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία εντείνει τις προκλητικές κινήσεις της μετά την υπογραφή συμφώνου με τη Λιβύη.

Η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα συμφέροντά της, υποστηρίζει ο Νίκος Δένδιας, στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας. Προσθέτει, όμως, πως δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα ενεργήσει τόσο απερίσκεπτα προκαλώντας θερμό επεισόδιο, γιατί από κάτι τέτοιο μόνο εκείνη έχει να χάσει.

Γιώργος Κατρούγκαλος: “Ούτε να το διανοηθείτε, κ. Ερντογάν”

Στον Φοίβο Κλαυδιανό

«Ούτε να το διανοηθείτε». Αυτό δηλώνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος ότι πρέπει να είναι το μήνυμα της Ελλάδας στις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν για αποστολή ερευνητικού σκάφους νοτίως της Κρήτης, υπογραμμίζοντας ότι «ο φόβος της αποτυχίας είναι ο χειρότερος σύμβουλος» και υποστηρίζοντας ότι ο δρόμος των ευρωπαϊκών κυρώσεων ήδη «είναι στρωμένος» από την προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα, τονίζει ότι «οι παλινωδίες, η διγλωσσία και η αναποφασιστικότητα δεν συμβάλλουν στη δημιουργία αποτελεσματικού εθνικού μετώπου» και εκτιμά ότι «άμεση προτεραιότητα δεν είναι η Χάγη αλλά η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων» και «η απαίτηση από τον Πρόεδρο Τραμπ για σαφή στήριξη του αγωγού EastMed που ενώνει Κύπρο-Κρήτη».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα και τις συνεντεύξεις στην Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ